Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Examenvrees? Tips!

Maken de ‘gezonde examenkriebels’ jou inmiddels misselijk van angst? Krijg je al weken geen hap meer door je keel? Examenvrees kan je het leven nogal onmogelijk maken… so beat it! Ik ging op zoek naar de beste pro-ontspannings-tips.

Bekijk het rationeel

Eindexamens zijn voor niemand een pretje, maar soms kan de put wel erg diep lijken. Besef dan allereerst dat je niet de enige bent. Er zitten massa’s lotgenoten in hetzelfde schuitje. En duizenden vóór jou hebben hetzelfde ondergaan en zijn er (vrijwel) allemaal weer levend uitgekomen.

Enige stress is gezond

Een beetje stress is normaal en gezond: het zorgt ervoor dat je presteert en je examen serieus neemt. Het moet natuurlijk niet te gek worden, maar enige spanning zorgt er ook voor dat je scherp en geconcentreerd bent. Het is niet zo dat je faalangstig bent als je voor een examen wat meer gespannen bent dan normaal.

Tips & tricks

Als het je niet lukt om de zaak te relativeren, probeer dan eerst te doorgronden wat het probleem is. Ben je onzeker wat anderen denken of juist bang dat je jezelf teleurstelt? Deze faalangsttips kunnen je helpen om je gedachten weer op het positieve pad te brengen.

Stel bijvoorbeeld grenzen aan je negatieve gedachten en sta niet toe dat ze je leven vergallen. Open je daarentegen voor positieve gedachten. Denk niet dat dat goedgemaakte proefexamen veel te makkelijk was, maar wees blij dat het zo lekker ging. Hier vind je ook nog de beste manieren om beter om te gaan met de spanning.

Naar de apotheek

Een paar druppeltjes hier, een stel pilletjes daar – zo simpel wordt de oplossing voorgesteld. De vraag is of deze schitterende vooruitzichten je centen waard zijn. Drogisterijen worden overspoeld door rustgevende, oppeppende of concentratieverhogende middeltjes. Een goede nachtrust en een gezond ontbijt is een betere voorbereiding dan een energiedrankje, koffie of wat ook. Bovendien kunnen die drankjes voor een hogere concentratie juist de spanning verhogen, in plaats van verlagen. Daarbij had de bedenker van deze middeltjes waarschijnlijk een dikke 10 voor z’n examen economie.

Als je echt heel erg last hebt van stress, kan je ook naar de huisarts voor een kalmerend middel.

Supervoorbereiding

Je goed voorbereiden helpt ook bij het meer zelfverzekerd de examenzaal in stappen. Zet goed op een rij wat er van je verwacht wordt en maak een duidelijke planning. Als je dat moeilijk vindt, roep de hulp in van een oudere / slimme vriend, één van je ouders of een docent.

Toevallig net de loterij gewonnen? De examens bieden je een uitgelezen kans om je geld een bestemming te geven. Besteed bijvoorbeeld een week van je meivakantie aan een examenkamp. Dat is lekker met z’n allen examens oefenen voor 500 euri.

Voor minder dan een derde van dat geld kun je ook een online faalangstcursus volgen. Die spijjkert dus niet je examenkennis, maar wel je gedachtegang bij. Maar mocht je zelf al veel hebben geprobeerd en helpt echt niets, dan kan het misschien beter zijn om naar een echte psycholoog te stappen.

Ontspanningsoefeningen

Als je merkt dat je gespannen raakt, kan je eens kijken hoe die spanning zich in je lichaam vast zet. Vaak verkrampen je omhoog getrokken schouders en heb je een hele korte ademhaling gekregen. Leg dan even je pen weg en ga recht op in je stoel zitten met je voeten op de grond. Laat je schouders zakken en adem rustig en diep in naar je buik toe: terwijl je inademt gaat je buik naar buiten. Klik hier (en scroll naar beneden) voor drie ademhalingstechnieken om te ontspannen.

Help elkaar

Heb jij als (ex-)examenkandidaat de ultieme tip voor ons? Deel 'm dan! Reageer hieronder, of bezoek ons eindexamenforum.

Gepubliceerd op 1 april 2011


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

jah mang echt bang ben ik

11 jaar geleden

J.

J.

geloof in jezelf!

11 jaar geleden

M.

M.

chill als je het slecht gedaan hebt gaan ze je toch niet doodmaken ofso [hoop ik ] hahahah :P:P:P

9 jaar geleden

E.

E.

Bedankt voor dit goede en waardevolle artikel. Voor scholieren en andere geïnteresseerde raad ik ook het boek ‘Faalkracht’ van Michel Taal aan. Dit boek is een Faalangst training waardoor je gegarandeerd van je faalangst afkomt door 3 stappen te volgen. Daarnaast is het heel erg praktijk gericht en is het een bewezen methode. De website waar je het boek kan aanschaffen is: https://www.faalkracht.nl/faalangst-training/.

5 jaar geleden