Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenupdate dag 11: "sorry, examen was vanochtend al"

Door Kim

Nog stééds eindexamens? Terwijl de meeste examenkandidaten vanochtend hun roes uitsliepen na een weekend lang feesten, meldden een paar duizend leerlingen zich vandaag weer netjes in de examenzaal. De boosdoeners: vwo Muziek en havo/vwo Fries en Russisch.

Zo ook op het Stedelijk Gymnasium Haarlem, maar daar had de school de verkeerde tijd doorgegeven aan de leerlingen.

Oeps, verkeerde rooster

De Haarlemmers die vanmiddag namelijk naar school kwamen om het examen Muziek te maken, mochten linea recta weer naar huis. De school had namelijk de verkeerde tijd op het rooster gezet en het examen had 's ochtends al afgenomen moeten worden. Pijnlijk!

De school heeft de fout braaf toegegeven ("de examensecretaris keek verkeerd toen hij het rooster maakte", vertelt een woordvoerder), maar de zes leerlingen hebben daar geen reet aan. Die moeten het examen eind juni herkansen en behouden daarnaast hun recht op één 'echte' herkansing. Geen champagne op uitslagdatum 16 juni dus.

Vwo Muziek

Onze redactuer Annemieke zat gelukkig wél op de juiste tijd op de juiste plek voor Muziek. En dat examen verliep best lekker, vertelt ze. "Het ging wel! Maar de toets was wel te lang, we waren echt één minuut voor het einde klaar met de geluidsfragmenten. En de concentratie in de klas verdween een beetje toen we Pokerface van Lady Gaga moesten analyseren."

Het feit dat de examenmakers geprobeerd hebben de toets dit jaar wat hipper en interessanter te maken, is blijkbaar niet echt in goede aarde gevallen bij de kandidaten. Twitteraar Astrid: Lady Gaga op je eindexamen muziek (met pokerface) ???"

Havo en vwo Russisch

Zeventien vwo'ers en twee eenzame havisten mochten vandaag aan de bak met Russisch. En dat viel tegen, meldde vwo'er Linsey op twitter. Vantevoren hoopte ze al op een hoge normering. "Vanmiddag Russisch examen - al mijn hoop is gevestigd op een hoge normering, gelukkig doen er maar 17 examen in, die kans zit erin dus!"

Na afloop had ze flink de pest in én een hoofd dat op springen stond: "poeff hoofdpijn van Russisch, wat was die moeilijk ... maar we zullen zien hoeveel we hebben gehaald zo om 5 uur!" Even later: "Gewoooon tussen 5 en 6 gefixed bij Russisch! whoewww ik ben niet direct gezakt! poefff ik heb weer vertrouwen op kans op slagen haha.."

Havo en vwo Fries

De 28 leerlingen die vandaag examen deden in Fries, zwijgen in alle talen. Niemand die z'n gal spuwt of blijheid uit op twitter, maar ook het LAKS heeft nog geen enkele examenkandidaat aan de lijn gehad. Tot nu toe geen enkele klacht!

Uit nieuwgierigheid hebben we het vwo-examen er zelf maar even bijgepakt. En dat lijkt behoorlijk veel op het examen Nederlands ("is dit een anekdoate, argumintaasje, gearfetting, konklúzje, ofwoaging of stelling?"), andere shit is wat moeilijker te behappen. Snap jij onderstaande vraag bijvoorbeeld? Tekst en antwoorden vind je hier en hier.

En morgen?

Morgenmiddag staan alleen havo en vwo Spaans, Turks en Arabisch op het programma. Die talen zijn duidelijker populairder dan Fries en Russisch: 104 scholieren gaan voor Arabisch, 27 doen Turks en 1639 maken Spaans.

Wie de statistieken van examenklacht.nl bekijkt, ziet dat er nu alvast negen keer is geklaagd over Turks en Spaans. Van leerlingen die voorzien zijn van een glazen bol en voorspellende dromen? Chanine van het LAKS legt uit: "Soms klagen leerlingen van tevoren al, bijvoorbeeld als een docent de verkeerde stof heeft opgegeven. Maar klachten over bijvoorbeeld Turks kunnen ook van een stelletje grappenmakers zijn, die halen we dan meteen weer weg."

Toch goed om te weten: niet alleen het examen zélf, maar ook een slechte voorbereiding door school kan een inspiratiebron zijn voor klagers. Moet het wel goed onderbouwd zijn, natuurlijk.

Scholieren.com publiceert op elke examendag een examenupdate: over de toetsen van de dag, bizarre examenincidenten, de klachtenscore bij 't LAKS and more. Nog meer examennieuwshonger? Slam!FM presenteert elke dag in samenwerking met ons het Eindexamenjournaal van 21:30 tot 22:00 uur. Luisteren dus! Toch gemist? Klik hierrr.


Gepubliceerd op 30 mei 2011


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?