Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Stress eens niet zo om die examens!

Door Elias

Examens zijn een hype. Als je er niet doodzenuwachtig voor bent, hoor je er tegenwoordig niet meer bij. En als ouder tel je niet mee als je geen hysterisch gedrag vertoont vanwege de examens van zoon- of dochterlief.

Wiens schuld dat is? Laten we beginnen bij de media. Want als gerenommeerd nieuwsmedium word je tegenwoordig niet meer serieus genomen zonder 'examenvloggers'. Dat zijn kinderen die tijdens de examenperiode als een bang konijn in de camera kijken en verslag doen van wat zonder twijfel de saaiste periode in hun leven is. Ze zitten namelijk gewoon de hele dag te leren voor een toets die verder niet bovengemiddeld moeilijk is. Maar dat boeit media als de NRC en Telegraaf niet, als ze die clicks maar pakken door de zenuwen van deze onschuldige jongeren uit te melken.

Ouders helpen ook al niet

Dan heb je nog ouders. Brrr. Ouders. Verschrikkelijk zeg. Je kind haalde tot nu toe onder uw eeuwig uitgeoefende prestatiedruk prima cijfers op school, omdat het gewoon best een intelligent kind is. Net zoals alle andere kinderen. Maar je hebt van die ouders die hun kind opeens gaan behandelen als een verstandelijk gehandicapte, omdat ze denken dat al die intelligentie als bij toverslag verdwenen is wanneer het kind een toets voorgeschoteld krijgt die gaat over dezelfde stof die het ‘t afgelopen jaar al tot in den treuren bestudeerd heeft.

Maak je niet zo druk

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat examens overrated zijn. Het is gewoon één grote toetsweek. In plaats van een hoofdstuk moet je nu het grootste deel van het boek globaal kennen. En daar krijg je dan ook langer de tijd voor. Hoe makkelijk wil je het hebben? En anders dan in de toetsweken heb je al oefentoetsen gemaakt. 5 jaar lang. Dat waren steeds kleine deeltjes van het examen. En nu komt dat bij elkaar. Dus óf je hebt gewoon de afgelopen jaren per ongeluk jaar na jaar je toetsen voldoende gemaakt, of je bent gewoon een prima leerling die deze iets langere toets gewoon gaat halen.

Mijn advies zou zijn: geef alle examenvlogs een gemeende dislike, sommeer je ouders wat nuttigs te gaan doen, haal wat lekkers bij de supermarkt, en lees vervolgens op je gemak nog een keer wat samenvattingen door. Begin gewoon op tijd, ga ff wat minder uit en geef je werk even de middelste vinger.

En dan beloof ik je: het komt helemaal goed. Als beloning voor je harde werken krijg je een kaulogroot cadeau, zelfs als je het niet haalt, namelijk de langste vakantie van je leven. Ruim 3 maanden. Je hebt waarschijnlijk neukies  gehad die minder lang in je leven waren dan deze vakantie, dus geniet ervan.

 

Gepubliceerd op 23 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.