Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Examen volgens veel scholieren 'makkelijker dan verwacht'

"Ik had me erop voorbereid dat dit net zo erg zou worden als bij wiskunde, maar hij ging best wel goed", reageert Noor Schafraad (15) verbaasd. En zo lijken de meeste scholieren over het vmbo-gt-examen na te denken.

"En dat terwijl ik aardrijkskunde echt met heel mijn hart haat", gaat Noor verder. "De vragen waren goed te doen, die over hoge en lage drukgebieden vond ik heel makkelijk. Ik wist alleen niet wat ik moest antwoorden op de vraag wat Egypte met hun zoute water zou doen. Ik heb maar gezegd dat ze dat in de zee gooien."

Goed geleerd

Noor werd wel moe van alle juist/onjuist-vragen - "dat was een derde van het examen" - maar voor de rest heeft ze er dus een heel goed gevoel over. "Het examen was verdacht makkelijk, ja. Misschien betekent dat dat 'ie eigenlijk gewoon heel slecht ging, maar we het niet doorhadden?"

Maar ook Paris Nwogu (15) is positief. "Ik was na een uur en een kwartier al klaar, terwijl ik normaal de volle twee uur nodig heb. Het ging best wel goed, echt chill. Als je goed had geleerd, dan kwam je er wel met dit examen."

Vage bronnen

"Ik had niet geleerd en kon alle vragen prima beantwoorden", zegt Caithlyn de Vries (15) daarentegen. "Het was makkelijker dan ik had verwacht. Veel vrienden vonden 'm ook prima te maken. Ik had vooral moeite met vraag 1 tot en met 3, maar dat kwam vast omdat ik niet had geleerd, haha." Benthe Lablans (15) had veel stress van tevoren, maar ook bij haar viel het mee: "Ik wist eigenlijk overal het antwoord wel op."

Wel wordt het wat geklaagd over de bronnen. Zo zegt Jonathan Wisse (16): "Bij een aantal vragen was de bron heel onduidelijk." Tijn Heineman (16) vond daardoor de vragen "moeilijk" en Demi Dijkhuizen (16) zegt: "Je kreeg veel vragen over bronnen en kaarten die je niet had kunnen weten, want die stonden niet in het boek."

Gelukkig vond Demi wel dat het examen "een goede lengte" had. "Ik had 'm snel af en kwam niet in tijdnood." Volgens Sarah Broekmeulen, Eindexamenklachtelijncoördinator bij het LAKS, was dit examen niet heel bijzonder. "Er zijn tot nu toe 1100 klachten binnen gekomen, vooral over vraag 30. Maar er zijn niet echt gekke dingen binnengekomen."

Té makkelijk

Docent Kunal Ruitenburg snapt wel dat scholieren het examen makkelijk vinden. "Ik ben bang dat het misschien te makkelijk was, waardoor er een strenge normering komt. Van mij had het meer de diepte in mogen gaan, leerlingen kunnen op deze manier niet laten zien wat ze echt kunnen. Ik vind dat er erg veel onjuist/juist-vragen in voorkomen en veel meerkeuzevragen. Dat kan een voordeel zijn, maar niet voor de leerlingen die hier niet goed in zijn."

"Het examen zal weinig schrijfwerk zijn geweest", besluit Ruitenburg. "Wel zaten alle onderwerpen erin en vond ik dat de bronnen recht deden aan de vragen, daar was niets mis mee. Dit wordt in ieder geval geen oefenexamen volgend jaar, misschien aan het begin van het jaar. Maar daarna gaan we de diepte in. Normaal ben ik drie middagen kwijt aan het nakijken van examens, maar ik denk dat ik dit, als ik snel ben, binnen een dag wel af heb. Da's voor mezelf wel makkelijk, haha."

Gepubliceerd op 18 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.