Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Veel uitlegvragen en 'toon-aan'-vragen in havo-examen natuurkunde'

Door Roos

Veel havo-scholieren maakten vandaag hun examen Natuurkunde. Spannend! Wij verzamelen hier de eerste reacties: van docenten, LAKS én jullie zelf. Welke vragen waren lastig? Wat viel mee of tegen?

Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.

  • Welke vraag vond je lastig?
  • Viel het mee of juist tegen?
  • Wat voor cijfer denk je te halen?

💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.

Uitgebreide reacties van scholieren

"Ik vond het jammer dat er geen gesloten vragen waren, maar er waren veel 'toon-aan'-vragen en daardoor kon je checken of je antwoord goed was, wat ik wel fijn vond. De vragen over het verval van C-14 waren redelijk lastig, dat zeiden klasgenoten ook (vraag 21 en 23 vooral). Ook vraag 16 (deze ging over kinetische energie) en 17 (deze bestond uit 3 delen en was 5 punten) waren pittig, maar ik vond het eigenlijk wel te doen verder. Ik vond het examen ook wel lang, want tijdens het oefenen deed ik er telkens ~2 uur over en nu had ik de volle 3 uur gebruikt."

- Wieke (17)

"Bij mij ging het goed! Het was voor mijn gevoel wel veel 'leg uit' en 'bepaal', meer dan normaal in ieder geval denk ik. Verder vond ik de lengte ook goed."

- Pleun (18)

"Het examen was goed te doen; je moest er wel veel inzicht voor hebben en goed lezen. Het enige minpunt; het was te lang. In voorgaande jaren zaten er meestal meerkeuzevragen in, maar dat was nu niet het geval. Je moest veel uitleggen, waar ik ook lang mee bezig was. Voor de rest verwacht ik wel een voldoende."

- Aras (17)

"Ik vond het best wel lastig, maar ik ben sowieso niet voor natuurkunde in de wieg gelegd 😅 Sommige vragen waren niet zo moeilijk, maar soms dacht ik 'huh waar moet je dit uit de Binas halen?' Dan was er maar een ding gegeven van de drie of vier. Ook was er een vraag over een ster genaamd Coconut, maar ik kon er nergens wat over in de Binas vinden, of ik had er gewoon overheen gekeken, dat kan ook."

- Aïda (18)

Reactie van een docent

"Ik vond het een mooi examen. Het zat goed in elkaar. De eerste vraag was een duidelijke context waar leerlingen als het goed is bekend mee waren. Ik herken inderdaad wel wat leerlingen zeggen over het aantal 'toon aan' vragen, dat waren er meer dan anders. Maar, ik denk dat de leerlingen daar blij mee mochten zijn, want bij alle 'toon aan' vragen werd het antwoord al gegeven. Dan weet je waar je naartoe moet werken, dat is een mooi controle-moment."

"Verder waren vraag 16 en 17 best lastig. Bij 18 werden echter belangrijke gegevens nog een keer herhaald en daardoor werd duidelijk wat je moest doen, daarmee zijn leerlingen wel gematst. Ook vraag 21 en 23 waren uitdagend, al vond ik dat wel een leuke vraag. Het ging over het concept halveringstijd. Maar omdat je daar geen berekening hoefde te maken zoals vaak gevraagd wordt, kan ik me voorstellen dat leerlingen dat lastig vonden."

"Wat me tot slot opviel, is dat veel onderwerpen waarover ik veel vragen kreeg, niet in het examen kwamen. Denk aan dosis-vragen, krachten tekenen, debiet, rendement. Dat zullen leerlingen fijn vinden. Wat ik minder fijn vind: er zat weer niets in over de 'nieuwe' onderwerpen zoals de warmtepomp en debiet. Dat is onlangs toegevoegd aan de syllabus, maar op de afgelopen examens kwam er geen vraag over en nu ook niet." 

- Rafal Wietsma, docent natuurkunde

Reacties Reacties

0

💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜

Lees onze volledige Communityregels

Bezig met laden...

Hoe ging het bij jou?

0 / 5000 tekens

Of kies voor een Account aanmaken

Hoe ging jouw havo Natuurkunde examen?

  • 15%
    Goed te doen
  • 31%
    Ging wel
  • 54%
    Echt moeilijk

524 stemmen

Gepubliceerd op 9 mei 2025


ADVERTENTIE
De ultieme examengids voor mensen die echt niet willen slagen

Eindexamens. Die periode waar je al tijden naar uitkijkt (not) en waar je je super goed op hebt voorbereid (ook not). Geen paniek: wij hebben de ultieme survivalgids voor je samengesteld. Met deze tips ga je het (waarschijnlijk niet) redden. Maar ze zijn wel leuk. 

Bekijk de tips

Alles over de examens in je timeline?