Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Enorme stress voor examen lijkt nergens voor nodig: 'Viel wel mee'

De havisten kunnen opgelucht ademhalen: het economie-examen zit erop. De meesten gingen met klotsende oksels de gymzaal in - zowel vanwege de hitte als de stress - maar uiteindelijk bleek het best mee te vallen.

Dat ervaarde ook Kimberley de Zeeuw (17): "Ik ging eigenlijk heel onzeker mijn examen in. Je weet wel, dat je denkt goed geleerd te hebben en dan opeens van alle kanten 'nieuwe' dingen hoort. Hartstikke zenuwachtig de examenzaal in gegaan, plekje opgezocht en toen iedereen zat en de boekjes gecontroleerd waren op compleetheid, mochten we beginnen."

"De eerste opgaven vielen wel tegen. Gelukkig had ik nog even wat extra geoefend met de speltheorie, want die kwam er natuurlijk ook in voor. Ik had meer moeite met de laatste opgave, die ging over bbp. In de les vond ik dat niet heel moeilijk, maar elke keer als ik dat soort opgaven zelf moet maken, gaat er wat mis. Ondanks dat ben ik best tevreden met hoe ik het examen heb gemaakt."

Trillend naar buiten

Ook Muhammed Soysal (18) is wel tevreden. "Ik kwam de toets binnen met extreme stress", vertelt hij. "Maar na het lezen van de eerste vraag, dacht ik: I've got this. De rekenvragen vond ik wel pittig."

Megan Drienhuizen (17) was wel blij dat er niet zoveel gerekend hoefde te worden. "Daar ben ik echt een ramp in. Het examen viel me echt heel erg mee." Lotte Vossen (16) is ook wel tevreden: "Ik ben enorm slecht in economie, in mijn hele eco-carrière heb ik nog maar één voldoende gehaald. Ik vond het moeilijker en anders dan eerdere economie-examens, maar ik denk dat er wel een 5 of 5,5 in zit."

Bbp en Italiaanse staatsschuld

"Het was echt heel, heel erg", zegt Luna Gielens (16) daarentegen. "Ik stond te trillen toen ik de examenzaal uitliep. Bij de rekenvragen kreeg ik steeds onlogische antwoorden en ik heb ook veel theorie door elkaar gehaald. Ik moet boven de vier halen, maar ik weet niet of dat is gelukt. En wat was dat met die laatste vraag?"

Wat veel havisten opviel, was dat er in een opgave 'procent' in plaats van 'cent' stond. Ook werd er bij het LAKS vooral geklaagd over vraag 9. Sem Grootscholten, persoonlijk assistent leraar voor onder meer economie, begrijpt dat wel. "Ik zet daar ook een groot vraagteken bij. Er stond in de bijbehorende bron dat de variabele kosten proportioneel variabel zijn. Nou, die termen heb ik nooit gehanteerd in mijn lessen. Ik snap dat die vraag bij velen niet is gelukt."

"Soms waren de vraagstellingen ook onduidelijk, maar voor de rest vond ik het examen goed te doen. Het was een goede weergave van alle lesstof. Ik ben heel benieuwd hoe mijn leerlingen dit hebben gemaakt."

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.