Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Eindelijk interessante teksten in lang examen Duits

Het was aan de lange kant, maar hij was goed te doen. Dat lijkt de algehele tendens te zijn onder de vwo'ers die vanmorgen het examen Duits hebben gemaakt. Ook sehr gut: er waren eindelijk wat leuke teksten te lezen.

"De onderwerpen waren gelukkig niet te saai", vertelt Larissa Derks (18). "Het ging onder meer over jagen op dieren, over uitstelgedrag - heel herkenbaar, haha - en Oost- en West-Duitsland. Niet per se teksten die ik in mijn vrije tijd zou lezen, maar ik vond ze wel prima."

"De interviewvragen vond ik wel lastig", gaat Larissa verder. "Die vragen moest je koppelen aan een alinea, waarin het antwoord op de interviewvragen zou staan. Ik heb zoiets nog niet in een proefexamen gezien."

Lat ligt laag

Die vragen vond ook Eva van der Heijden het lastigst. "Ik heb die ook nooit eerder gezien. Maar goed, het was Duits. Dat is niet mijn beste vak. Al toen ik in de onderbouw zat, berekende ik of ik zou kunnen slagen als ik een drie zou halen voor mijn examen. De lat ligt laag bij mij. Ik was wel verbazingwekkend lang bezig met dit examen."

"Ik deed er ook heel erg lang over", voegt Amarenz Ringia (19) toe. "Maar ik ben ook ontzettend slecht in Duits. Het begin ging op zich best goed, maar doordat ik er zo lang over deed, moest ik de andere helft van de toets in vijftig minuten doen. Maar ik denk dat dat meer aan mij lag dan aan het examen."

Tijdnood

Toch zijn Eva en Amarenz niet de enigen hierin: via de @eindexamens-Instagram laten meer scholieren weten het examen erg lang te vinden. Zo had Ilse Pieters (18) aan het einde geen tijd meer omdat ze veel woorden moest opzoeken: "De laatste tien vragen heb ik dus snel moeten maken."

Volgens docent Tiffany Roggenthien is het examen Duits "altijd lang, te lang". Maar: "Van alle niveaus, vind ik dit examen de vriendelijkste van allemaal dit jaar. Met de beste onderwerpen ook. Sommige vragen waren zelfs best makkelijk, dit was geen moeilijk examen. Ik verwacht dat de N-term niet al te hoog zal zijn."

"De interviewvragen heb ik ook op eerdere examens gezien. Tekst 5 was denk ik de lastigste, die ging over jagen op dieren", vindt Roggenthien. Veel scholieren klagen ook over de cobra-tekst. "Als je die helemaal leest, kun je in de war raken, dat kan ik me voorstellen", aldus de docent. "Maar door puur op de signaalwoorden te letten, kon je de antwoorden er zo uithalen. Het was echt een mooi examen. Ik ben benieuwd hoe hierop wordt gescoord."

Trakteren

Als Eva maar een 5 of 5,5 haalt, zo vertelt de scholier. "Dan ben ik diep in mijn hart helemaal tevreden Ik heb met vriendinnen en familie allemaal dingen afgesproken als ik dat cijfer zou halen. Ik krijg dan een taart van mijn ouders, ik krijg een picknick van vrienden, andere vriendinnen nemen me dan mee uit eten... Voor mijn proefexamen haalde ik een 6,9, dus ik denk dat die 5 of 5,5 er wel inzit." We duimen!

@mevrouw.duits Hoe ging het?? 🔥✍🏼👇🏼 #fy #examen #eindexamen #vwo #duits #lerenoptiktok #nabespreking #nterm #comment #mevrouwduits ♬ origineel geluid - Mevrouw.Duits

Gepubliceerd op 23 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.