Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Een ochtend vol boze vegans en brakende studenten

Door Roos

"Om 9 uur in de ochtend beginnen met een tekst over dronken studenten en braaksel was wel een goede wekker", bericht Kyran Wild (17) ons. Het havo-examen was volgens Kyran wel prima te doen. Ook andere scholieren vonden het niet zo moeilijk.

Megan Drienhuizen (17): "De vragen waren best prima vond ik, al zijn mijn medeleerlingen het daar niet helemaal mee eens." Het examen bestond uit 4 opgaven in totaal, met elk weer allemaal deelvragen en bronnen erbij. "Alleen één vraag was echt overdreven lang, met volgens mij wel 5 bronnen", vindt Megan. "Mijn concentratie was daarna echt ver te zoeken, ze mogen wel powernaps instellen tijdens de examens." 

Ze mogen wel powernaps invoeren tijdens dit examen.

Kyran kwam wel één begrip tegen waarvan hij nog nooit had gehoord. "Er stond iets in over 'eigenrichting', dat kende ik niet, dus daar heb ik maar wat gegokt." Docent Volkan Tasdan is ook wel te spreken over het examen. "Ik ben hier wel gelukkig mee, de kernconcepten werden echt breed toegepast en kwamen bij bijna elke vraag terug."

Verder was het examen volgens Tasdan er één voor de scherpe lezer. "Er waren best wel wat vragen waarbij er naar meerdere dingen gevraagd werd, dan stond er bijvoorbeeld 'beargumenteer' én gebruik dit begrip of kernconcept. Ik hoop wel dat leerlingen hier goed hebben gelezen en dus beide dingen hebben gedaan."

Boze vegans

Die overdreven lange opgave waar Megan het over had, ging over boze vegans die actievoerden bij een varkensvleesbedrijf in Boxtel. Annabel: "Ik voelde me alsof ik zelf vastzat in die varkensstal tijdens dit examen." En ook Muhammed Soysal (18) kan "geen varkens meer zien".

@scholieren Vertel hoe ging MAW bij jou? 🐽#eindexamens #maw #examen #havo @✨Annabel Sofia Tiebosch✨ ♬ original sound - Scholieren.com

Jinte Strootman (17) vond die teksten over 'meat your victims' heel vaag. "Ze waren niet samenhangend. Ik kreeg een black-out doordat ik moest uitzoeken wat nou precies de vraag was." Volgens Kim Wagenmakers (17) waren het inderdaad wel heel veel teksten over dit onderwerp: "Drie teksten gingen dus over activisten die extreme dingen doen om aandacht van media te krijgen, beetje saai dat het zoveel over dit onderwerp ging."

Tasdan snapt wel dat de leerlingen deze vraag heftig vonden. "Bij het deel over 'meat the victims' werd inderdaad heel veel informatie gegeven, het leek bijna een roman. Maar gelukkig waren de bronnen wel een goed handvat om de vragen te beantwoorden."

Kernconcepten

Verder was het examen zelf dus best wel rechttoe rechtaan. Megan: "Er werd veel gevraagd naar de hoofd- en kernconcepten." Ook Kim vond het examen wel goed te doen. "De vraagstelling was soms wel een beetje onduidelijk en ik miste de dimensies van Hofstede in het examen. Mijn docent had aangeraden om dat flink te oefenen, maar het zat er niet in."

Ook qua tijd kwamen de scholieren die wij spraken niet in de problemen. "Ik was een half uur voor tijd klaar. Normaal moet je echt flink pennen bij MAW, maar nu had ik maar zes kantjes", vertelt Megan. 

Toch gleed niet iedereen zo soepel door het MAW-examen. Tom Olthof (18): "Ik denk dat het vavo wordt volgend jaar", jammert hij. "Al die 26 vragen gingen over die hoofd- en kernconcepten en dat wist ik allemaal niet zo heel goed." Er zijn tot nu toe 1.000 klachten binnengekomen bij het LAKS, dat zijn er niet heel veel. "Er wordt vooral over vraag 23 geklaagd. Die zou gaan over generale preventie en volgens scholieren staat dat begrip niet in de syllabus. Of dit zo is, gaan wij nog uitzoeken", licht klachtenlijncoördinator Sarah toe.

Gepubliceerd op 18 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.