Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Een "discutabel" examen

Door Eline

Vaag geformuleerde vragen, Renaissance en héél veel Malevich, dat was het examen TeHaTex voor de vwo'ers vanochtend. Rick Keijl (17) heeft er een "discutabel" gevoel bij: "Bij sommige vragen dacht ik echt, wat willen ze nou van me?"

"Ik vond de toets niet lijken op de eerdere toetsen die ik van dit vak heb gemaakt," vertelt Ellefien Visser (17), "maar dat kan ook aan mijn docent liggen." Sam Grefen (17) vindt het examen wel goed te doen, toch ging het niet geheel vlekkeloos: "Er waren wel meer vragen dan ik had verwacht, en van die vragen was de vraagstelling niet altijd even duidelijk."

Het zwarte vlak

De grote terugkerende ster in het examen was de kunstenaar Malevich, voornamelijk met zijn werk Het zwarte vlak. Sam (17) haperde op dit deel van het examen: "De vragen over Malevich bleven elkaar maar opvolgen, waardoor ik steeds meer ging twijfelen over mijn eerder gegeven antwoorden."

Ook Fay Korthuis (18) raakte flink verward, vooral van Het zwarte vlak: "Het was gewoon letterlijk een zwart vlak. En dan moest ik gaan uitleggen waarom dat oneindig was, dat vond ik heel lastig." Gelukkig was er bij dit onderwerp voor haar tóch een meevaller: "Ik heb voor dit vak niet veel geleerd, maar gisteren heb ik toevallig nog een artikel gelezen over Malevich in de syllabus. Hierdoor wist ik gelukkig wel één vraag zeker te beantwoorden."

Ook Rick (17) is geen fan van deze vragen: "De standpunten bij die vragen waren vaag." Toch heeft hij er achteraf een redelijk positief gevoel over: "In principe was alles wel beschreven en kon je het antwoord eruit afleiden, dus uiteindelijk was het wel te doen."

Zoveel Malevich achter elkaar geeft gewoon trauma's.

Renaissance, renaissance en nog meer renaissance

Rick (17) vertelt hoe meer dan de helft van het examen over de renaissance ging: "Had ik me net voorbereid met alle beschrijvingen en al die oefenexamens, gaat vervolgens bijna alles over de renaissance. Dat had ik niet echt zien aankomen."

Voor Ellefien (17) was dit onderwerp juist weer een meevaller: "Ik vond de vragen hierover best wel interessant, dus het was wel leuk dat er veel renaissance in voorkwam."

Lange antwoorden

De vragen op het examen waren alleen open vragen. Hierdoor kwamen sommige leerlingen in tijdsnood, zo vertelt Ellefien (17): "Ik heb echt alle tijd moeten gebruiken. Sommige klasgenoten waren al na een uur klaar, maar die gaan het vak gewoon wegstrepen."

Ook Rick (17) moest nog even flink doorpennen in de laatste minuten: "Ik moest wel doorwerken op het einde. Bij het laatste half uur dacht ik: even sneller gaan schrijven. Uiteindelijk lukte het gelukkig wel."

Gepubliceerd op 19 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.