Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

12 mei 2022

'Artikel over orka's was erg apart'

De kop is eraf: het eerste havo-examen is achter de rug. Scholieren geven aan vooral de tekst over orka's lastig te vinden. En: "Veel klasgenoten zijn in tijdnood gekomen", vertelt examenvlogger Muhammed Soysal (18).

Het examen bestond uit elf teksten, waarover 43 vragen moesten worden beantwoord. "Ik vond het reuze meevallen", gaat Muhammed verder. "Over de eerste tekst deed ik een kwartier, maar daarna ging het wel goed. En ik ben niet de beste in Duits."

Een typisch examen Duits, daarvoor worden altijd vage onderwerpen gekozen.

'Goed te doen'

"Ik vond 'm goed te doen", vindt ook Christie van Schaik (17). "Hij was niet al te lang, maar veel woorden uit de teksten waren niet te vinden in de woordenboeken. Over het algemeen vond ik het niet moeilijker dan andere keren." Lara Mathey (17) is het daar niet mee eens: "Het viel mij best wel tegen. Door mijn ADD krijg ik extra tijd, maar ik kwam alsnog in tijdnood. Het artikel over orka's vond ik erg apart."

Over dat stuk komen meer klachten binnen bij Scholieren.com. "Die tekst was best onduidelijk en moeilijk, het ging er bijvoorbeeld over of orka's een dialect hebben. Heel vaag", aldus Anouk van der Waal (17). "Ik snapte daar ook niks van, ik heb alles gegokt", verzucht Noortje Lemans (17).

@kiki.lauvenberg lik m’n kontje 👍🏼 #examen #examen2022 #xyzbca #fypシ #duitsexamen #duits #liveforthechallenge #voorjou ♬ original sound - QUEEN OF URBAN POP

Orka's

Docent Tiffany Roggenthien snapt wel waarom leerlingen vooral de orka-tekst lastig vonden. "In het artikel worden die dieren zowel 'Schwertwale' als 'Orka' genoemd. Vet verwarrend. Verder vond ik het een typisch examen Duits, daarvoor worden altijd vage onderwerpen gekozen. Nu ook weer over de taal van orka's en het trainen van honden. Ik ben ook bang dat veel leerlingen in tijdnood zijn geraakt, want het was een vrij lang examen. Er hadden best twee of drie teksten minder mogen zijn. Ik hoop dat mensen het daardoor niet hebben moeten afraffelen."

Muhammed niet: doordat zijn beste vriendin van orka's houdt, wist hij er best veel van. "Ik heb gewoon gebruik gemaakt van mijn algemene kennis over orka's, daardoor kwam ik niet in tijdnood. Dat scheelde weer."

@mevrouw.duits fijn om te weten dat orka's Dolfijns kunnen leren 🤤 #fyp #examen #eindexamen #examentraining #duits #xzybca #examenstress #orca #dolfijn #howwasit #mevrouwduits ♬ Dolphin Sounds - Rhodium Music

Gepubliceerd op 12 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?