Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

18 mei 2021

Wiskunde-examen op vmbo-niveau was 'heel taai'

Door Elisa

Vmbo-gt en mavo-scholieren maakten dinsdagmiddag gespannen het examen wiskunde. De reacties zijn wisselend: sommigen begrepen de helft niet, anderen hadden er wel een goed gevoel over. Yoel van der Veen (16) vond het een taai examen: "Ik ben ontmaagd door een wiskunde toets." 

In het lokaal van Israa Doufikar (16) was veel gezucht en bewegend papier te horen. "Veel van mijn mede-examenkandidaten hadden vragen, maar die konden natuurlijk niet beantwoord worden. In het begin was het examen makkelijk, maar hoe verder ik kwam, hoe meer ik kon meezuchten met mijn klasgenoten. Ik had goed geleerd, maar niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn." 

Ik ging het gevecht aan, maar na een paar keer pauze nemen, is het me uiteindelijk toch niet gelukt.

Voor Yoel viel het examen ook erg tegen. "Ik vond het veel geometrie en weinig formules. Er was wel veel rekenen en daar ben ik dan weer wel goed in." Yoel had na een uur en een kwartier wel nog de tijd om te focussen op de moeilijkere opdrachten. "Ik ging het gevecht aan, maar na een paar keer pauze nemen, is het me uiteindelijk toch niet gelukt. Ik wil niet snel opgeven, maar ik heb op het laatst maar wat ingevuld."

Onduidelijke vraagstelling 

Romy van der Ploeg (16) probeerde zichzelf rustig te houden door niet te veel op de tijd te letten. "Ik dacht dit wordt echt een drama en ik loop jankend het lokaal uit, maar over het algemeen ben ik best wel tevreden." Israa is juist niet tevreden. "De vraagstelling was bij sommige opdrachten heel vaag en dan vooral bij de opdracht over een fiets. Het lukte me wel om de formules te berekenen, maar ik kon het niet oplossen."

Voor Zora Schols (16) waren de opdrachten ook wisselend. "De vragen over de formules gingen mij makkelijk af. Alleen waren er ook veel vragen die ik niet wist doordat de vraagstelling zo onduidelijk was. Zelf heb ik moeite met begrijpend lezen, maar het had wel wat makkelijker gekund. Ik ga zeker een klacht indienen over de opdracht van de fiets." Wiskundedocent Eva Noom kan zich die klacht wel voorstellen. "Dat was echt de slechtste opgave van het hele examen. Er waren drie vragen waarbij er precies hetzelfde gedaan moest worden, maar als je de ene vraag niet snapt dan begrijp je de rest ook niet ."

'Veel beter dan twee jaar geleden'

Verder is Noom wel positief te spreken over het examen. "De vragen zijn erg duidelijk en de onderwerpen zijn goed verdeeld. Ook waren de vragen per onderdeel niet zo lang, waardoor het prima te doen is in de tijd." 

De opmerkingen over de vele formules begrijpt Noom ook, maar ze ziet dat het per leerling verschillend is. "Er zijn twee soorten leerlingen, bij de een is formules een sterk punt en bij de ander een zwakte. Ik begrijp dat je het dan als lastig ervaart. Over het algemeen heb ik het idee dat de examenmakers geluisterd hebben naar de klachten van de examen in 2019. Dit is een veel beter examen."

Inmiddels stromen bij de klachtenlijn van het LAKS de vragen over het examen wiskunde binnen. "We tellen nu meer dan 3.000 klachten, dat is veel voor dit examen!", vertelt een medewerker van het LAKS. 

Gepubliceerd op 18 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?