Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vwo'ers hadden eerste examen bedrijfseconomie 'erger verwacht'

Door Roos

Een grote groep vwo'ers sluit deze examenperiode af met bedrijfseconomie, een vak waar nog nooit een examen van is afgenomen. Daardoor waren de kandidaten vooraf best onzeker. "Je weet niet wat je kunt verwachten, maar ik hoopte dat Cito niet gelijk een super moeilijk eerste examen zou maken", vertelt Pien Leenen (18) aan de telefoon. 

Docent Patrick Keller kan zich deze zorgen wel voorstellen: "Het was natuurlijk een examen waarop de voorbereiding moeilijk is geweest, door het feit dat het het eerste examen bedrijfseconomie was. Er is wel overlap met het oude vak m&o, maar het grootste gedeelte van het examen bestond uit nieuwe stof en dus niet de oude m&o stof."

Gelukkig vonden de scholieren het meevallen. "Het ging best wel ok eigenlijk. De eerste opdracht was makkelijk. Ik had het moeilijker verwacht", aldus Pien. Ook Nienke Bennink (18) vond het te doen. "In het begin zat een opgave voor 5 punten, waarbij je een balans moest opstellen. Die vond ik lastig. Verder sloot het goed aan op de leerstof."

Bij Lars Derksen (17) en Tijmen Veen (17) ook vrij opgeluchte reacties. Tijmen: "Het was makkelijker dan verwacht, veel van de stof van afgelopen jaar zat er niet in. Het was vooral theorie uit de 4e en de 5e." Lars: "Ik was vooral bang voor tijdnood door de lengte, je kon 72 punten halen. Maar dat viel echt mee, bij veel vragen kon je kort antwoorden." 

Verdeeld

Hoewel de mensen die wij spraken best met een goed gevoel uit hun examen rolden, zijn de reacties op Instagram wat minder rooskleurig: "Ik hoef nooit meer een balans te zien", "herkansingsmateriaal" en "die gekken denken dat ik ff 1 uit de honderden begrippen kan opnoemen." 

In dat laatste punt kan Pien zich wel vinden. "Er werd vaak letterlijk gevraagd naar begrippen of theorie. Dan wist ik wel wat ze bedoelden, maar kon ik het net niet precies opschrijven." Nienke was juist blij met deze vragen: "Ik had de theorie heel goed geleerd." Ook docent Keller vond de theorievragen vrij straightforward: "De vragen die gesteld werden over de onderwerpen waren niet heel complex, het had veel moeilijker gekund."

Onderwerpen

Wat betreft de onderwerpen, zaten er vooral veel vragen in over balansen en aandelen. "Converteerbare obligaties kwamen erin", verzucht Pien, "dat was het moeilijkste deel van aandelen. Ik had erop gegokt dat daar niks over gevraagd zou worden."

Lars was blij dat er geen vragen waren over verschillen-analyses. "Dat vond ik namelijk moeilijk. Wat me wel opviel is dat veel berekeningen uitkwamen op komma-getallen, terwijl je normaal bij bedrijfseconomie altijd eindigt met mooie ronde getallen. Dat maakte me wel een beetje aan het twijfelen", aldus Lars. 

Berekenen of uitleggen

Of er nou juist veel of weinig bereken-vragen in dit examen bedrijfseconomie zaten, daar zijn de kandidaten het niet helemaal over eens. Tijmen: "Ik vond het relatief veel uitlegvragen, weinig berekeningen." Lars vindt daarentegen dat hij wel veel moest rekenen: "Ik had meer theorievragen verwacht, bedrijfseconomie is meer theorie in vergelijking met het oude vak m&o." 

Ik had meer theorievragen verwacht.

Omdat er nog nooit een examen bedrijfseconomie is afgenomen, het vak is onlangs nieuw in de plaats gekomen van management & organisatie, konden scholieren niet oefenen met oude examens. "Er was wel een voorbeeldexamen", vertelt Lars, "maar op dat examen vond ik dat er juist veel meer theorie gevraagd werd, bijvoorbeeld over marketing." Nienke vond dat voorbeeldexamen echter wel goed aansluiten bij dit examen: "Wij zijn de eersten die dit examen maken, maar ik vond dat het voorbeeldexamen ons wel goed had voorbereid hierop." 

In onderstaande video legt docent Keller nog verder uit wat zijn mening over het examen is.

Vakantie

Voor drie van de vier leerlingen die we spraken is dan eindelijk die langverwachte vakantie aangebroken. Helaas nog niet voor Pien. "Ik maak morgen nog het examen Spaans, maar daar ga ik niet heel veel voor leren hoor." De rest zit inmiddels al bij vrienden of op het terras. 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 31 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?