Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Veel toepassingsvragen in 'eentonig' havo-examen MAW

Op deze zonnige maandagochtend mochten zo'n 6000 havisten aan de bak voor het examen maatschappijwetenschappen. De eerste reactie is dat het prima te doen was, maar wel erg eentonig. "Het waren allemaal dezelfde soort vragen, daar werd ik wel een beetje gek van", aldus Ole de Heus (17).

Tien kantjes heeft Ole volgepend. Het was een lang examen, maar hij denkt wel dat-ie het redelijk gemaakt heeft. "Je moest bijna bij elke vraag een kernconcept uitleggen en vervolgens de tekst erbij halen. Op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee." Kamilla van Dijk (18) vond de eentonigheid juist wel fijn. "Een definitie geven en dan uitleggen hoe dat concept terugkomt in de tekst, dat hebben we veel geoefend tijdens de les. Dus ik vond het juist wel chill dat die vragen er veel in zaten." 

Het is echt een toepassingsvak geworden.

Docent Frans Jackson kan zich ook wel vinden in deze analyse. "Ze hebben wel gelijk dat het eentonig was. Het is echt een toepassingsvak geworden. De examenmakers noemen dat 'hogere denkvaardigheid', ik noem het een taalkunstje. Er zaten vrij veel van dat soort toepassingsvragen in. Leerlingen die goed hebben geleerd, maar weinig hebben geoefend zouden daarmee wel de mist in kunnen zijn gegaan."

Geen actuele thema's

Hoewel deze examens al een paar jaar op de plank lagen, vond Jackson het toch een gemiste kans dat er geen vragen over actuele thema's zoals corona in zaten. "De coronasituatie is natuurlijk vreselijk, maar ze hadden wel goede vragen kunnen maken over de macht van de overheid, de lockdown, de avondklok. Het is jammer dat dat niet gedaan is." 

Los daarvan vond de docent de onderwerpen van de teksten prima, maar de tekst over China had wel wat kritischer gemogen. "Er is in de wereld veel kritiek op de monitoring van de Chinese overheid op de bevolking. De tekst was hier eigenlijk heel positief over. Dat vond ik wel opvallend, zeker voor een vak als maatschappijwetenschappen."

Raham Abdoel (17) viel het ook op dat die tekst vrij neutraal was, maar vond dat wel fijn. "Het was opmerkelijk dat de teksten niet zo beladen waren. Je zou verwachten dat er over China een tekst over de Oeigoeren in zou zitten of over corona. Iets kritisch in ieder geval."

Bij het onderwerp ongelijkheid gaat het vaak over racisme en dat soort dingen. Dit was wel verfrissend.

Zijn mbo'ers studenten of niet?

Waar Ole de tekst over mbo'ers saai vond, vonden Kamilla en ook Raham die juist wel leuk. Ole: "Ik vond het best saai beschreven en het onderwerp sprak me ook niet aan. Ik kon me er niet echt in inleven." Abdoel: "Ik vond die tekst wel geinig. Bij het onderwerp ongelijkheid gaat het vaak over racisme en dat soort dingen. Dit was wel verfrissend." 

Ook Kamilla vond het geen vervelende tekst. "Ik ben binnenkort ook student, dus het was leuk om erover te lezen. Ik wist ook niet dat het vroeger zo was dat mbo'ers niet als student worden gezien, dus dat vond ik interessant." 

Hofstede

Kamilla vond de vraag over de dimensies van Hofstede wel pittig. "Er waren vijf onderdelen van die dimensie, waarvan je er eentje zelf moest geven. Ik kwam niet op dat laatste onderdeel. Ik heb wel iets opgeschreven, maar ik wist dat het fout was. Nu ik mijn samenvatting erbij heb, weet ik dat het onzekerheidsvermijding moest zijn."

Docent Jackson was wel blij dat er een vraag over Hofstede in zat. "Dat is best abstracte en lastige materie. Sinds twee jaar is dit nieuwe examenstof, dus ik heb er veel tijd aan besteed in de les. Twee jaar geleden zat er geen vraag over in en nu wel, dus daar was ik wel blij mee." 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 31 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?