Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

27 mei 2021

Teken en vleermuizen teisteren havisten op het biologie examen

Door Roos

Donderdagmiddag maakten havisten het examen biologie. De vraag over vleermuizen vonden de kandidaten pittig. "Ik kan geen vleermuis meer zien, corona-patiënten", zo luidde een van de reacties op Instagram. Docent biologie Amina vond die vraag ook pittig. "Dat was een van de laatste vragen, die was inderdaad van een hoog niveau."

"Ik was eigenlijk al klaar met het examen", zegt Cemile Kacmaz (17), "en toen kwam die vraag over vleermuizen nog. Die was lastig." Cemile was verder bang voor de rekenvragen in het examen. "Ik heb geen exact profiel, dus door rekenvragen krijg ik echt een error in mijn hoofd." Gelukkig viel het met die rekenvragen wel mee, volgens Amina.

Bij Yorik Nijhoff (16) ging het wel goed. "Ik was binnen twee uur al klaar, ik heb denk ik wel een voldoende. Je moest wel echt veel schrijven." Maurits Knaap (16) vond het ook meevallen. "Je kon veel vragen gemakkelijk uit je Binas halen."

Zuigtuitje

Een vraag waar de havisten zich wel op vastbeten, was de vraag over teken. "Je moest de lengte van een zuigmondje van een teek berekenen", legt Maurits uit. "Het was handig als je je geodriehoek bij je had", vertelt Yorik, "maar niemand had me verteld dat ik die moest meenemen. Ik had hem dus niet."

De leerlingen van Amina waren gelukkig beter voorbereid. "Mijn leerlingen hadden allemaal hun geodriehoek bij zich. Het was overigens wel opvallend dat in dit examen weer een opgave over teken zat, dit kwam ook voor op het vwo-examen", constateert Amina.

Weinig menselijk lichaam

Yorik vond verder dat er weinig vragen op het examen kwamen over het onderwerp 'menselijk lichaam'. "Ik had dit juist wel veel geleerd, maar er kwamen vooral veel vragen over planten, chrysanten of zo", vertelt hij. 

Amino geeft Yorik daarin deels gelijk: " Ik kan me voorstellen dat leerlingen het krom vonden, omdat de vragen over de opgaven over planten langer waren dan die over het menselijk lichaam, maar ik vond het toch wel meevallen." Amina is positief over het examen. "Het was best wel te doen, veel leerlingen waren eerder klaar. En er zaten ook vragen in die heel voorspelbaar waren, zoals die over een resistente stam van bacteriën." 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 27 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?