Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

26 mei 2021

Te veel vragen over gedrag in het vmbo-examen biologie

Woensdagmiddag maakten vmbo'ers het examen biologie. Het ging veel over harten en bloedvaten, maar niet bij iedereen ging het hart hier sneller van kloppen.

Israa Doufikar (16) had niet goed geleerd voor biologie, met in haar achterhoofd dat ze het vak waarschijnlijk toch zal wegstrepen. Toch vond ze het een minder moeilijk examen dan verwacht. "De vragen leken op die in het boek; ze waren hetzelfde als mijn huiswerk."

Hoewel Israa het examen niet vond tegenvallen, denkt ze niet dat er een voldoende in zit. "Als ik geleerd had, had ik waarschijnlijk ook een slecht cijfer gehaald."

Saai

Bij Ryan Mol (16) ging het examen een stuk beter. "Het was wel een langdradig en saai examen. Dat was wel teleurstellend. Zelfs mijn biologie-docent gaf toe dat het het saaiste examen ooit was." Veel vragen gingen over het hart. "Verschrikkelijk", vond Ryan. "Gewoon heel saai." 

Hoewel het examen goed ging bij Ryan, vond hij het wel pittiger dan andere examens. "Er zaten heel veel vragen in over het gedrag van de mens. Dat was in andere examens veel minder."

Niet in verhouding

Docent Hans Huijgen vond het inderdaad opvallend dat het veel over gedrag ging. "Er zat weinig in over het menselijk lichaam. Het hoofdstuk over gedrag is een relatief klein hoofdstuk in de leerstof van het examen. Als je kijkt naar de hoeveelheid vragen die daarover gingen, is dat niet helemaal in verhouding."

Lynn Sprenkeler (17) sluit zich hierbij aan. "Ik baalde ervan dat er weinig vragen over het menselijk lichaam in zaten." Ook de vragen met berekeningen stemden haar niet gelukkig. "Waarom moet je dingen berekenen tijdens biologie?" Lynn verwacht niet dat ze een voldoende heeft gehaald. "Iedereen die ik sprak vond het verschrikkelijk."

Piemel en vagina

Wat docent Huijgen ook opviel, was dat er vragen over voortplanting in het examen zaten. "Het is een hele tijd geleden dat je een piemel en een vagina op het examen zag."

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 26 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}