Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Samenvatting van havo-examen geschiedenis: "Honderd procent vaagheid"

Door Pleun

Havo-leerlingen maakten dinsdagochtend het examen geschiedenis, maar dat ging niet bij iedereen lekker. Zed Fiegel (18) vond het over het algemeen een heel vage toets. "Ook al had je veel geleerd, had je daar niks aan gehad." 

De sfeer bij hem en zijn vrienden was dan ook gespannen. Er was voornamelijk veel irritatie. "Iedereen kwam uit de toets en zei: 'Wat was dit nou weer'?" Zed vertelt dat het zomaar een 4 kan worden als het tegenzit. "Maar wie weet is het toch een 6 of 7."

Zed was niet de enige die het examen onduidelijk vond. Zita Lokin (17) vertelt dat het bij veel vragen niet duidelijk was wat ze moest doen. Dit kwam ook omdat de vraagstelling erg moeilijk was. "Er was een vraag met een bron over het communisme. Nou, daar begreep ik helemaal niks van! Ik heb de vraag wel vijf keer gelezen en de bron een goede tien keer. Ik begreep maar niet wat ze vroegen, dus heb maar wat ingevuld." Toch denkt Zita dat ze wel een voldoende heeft gehaald. "En ik vond de laatste vraag over de Taarten van Abel wel een leuke afsluiting!"

Drama

Bij Britt Stam (16) en Silke Ensel (16) eindigde het allemaal in drama. Silkes favoriete pen raakte op. Haar tweede en derde pen trouwens ook. Vervolgens werden precies de kenmerken aspecten gevraagd die zij niet goed kende en moest ze tot overmaat van ramp ook nog eens heel nodig plassen. "Super ongemakkelijk om door de hele zaal heen te lopen om te plassen. Mijn concentratie was helemaal weg. En na het eerste uur stond de helft van de zaal al op om te gaan," vertelde Silke. "Ik was toen pas bij vraag 8 van de 27 en dacht: wat gaat hier mis? Kortom, het was echt een nachtmerrie."

Britt beschreef het examen als een 'kuttoets'. "Ze gingen heel erg op de details zitten. Ik dacht echt dat ik goed had geleerd, maar er was geen enkele vraag waarbij ik honderd procent zeker weet dat ik hem goed heb." 

Vertrouwen

Geschiedenisdocent Rens Goedknegt denkt dat de leerlingen meer vertrouwen mogen hebben in hun eigen kunnen. "Er zaten soms vragen tussen die lastig zijn voor een havist, maar over het algemeen denk ik dat het examen goed te doen was." Goedknegt erkent wel dat er door die lastige vraagstellingen veel van de leerlingen wordt gevraagd, helaas hoort dat erbij. "Dat is elk jaar zo." Vooral de volgorde-vraag over glas in lood vonden veel leerlingen lastig. "Wederom heel vaag," vindt Zed. Goedknegt hoopt dat de leerlingen de vraag toch door hadden of goed hebben gegokt.

Tot slot viel het Goedknegt op dat er in het examen veel vragen over de kenmerkende aspecten gingen. "Andere jaren konden de leerlingen zo'n drie tot vijf punten verdienen aan de kenmerkende aspecten, dit jaar konden ze elf punten halen. Als je die goed had geleerd dan kon je ontzettend makkelijk punten binnenslepen. Maar kende je de KA's niet goed, dan lever je echt flink in." Goedknegt denkt dat de N-term rond de 1 zal liggen, net als voorgaande jaren. 


Bij de klachtenlijn van het LAKS lopen de klachten inmiddels op over het havo-examen geschiedenis. 

Gepubliceerd op 18 mei 2021


Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!