Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

28 mei 2021

Lengte van havo-economie was prima, maar wel veel doorrekenen

Vlak voor het weekend mochten havisten nog zwoegen op economische vraagstukken over alcoholconsumptie en lease-auto's. De eerste reacties zijn gemengd, maar vallen niet tegen.

Maurits Knaap (16) vond het prima te doen, maar was wel lang bezig met sommige rekenvragen. "De berekeningen waren prima, maar veel werk. Bij de vraag over lease-auto's moest je uitrekenen of iemand goedkoper uit was met private lease of zakelijke lease. Daarbij moest je de belasting uitrekenen, de betaling per maand en ook nog iets optellen. Het was niet lastig, maar wel veel en je kreeg er maar 2 punten voor." 

Weinig punten

Naut Folkerts (17) sluit zich erbij aan dat het puntenaantal van sommige vragen niet in verhouding stond tot de lengte van de opgave. "Bij de vraag over de lease-auto's dacht ik wel: is dit het wel waard? Het was een basisopdracht, maar wel met veel berekeningen voor weinig punten." 

Docent Fatima Moradi kan zich voorstellen dat sommige leerlingen niet goed wisten wat ze moesten berekenen voor die 2 punten. "Je had veel informatie nodig om het überhaupt te kunnen berekenen. Je moest kijken naar de tekst en naar bron 1, 2 en 3. Dat was voor sommige leerlingen misschien wel veel ja." 

Normaal heb ik altijd tijd tekort bij economie, maar nu was het niet te lang.

Goede lengte

Naut vond het examen wel precies goed qua lengte en ook Sophie Verkuijl (17) kwam prima uit met de tijd. Sophie: "Normaal heb ik altijd tijd tekort bij economie, maar nu was het niet te lang, dus dat was fijn." Docent Moradi: "Sommige leerlingen waren al na 1,5 uur klaar en bijna niemand die recht had op extra tijd heeft daar gebruik van gemaakt."

Havist Sophie was niet ontevreden over de onderwerpen. Vooral de vraag over de maatschappelijke kosten van alcohol vond ze wel interessant. "De vraag was hoe premie-differentiatie ervoor kan zorgen dat de maatschappelijke kosten voor alcohol lager worden. Ik heb geantwoord dat mensen hun zorgpremie zo laag mogelijk willen houden, daardoor minder alcohol zullen drinken en er dus ook minder ongelukken gebeuren als gevolg van alcohol." 

Getallen werden niet zomaar gegeven, je moest echt zelf alles uitrekenen.

Veel berekenen

Wel vond Sophie, net als Maurits en Naut, dat je bij sommige vragen goed moest nadenken hoe je op een berekening moest komen. "Getallen werden niet zomaar gegeven, je moest echt zelf alles uitrekenen", aldus Sophie. Hierover zegt Naut: "Het achterhalen van waardes duurde soms best lang. Als je dan de beginwaardes niet hebt of fout hebt, ben je meteen de hele opgave kwijt."

Een vraag waar Naut niet zo blij mee was, ging over het berekenen van het nominaal BBP. "Bij die opgave moest je een verschil in procenten geven tussen twee jaren. Je moest eerst de BBP's uitrekenen, daarna ric = nic/pic en ook nog kruislings vermenigvuldigen. Bijna alles kwam in één opgave samen. Dat was veel werk." 

Goed op niveau

Al met al vond docent Moradi het niveau van het examen goed. "Op het eerste gezicht vond ik het geen heel moeilijk examen. De onderwerpen die aan bod kwamen, lagen voor de hand. Het sloot ook goed aan op wat we dit jaar en vorig jaar in de lessen hebben behandeld."  

{ poll(2148) }}

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 28 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?