Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

19 mei 2021

Lachen, gieren, brullen bij 'humoristisch' havo-examen kunst

Havisten bogen zich vanochtend over het examen kunst algemeen. Met vragen over Holland's Got Talent, maar ook veel over humor was het best een prima examen. Wel speelde de klok sommige kandidaten parten.

14 kantjes heeft Zita Lokin (17) volgeschreven voor het examen. "Kunst is altijd heel veel schrijven, dus dat had ik wel verwacht." Ook Cemile Kacmaz (17) en Meintje Snieder (17) vonden het een lang examen. Cemile: "Mijn concentratie was na de helft wel weg omdat het zo lang was." Meintje heeft het niet af gekregen.

Docent Marjon Velsink maakte ook voor het eerst mee dat leerlingen het examen niet af hebben gekregen. "Er zijn altijd 33 vragen voor het examen kunst, maar er zaten veel bronnen en fragmenten in en de filmfragmenten waren ook langer dan ik me herinner." 

Humor

Ondanks dat Meintje het examen niet af heeft gekregen, heeft ze wel genoten. "Ik vond het echt een leuke toets. Ik zou hem bijna in mijn vrije tijd af willen maken om te kijken welke fragmenten er nog meer in zaten." 

Vooral het fragment van de parodie op de schilderijen van Maarten en Oopjen vond ze leuk. "Die twee schilderijen zijn samen 160 miljoen waard. In het fragment speelden bn'ers Maarten en Oopjen na en ze hadden een discussie over wie van hen het meeste waard was. Dat was heel grappig."

Docente Marjon Velsink was ook blij met die vraag. "Het was leuk dat een schilderij uit de 17e eeuw gekoppeld werd aan een modern fragment van Koefnoen."

Cemile was vooral blij met de laatste vraag over theorieën van humor. "Je zag twee animatiefilmpjes en daarbij moest je de juiste theorie geven. Bij de eerste heb ik ingevuld dat er iets onverwachts gebeurde, bij de tweede ging het over leedvermaak en spot. Dat was er wel makkelijk uit te halen." 

Niet iedereen was even blij met zoveel vragen over humor...

@lotteroskam

Kunst examen be like🤡🔫🔫 @nienkemichelle @sarahvgelder #kunst #examenleerling2021 #fy #foryou #foryoupage

♬ Be A Clown - ָ࣪ ۰♥︎ Osuna ࣪𖥔꒷

Niet hoeven leren

Zita zegt blij te zijn dat ze niet geleerd heeft voor het examen en ook Cemile geeft aan dat leren voor kunst niet zo nodig is. Cemile: "Ik heb niet echt geleerd omdat het zo breed is, maar het meeste was wel uit de fragmenten te halen."

Docent Velsink bevestigt dat er inderdaad veel inzichtsvragen in het examen zaten, maar dat leren wel degelijk belangrijk is. "Feitenkennis zit er nauwelijks in, maar je moet wel de rode draad uit een periode kennen. Als je niet weet wat er speelde in de 17e eeuw, wordt het lastig."

Holland's Got Talent

Zita en Cemile hadden allebei wel moeite met de vraag over het fragment van Holland's Got Talent. Zita: "Bij de vraag over dat fragment moest je drie redenen geven waarom de dans populair was bij zo'n groot publiek. Die wist ik niet zeker." Cemile: "Ik wist er twee, maar de derde vond ik lastig." 

Waar Meintje heeft genoten van het examen, kon het van Zita niet snel genoeg voorbij zijn. "Kunst beeldend, dus zelf dingen maken, vind ik heel leuk, maar kunst algemeen vind ik echt saai. Ik denk dat er wel net een voldoende in zit - een 5 of een 5,5 - maar ik had gerekend op een 3, dus wat dat betreft valt het mee."

Gepubliceerd op 19 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}