"Het examen wiskunde A viel reuze mee," vindt havist Rowyda Zakaria. Vrijdagmiddag bogen in totaal 53.499 havisten zich over hun examens wiskunde A of B.
In totaal werden er vier varianten getoetst: wiskunde A (veel kansberekening, statistiek en redactiesommen), wiskunde B (de theoretischere bètavariant) en pilots van beide vakken. De pilots zijn 'testexamens' van de vernieuwde wiskundevakken die over een paar jaar landelijk worden ingevoerd.
Wiskunde A
Wiskunde A-leerling Cas Chrispijn was zeer tevreden over het examen. "Mijn examen ging heel erg goed, maar dat komt ook omdat het mijn beste vak is. Tijdens het oefenen dacht ik dat ik het examen niet zo goed zou gaan maken, maar uiteindelijk viel het dus heel erg mee." Ook scholier Rowyda Zakaria is opgelucht. "Ik begreep alles en ik wist gelukkig bij elke opgave wel een berekening op te schrijven."
"Wiskunde verliep bij mij een beetje raar", vertelt Tineke Eeuwema."Ik kreeg een black-out en snapte er helemaal niets meer van." Daar komt nog bovenop dat ze sowieso niet goed is in wiskunde. "Ik hoop heel erg op een voldoende. Dat zou een enorme opluchting zijn."
Wiskundeleraar Charlie ter Horst beoordeelt het A-examen als 'zeker te doen'. "Er zitten natuurlijk altijd wel lastige vragen in zo'n examen, maar ik denk dat dat slechts 20 procent was. De andere 80 procent bestond uit 'rechttoe rechtaan'-vragen. Die hebben de leerlingen volgens mij wel goed gemaakt. Een zesje moet ze zeker lukken."
Wiskunde B
Het examen wiskunde B werd als lastiger ervaren. "Ik heb mijn examen niet zo denderend gemaakt. Alles waar ik niet goed in ben, zat in het examen", aldus Denise Laan. Ook havist Tannaz Hajeby vond het examen lastig. "Het examen ging heel erg slecht. Ik heb ontzettend veel geoefend voor dit examen, dan is het heel erg vervelend als het examen niet goed gaat. We kregen opeens vragen over onderwerpen waar ik nog nooit iets over heb gehoord."
"Er zat heel veel meetkunde in het examen wiskunde B. Meestal is dat 20 tot 25 procent, dit keer was het 31 procent meetkunde. Sommige leerlingen 'zien het niet' bij meetkunde en dan hebben ze een probleem", licht docent Ter Horst toe. De algebravragen bestempelt hij als eenvoudig. "Dat was precies wat leerlingen moeten kunnen."
Scholierenvakbond LAKS heeft tot nu toe over wiskunde A vooral veel klachen gekregen over vraag 10 en 21. De klachten over vraag 10 vindt het LAKS ongegrond. Bij wiskunde B werd het meest geklaagd over vraag 8, 9 en 10, volgens examencoördinator Sadjia Safdari.
Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en de laatste reacties op Scholieren.com/eindexamens!