Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

31 mei 2021

Havo-examen scheikunde mooie afspiegeling van lesstof, maar wel instinkers

Voor een grote groep havisten zat het venijn hem in de staart van deze examenperiode. "Het was een pittig examen", vindt scheikundedocent Ade Hoekstra. "Maar, wel een examen waarbij het rekenwerk goed te doen was."

De vragen waarbij de pH-waarde berekend moest worden werden over het algemeen goed ontvangen door leerlingen. "De vragen over het berekenen van de pH-waarde waren makkelijker dan die we kregen in toetsen op school", vindt Mirthe Termeulen (16). "We hoefden maar twee stappen uit te voeren om bij het antwoord te koen."

Ook Tessa Ellen (16) vond die vragen prima. "Bij eentje kwam ik er heel snel uit, bij de andere moest ik iets langer nadenken, maar ook die kon ik uiteindelijk wel invullen." Maurits Knaap (16) was blij dat hij dit onderwerp een uur voor het examen nog even doorgenomen had. "Ik had er totaal niet op geoefend, dus het was een gelukje dat ik het vooraf nog had doorgekeken."

Wegstrepen

Alle drie vonden het examen wel meevallen. "Ik had er niks voor gedaan omdat mijn andere examens goed zijn gegaan, dus ik dacht: ik kan het altijd wegstrepen", vertelt Mirthe. "Maar eigenlijk ging het best lekker met de kennis die ik had." 

Scheikunde is Maurits' slechtste vak, maar ook hij was niet ontevreden. "Ik heb het afgelopen jaar veel geoefend, maar voor het examen zelf heb ik niet zoveel gedaan. Ik had verwacht dat het slechter zou gaan."

Veel tekst

Cai Giskes (19) had wat meer moeite met het examen. Ze vond vooral de vragen met veel tekst lastig. "Na het lezen van de opdracht moest je weer teruggaan naar de tekst om te begrijpen wat je precies moest doen." Vooral de tekst in de TTI-opgave vond ze lastig. "De vragen waren wel oké, maar de tekst zelf was lang en ingewikkeld."

Docent Hoekstra kan hier wel inkomen. "Ik vond dat een leuke vraag, maar je moest heel goed lezen wat er aan de hand was. Dat was bij veel vragen zo." Ook vond de docent dat er best wat gemene dingen in zaten. "Er zaten instinkers in waarvan ik dacht: zullen leerlingen dit doorhebben? Dan kunnen ze denken dat ze het goed hebben, maar er toch naast zitten."

Blokschema

Cai vond ook het blokschema moeilijk. "Daar was ik lang mee bezig, maar het is uiteindelijk wel gelukt." Hoekstra beaamt dat het blokschema altijd lastig wordt gevonden. "Ook daarbij moet je heel goed lezen. Je moest bij deze vraag ook goed bedenken wat er nou eigenlijk gebeurde." 

De vraag over bromide in grondwater was ook een pittige, volgens Hoekstra. "Dat was een vraag die je niet verwachtte en je moest echt goed lezen om te begrijpen wat er aan de hand was." Tessa had hier inderdaad moeite mee. "Je moest daarbij iets met verdunning uitrekenen. Ik weet niet goed wat ik daar heb gedaan, maar ik denk wel dat ik de tabel goed heb uitgelezen."

Rekenvragen goed te doen

Hoekstra vond het examen al met al een goede afspiegeling van de lesstof. "Het was een mooie spreiding. Rekenvragen vinden leerlingen vaak moeilijk, maar ik vond de rekenvragen die erin zaten goed te doen. Het was geen onredelijk examen."

Voor deze havisten was dit examen het laatste. "Ik ga het vieren met een bezoekje aan de MacDonald's", lacht Maurits. Cai gaat met haar vriendinnen een weekje naar Den Haag en Mirthe naar Zeeland. "Even helemaal niks hoeven, dat is het beste gevoel", aldus Mirthe. 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 31 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?