Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

25 mei 2021

Havo-examen muziek was "één grote ramp"

Havisten mochten deze woensdagochtend meeneuriën - of niet - met het examen muziek. Voor veel eindexamenkandidaten was het een waar slagveld: "Het examen ging net zo slecht als Engeland op het Songfestival", aldus Massimo Savans (19).

Hij noemt het examen "heel erg lastig." "Het ging voornamelijk over twee muzieksoorten: modern en klassiek.  Vooral klassiek was moeilijk. We moesten veel noten noteren en daarom moesten we meeneuriën. Dat maakte het wat chaotisch. Ik heb van tevoren goed geleerd, maar ik ben bang voor een herkansing. De vragen waren ook erg onduidelijk."

'Een grote ramp'

Daar sluit mede-havist Silke Ensel zich bij aan. "Het was één grote ramp, het was echt verschrikkelijk, ik ben verbaasd dat het zó slecht ging. De vragen waren echt anders dan op de oude examens. Er zat ook een Duits nummer uit de Middeleeuwen in, echt super saai. Ik was als laatste van mijn klas klaar en toen ik de zaal uitliep, keken we elkaar aan en schudde iedereen 'nee'. Ik was dus niet de enige die het zo moeilijk vond. Ik denk dat ik een herkansing heb, maar ik hoop het niet."

"Ik vond vooral het begin best lastig", vertelt Danique Brouwer (17). Ook zij vond de vraagstellingen moeilijk. "Dan had ik ze al een paar keer gelezen en dacht ik: ik ga nu maar wat gokken, want ik weet niet wat er nu wordt bedoeld. Het leek echt niet op de oude examens. Ik vond het een moeilijk examen, maar volgens mij vonden anderen om mij heen het nóg moeilijker."

"Het examen ging net zo slecht als Engeland op het Songfestival."

Ritmes en niet meeneuriën

Zo ook de zeventienjarige Kenza Megherbi. "Het was verschrikkelijk", verzucht ze aan de telefoon. "Ik heb een hele goede docent die ons had verteld wat we van het examen konden verwachten. Nou, het was zó anders. Veel te moeilijk. Ik had goed geleerd, ik ken de begrippenlijst echt heel goed, maar ik kon de technische termen niet plaatsen. Iedereen dacht: wat ís dit?! Zo moesten we een ritme in een andere volgorde zetten, dat was erg lastig."

En als je dan niet mag meeneuriën, wordt het er niet makkelijker op, vertelt Nina van der Woude (17). "Dat mocht bij ons niet, maar het is dan lastig om het ritme te begrijpen. Ja, ik vond dit echt een verschrikkelijk moeilijk examen. Het begon ook gelijk met Bach, daardoor raakte ik van mijn à propos. Jeetje, Bach! Gelukkig kwam later 5 Seconds of Summer langs, toen kon ik lekker meedansen. Ik was goed voorbereid, maar dit leek totaal niet op de andere muziekexamens. Ik ben benieuwd hoe ik uiteindelijk heb gescoord."

Muziekdocent Cornel Leijdekkers noemt het "een wisselend examen. Leerlingen moesten intervallen horen, die kon je zo aflezen. Er waren wel veel Solfège-vragen en dat zijn niet de makkelijkste."

Gelukkig kwam later 5 Seconds of Summer langs, toen kon ik lekker meedansen.

"Qua afwisseling in de muziek vond ik het examen ook goed gemaakt, maar ik had het leuker gevonden als er wat ingewikkeldere popstukken waren gebruikt", gaat Leijdekkers verder. "Ik vond de popmuziek nu wat oppervlakkig." Ook kan hij zich voorstellen dat het examen anders leek dan eerdere examens. "Tenminste, als je écht oude examens hebt gemaakt. Ik vond dit wel vergelijkbaar met die van de afgelopen vijf à zes jaar."

Je moet wel goed lezen om dit examen goed te maken, zegt Leijdekkers over de lastig bevonden vraagstellingen. "Het wordt allemaal steeds taliger, dat zie je ook bij de examens wiskunde en geschiedenis. Maar ik vond het wel goed te doen."

Gepubliceerd op 25 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?