Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Groot drama bij dans/drama examen

Door Pleun

Het vmbo-examen dans/drama (op sommige scholen heet dit kunst/dans) kon vrijdagochtend niet overal worden afgenomen. Op de mavo voor theater (MT010) in Rotterdam zorgde een technische storing ervoor dat de leerlingen uiteindelijk het examen niet konden maken. 

De leerlingen van MT010 werden in drie lokalen verdeeld. Waar twee groepen om 9.00 uur gewoon aan het examen begonnen, ging het bij klas 4.3 helemaal mis. Omdat het examen digitaal is, moeten leerlingen aan het begin van de toets een aantal checks doen, waaronder een geluidscontrole. Maar toen merkten Dominique Barendregt (15) en haar klasgenoten dat het geluid niet in de headphones te horen was. "Het geluid deed het alleen op de luidsprekers." Niet goed dus.

Eerst moesten we erom lachen, maar daarna kwam de irritatie.

"Terwijl wij stil moesten blijven, kwamen er ICT-mensen aan. We keken elkaar aan van: 'Nou, daar zit je dan.' We hebben de computers wel honderd keer aan en uit moeten zetten." vertelt Alyssa Schouten (18), klasgenoot van Dominique. "Eerst moesten we erom lachen, maar toen het maar niet gefixt kon worden, begon de irritatie." De leerlingen werden naar een ander lokaal gebracht om te wachten. Ze werden teruggestuurd naar het examen, toen ze dachten dat het gemaakt was. "Maar toen bleek het geluid het wel op de oortjes doen, maar ook nog steeds op de luidspreker!", vertelt Dominique. "Het was chaos."

Vervolgens is het hele systeem uitgezet en opnieuw opgestart. "Maar door het afsluiten werden de twee andere groepen, die wel waren begonnen aan het examen, ook uit het examen gegooid door de computer", vertelt Alyssa. Eindstand: de gehele examenklas van MT010 kon de toets niet maken. De directrice van de school, Priscilla Mahadew, moest hierdoor tot haar grote spijt mededelen dat het examen niet doorging door de technische problemen.

Pissed

"Ik ben echt pissed", zegt Dominique. "Hoe kan het zo slecht geregeld zijn?" Ook Alyssa was boos en vol ongeloof. "Je bereidt je voor op een examen en dan gebeurt er dit. Ik was er al bang voor, want het gaat wel vaker mis met de computers bij ons op school."

Mahadew laat weten dat ze als school er alles aan hebben gedaan om het examen door te laten gaan. "We hebben met Facet gebeld, het digitale systeem waarop het examen wordt gemaakt, maar het lukten ons zelfs met hun hulp niet om het geluid goed te krijgen." Mahadew laat weten dat ze meerdere malen het systeem vooraf hebben gecheckt. "We zijn weken bezig geweest met de voorbereidingen en hebben het programma uitvoerig getest. Alles stond goed ingesteld. Hoe dit mis kon gaan is voor ons volledig onverklaarbaar."  

Ik keek naar de klok en toen naar mijn koters en wist: 'het is klaar.'

Bizar vervelend

Mahadew noemt het bizar vervelend. "Ik keek naar de klok en toen naar mijn koters en dacht: 'Het is klaar en wanneer ik dit aan hen vertel gaan ze hier stuk aan.' Terwijl je zelf een beetje kapot gaat als schoolleider, moet je natuurlijk ook troost bieden aan de leerlingen." Mahadew heeft de leerlingen rustig toegesproken en gezegd dat het de school speet. "Ook al is het overmacht." 

Vervolgens mochten de leerlingen naar buiten en had de school direct een mailtje naar alle ouders gestuurd. "Iedereen stond massaal te bellen op het schoolplein. Iedereen was pislink natuurlijk", vertelt Alyssa, al vindt ze het ook wel sneu voor de school. "Het is wel zielig, want het is voor de school de eerste keer dat er een examenklas is. We bestaan namelijk pas een paar jaar. Maar op zo'n moment voel je je wel genaaid. We hebben het idee dat dit toch voorkomen had kunnen worden, maar wij weten ook niet wat er allemaal achter de schermen is gebeurd."

Mahadew snapt heel goed dat de leerlingen gefrustreerd waren. "We hebben samen gebaald. Volgens mij heb ik zelfs 'fuck' gezegd. En dat zeg ik nooit." Mahadew hoopt dat de leerlingen hun hoofd leeg hebben kunnen maken, want sommige leerlingen hadden een paar uur later ook nog een economie examen. 

En nu?

Of het examen ingehaald wordt in het tweede tijdvak is nog niet duidelijk. "We gaan nu kijken of we het voor elkaar kunnen boksen om het examen nog ergens in het eerste tijdvak kunnen maken. Want dan gun je ze gewoon." Helaas kan Mahadew dat nog niet toezeggen. Op dit moment is het schoolbestuur druk in gesprek met de exameninspectie en kunnen de leerlingen alleen maar hopen dat ze het examen nog voor de eerste uitslag kunnen maken. 

Wel gemaakt

De scholieren die het examen wel konden maken, hadden het overigens ook niet makkelijk. Een greep uit de reacties op onze vraagsticker op Instagram: "Wat een toets, van de puntenverdeling klopte geen biet", "Echt heel lastig, Allemaal gekke vragen, ik snapte er helemaal niks van" en "Het ging kapot slecht, zo moeilijk." 

Gepubliceerd op 21 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?