Duizenden vwo-scholieren maakten vandaag hun examen Natuurkunde, een examen waar altijd flink tegenop wordt gekeken. Wij verzamelen hier de eerste reacties: van docenten, LAKS én jullie zelf. Welke vragen waren lastig? Wat viel mee of tegen?
Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.
- Vond jij de opgave over Karel en Bas ook zo lang?
- Had je last van tijdnood?
- Wat voor cijfer denk je te halen?
💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.
Reacties van scholieren
"Natuurkunde ging niet zo goed. Ik hoop dat ik nog een paar puntjes heb kunnen pakken her en der, anders vraag ik me af of ik hoger dan een 4 heb. Het was verder volgens mij wel een goed examen, ik had gewoon niet goed genoeg geleerd."
- David (18)"Ik vond de natuurkunde toets erg langdradig. Ik had in het begin al best wat tijdnood, dus moest snel doorwerken, maar toen ik op het gedeelte van Karel en Bas kwam lukte dat echt niet. Dat ging over een of andere uitvinding die ze hadden gedaan en daar werden heel veel vragen over gesteld met steeds meer nieuwe gegevens en toevoegingen. Super saai was dat. Ik heb uiteindelijk de meerkeuze-vragen gegokt en 2 vragen overgeslagen."
- Lente (19)"Ik vond het begin nog best wel te doen, ook met de uitwerkbijlage. Vanaf opdracht 13 vond ik het examen best pittig, met uitzondering op de vragen over stikstof-13. Ik ben normaal niet zo goed in natuurkunde en vond hem in vergelijking tot de andere examens dit jaar dan wel weer meevallen. Ik had wel tijdnood en vraag 24 en 25 ben ik niet meer uitgekomen."
- Lindhe (17)"Het examen begon redelijk makkelijk, maar het tij keerde rondom vraag 13. Het werd een stuk lastiger vanaf daar, waardoor het dus ook lastig werd om alle vragen op tijd af te hebben. Veel mensen verkeerden in tijdnood omdat er wederom dus veel vragen waren, net zoals elk examen tot nu toe. Cito heeft nog geen enkel fatsoenlijk examen gemaakt in 2025. Het voelt alsof er een experiment wordt uitgevoerd op alle leerlingen van dit jaar."
- Mirza (17)"Ik vond het examen sowieso lang, ik kwam net niet in tijdnood maar dat is omdat ik in de tweede helft wat haast maakte. Die opgave over die kabelbaan duurde eeuwig, ik sloeg telkens die bladzijdes om denkend dat een nieuwe opgave kwam maar nee was weer een nieuw experiment van die Karel en Bas. Verder was de eerste opgave prima te doen, behalve het feit dat je een vooraanzicht moest schatten van iemand die je niet van voor ziet? Vond ik beetje raar. Ik vond m wel rond het niveau van vorig jaar dus best moeilijk."
- Myriam (17)"Natuurkunde vond ik een prima examen, met goede afwisseling tussen ingewikkelde vragen en vragen die wel te doen waren. Ik vond het examen vooral erg lang waardoor ik twee opgaven niet heb kunnen invullen."
- Mare (18)"Natuurkunde sloeg echt helemaal nergens op. Ik vond de vragen zó onduidelijk, het leek totaal niet op de examens van vorig jaar. De vraagtypen met betrekking tot golven en die karretjes hebben me echt omver geblazen, ik heb daar ook veel fouten gemaakt. De vragen met betrekking tot astrofysica/gravitatie hebben mijn cijfer wel gered van een totale afgang richting een soepele 4 - nog steeds geen groot succes, helaas."
- Tobias (18)"Natuurkunde was veel te lastig voor mij helaas 😭 en de laatste quantumvragen gingen eeuwenlang door, lijk ik op Einstein? Maar ja, het examen was op zich niet te lang en de vragen waren niet heel ingewikkeld geformuleerd. Het is gewoon mijn gebrek aan natuurkunde kennis, die pakt mij altijd.
- Marcel (18)Reactie van een docent
"In algemene zin vond ik het een redelijk mild examen. De contexten die gegeven werden waren begrijpelijk, vorig jaar zaten er echt onbegrijpelijke contexten in. De theorie die gevraagd werd sloot heel erg aan op de lesstof, je had niet zoveel inzicht nodig.
Zelf vond ik vraag 9 wel lastig, daar moest ik de tekst wel een paar keer lezen. Maar als je het dan doorhebt, is het makkelijk. Ook kwam de formule om snelheid te berekenen een aantal keer terug. Gisteren had ik toevallig in mijn livestream mAh besproken, en dat zat er ook in, net als de nieuwe stof over het uitsluitingsprincipe van Pauli! Natuurlijk kwam er ook kwantum in, ik hoop niet dat ze daarvan geschrokken zijn. Je kon al punten krijgen door de formule zo goed mogelijk in te vullen. Verder waren er geen lastige dosis-vragen, niets over modelleren, geen handregels van magnetisme, weinig kwantum en afleiden van eenheid zat er ook niet in.
Wat betreft de opgave over Karel en Bas ben ik het met de leerlingen eens, ik dacht ook ‘nu wordt het Nederlands’. Met zoveel tekst wordt de opgave onduidelijker en je krijgt niet voor alle denkstappen een punt. Met zulke opgaven zorg je er ook voor dat mensen lang bezig zijn. Ook zo’n vraag 23 kan voor tijdnood zorgen, als je niet wist dat je dit kon aflezen uit de BINAS, want dan kost het ook best veel tijd."
- Rafal Wietsma, docent natuurkundeReactie van het LAKS
"Bij natuurkunde komen er klachten over het aantal 'doorvraag vragen', waarbij als je het eerste antwoord niet begreep, het moeilijk is om de volgende vragen ook te maken."
- Fé Swets, klachtenlijncoördinator bij het LAKS
Reacties Reacties
0💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜
Lees onze volledige Communityregels
Bezig met laden...