Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

18 mei 2021

Blij met weinig vragen over De Verlichting bij vwo-examen geschiedenis

Door Roos

Vwo'ers maakten dinsdagochtend het examen geschiedenis. Een examen dat meestal garant staat voor lamme armen en gedoe over de kenmerkende aspecten (KA): worden ze wel of niet gevraagd? "Als je de KA's goed uit je hoofd had geleerd, werd je deze keer beloond", vond Sylke Keizer (18).

"Bij veel opdrachten waar niet expliciet naar een KA gevraagd werd, kon je ze alsnog goed gebruiken", vult ze aan. Docent Peet Kappen zag dat ook: "Ik ben hier blij mee, leerlingen steken er echt veel tijd en moeite in om dit uit hun hoofd te leren. Prettig als je daar dan vragen over terugziet, anders nemen leerlingen het mij bijna persoonlijk kwalijk", lacht hij.

Toch vond Sylke het examen best lastig. "Ik was misschien niet goed voorbereid, maar ik had verwacht dat het veel over de historische context De Verlichting zou gaan. Maar je kreeg vooral veel vragen over Duitsland en alles van na 1900." 

Lars Derksen (17) vond het juist chill dat er weinig over De Verlichting in het examen zat. "Ik vond dat het lastigste deel, was blij dat er maar 3 vragen hierover gingen." Bovendien signaleerde Lars dat Harry, ons voorspelvarken, het gisteren bij het juiste eind had. "Harry voorspelde dat het kenmerkende aspect 'dekolonisatie' in het examen zou zitten. Als ik het goed heb, dan had Harry daarin gelijk!"

Prima niveau

Bjorn Losekoot (18) vond het examen aan de lange kant, hij kwam een beetje in tijdsnood. "Ik weet niet of anderen daar ook last van hadden eigenlijk, want er gingen best wel wat mensen eerder weg. Maar ik kon helaas niet bij alle vragen de tijd nemen die ik wilde." Over het niveau had hij echter niet veel te klagen. "Dat was zeker vergelijkbaar met examens van andere jaren." 

Docent Kappen is het op dat gebied met Bjorn eens. "Ik heb het examen pas vluchtig kunnen bekijken, maar op het eerste gezicht lijkt het me niet te moeilijk en niet te makkelijk. Het was voor een groot deel 'het bekende werk'." Hij vond de verdeling van de vragen over de historische contexten redelijk in balans. "De Verlichting zat er inderdaad wat minder in, maar het is wel vaker zo dat er meer nadruk ligt op Duitsland en de republiek." 

Incompleet examen

Bij Myrthe Tijman (18) op school deed zich tijdens het examen geschiedenis een klein incident voor. "Bij 2 mensen miste een heel blad uit het examen. Zij sprongen van vraag 3 naar vraag 20 of zo. Gelukkig waren er een paar mensen niet komen opdagen en konden deze kandidaten een nieuw exemplaar van hen krijgen." 

Gelukkig ging het examen bij Myrthe zelf lekker. "Er was geen enkele vraag waar ik geen antwoord op kon geven. Het was gelukkig ook niet te lang. Je moest wel de historische contexten echt goed kennen, daar werd een paar keer specifiek naar gevraagd."

Gepubliceerd op 18 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}