Eindexamens 2020

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Vwo-examen aardrijkskunde 'het enige examen wat cito níét heeft verpest'

Veel vwo'ers waren opvallend positief over het aardrijkskunde-examen van dit jaar. De stof was goed verdeeld, de vragen duidelijk, en de tijdsdruk viel mee. Natuurlijk zaten er hier en daar lastige redenatievragen tussen, vooral bij Nederland en de zandmotor, maar over het algemeen: haalbaar en eerlijk. Wij verzamelden de eerste reacties.

Dit artikel wordt regelmatig aangevuld. Kom dus gerust later nog eens terug — of deel nu alvast jouw ervaring hieronder.

Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.

  • Welke vraag vond je lastig?
  • Viel het mee of juist tegen?
  • Wat voor cijfer denk je te halen?

💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.

Reacties van scholieren

"De tijd was prima, zolang je niet bleef hangen bij één vraag. De vier domeinen waren goed verdeeld en ook qua punten zat het best gevarieerd in elkaar. Wat me opviel: bij Wereld ging het verrassend weinig over globalisering en steden in de VS, terwijl ik die wel had verwacht. Aarde was precies zoals ik dacht, geen grote verrassingen. Zuid-Amerika ging veel over landschappen en was prima te doen, maar Nederland leefomgeving was wel héél breed.

Ze vroegen niet echt door op details, het ging meer om je redenatie en of je de algemene lijn snapte. Verder zaten er best veel bronvragen in waarbij je in drie stappen iets moest uitleggen – vooral die over de zandmotor was pittig. Al met al vond ik het niet per se moeilijk, maar het examen was kort en heel breed. Minder concrete situaties dan verwacht, meer algemene vragen."

- Jurre (18)

"Aardrijkskunde was goed te doen, het enige examen wat Cito níét heeft verpest. Het was ook niet te lang, en het laatste onderdeel viel gelukkig mee."

- Tessa (17)

"Eindelijk een examen dat me meeviel, vooral gezien mijn voorbereiding. De bronvragen waren goed te doen. Zuid-Amerika vond ik het lastigst, maar verder ging alles wel. De lengte was ook prima. Er zaten veel vragen in waarbij je een proces moest uitleggen, maar dan gaven ze het aantal stappen al aan. Verder geen rare dingen, gewoon zoals je het een beetje kon verwachten."

- Ali (20)

Reacties van docenten

"Volgens mij was dit examen prima te doen. Er zaten goede vragen in met leuke bronnen. Het enige minpunt vond ik de laatste vraag, bij bron 7. Die bron was zó onduidelijk, daar viel nauwelijks iets uit te halen. Dat was heel verwarrend voor leerlingen.

Iets wat typisch is voor aardrijkskunde is dat ze een vraag stellen, die eigenlijk bestaat uit vier losse deelvragen die ook nog eens nauwelijks met elkaar te maken hebben. Waarom stel je niet gewoon één duidelijke vraag?

Ik verwacht dat de N-term rond de 1,0 ligt, misschien iets daaronder. Ik sprak wat leerlingen die twijfelden of net het verkeerde hadden opgeschreven – vaak omdat ze nét een fout begrip gebruikten. De moeilijkste vraag vond men die waarbij ze een land moesten benoemen: India. Het was zó voor de hand liggend dat ze juist gingen overdenken."

- Paul Klompe, docent aardrijkskunde

"Wat me bij dit examen opviel, was dat de eerste twee opgaven goed te doen waren, maar bij opgave drie werd het lastiger, omdat die inging op stof die eigenlijk pas vanaf volgend jaar op het examen komt. Een van de veranderingen voor komend jaar werd nu dus al gevraagd, en dat zal leerlingen waarschijnlijk verrast hebben.

Er zat weer een vraag over een klimaatgrafiek in – dat bevestigt maar weer: oefen altijd met oude examens. Dat blijft dé tip.

Verder zag je dat er meer vragen in zaten waar leerlingen echt kritisch over moesten nadenken, zoals bij het onderwerp fast fashion. Daar moesten ze ook echt een mening over vormen. Het examen daagt ze dus uit om niet alleen kennis toe te passen, maar ook om zich te verhouden tot maatschappelijke thema’s.

Wat ook helpt was dat sommige vragen begonnen met ‘Begin je antwoord met…’, wat leerlingen net even wat houvast geeft. Veel leerlingen zaten tot het einde, maar dat is bij vwo-examens vaak zo. Ik heb niet de indruk dat het te lang of te zwaar was."

- Edger Maas, docent aardrijkskunde

Reactie van het LAKS

"Er zaten in dit examen veel vragen die je in drie stappen moest uitleggen, wat vaak anders was in voorgaande jaren. Ook gaven veel kandidaten aan dat de vragen slecht waren geformuleerd, waardoor het niet precies duidelijk was waar ze nou precies antwoord op moesten geven."

- Fé Swets, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Hoe ging jouw vwo Aardrijkskunde examen?

  • 15%
    Goed te doen
  • 32%
    Ging wel
  • 53%
    Echt moeilijk

1454 stemmen

Gepubliceerd op 19 mei 2025


Reacties Reacties

111

💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜

Lees onze volledige Communityregels

0 / 5000 tekens

Afbeelding toevoegen
Of kies voor een Account aanmaken
  • T
    Thissa
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Ik weet niet welke VWO’ers jullie gesproken hebben, maar dit is examen was wederom net als de meeste andere examens pittiger dan die van 2024.
    1 maand geleden
    • M
      mar
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Thissa lowkey moeilijkste examen van dit jaar ngl 😞
      1 maand geleden
    • Benjamin
      Benjamin
      Redactie
      1 maand geleden
      @Thissa Goed dat je het aangeeft! We horen juist verschillende geluiden, dus we zijn benieuwd: wat maakte dit examen volgens jou pittiger dan dat van vorig jaar? Bepaalde vragen of onderwerpen?
      1 maand geleden
    • N
      Novi
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Thissa Maar echt, dit examen was onmogelijk. De tijdsdruk was enorm, vragen waren raar geformuleerd en bronnen gaven nauwelijks genoeg informatie. Hier gaat mn herkansing...
      1 maand geleden
  • P
    Pieter-Christiaan
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Maar wat voor een vertekenend beeld wil Scholieren.com geven van de gang van zaken rondom het examen. Het lijkt wel alsof ze na een aantal moeilijke examens deze niet meer willen bestempelen als ‘moeilijk’, jullie kunnen dit nog wijzigen !
    1 maand geleden
    • Benjamin
      Benjamin
      Redactie
      1 maand geleden
      @Pieter-Christiaan De koppen boven onze examenartikelen baseren we altijd op de eerste indrukken die we direct na afloop van het examen ophalen bij leerlingen. Zoals Jon ook al zei: niet perfect, maar het moment vlak na het examen is vaak het meest eerlijk en spontaan. Voor aardrijkskunde waren die eerste reacties dit keer opvallend positief – en dat hoor je ook terug in de citaten. We willen daarmee niet zeggen dat álle leerlingen het makkelijk vonden, maar dat dát het geluid was dat toen overheerste. Op basis daarvan kiezen we een kop die lekker leest en de sfeer van dat moment goed weergeeft.

      Dat wil overigens niet zeggen dat we de reacties die later binnenkomen negeren – integendeel. We vinden het juist belangrijk dat lezers ook die kant laten horen, en jouw opmerkingen voegen daar absoluut iets aan toe. We staan altijd open voor goede suggesties, dus nogmaals, mocht jij een alternatief hebben dat je pakkend, inhoudelijk sterk én representatief vindt voor de toon van het artikel, laat het dan vooral weten!
      1 maand geleden
    • A
      Anoniem
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Benjamin (Sorry,) maar deze redenering is gewoon een excuus om 2 mensen te vragen en daarna te zeggen "oke, dit vond heel Nederland!" want het is zo ongelofelijk onrepresentatief.
      1 maand geleden
    • A
      Anoniem
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Benjamin Pieter heeft eerder in deze discussie al een voorbeeld gegeven van een alternatieve titel, maar jullie enige reactie daarop is dat alleen hij zich zo voelt. Jullie erkennen een onrepresentatief beeld, wat ook blijkt uit de poll, te geven over de eindexamens. Eerst zeggen dat de titel niet aangepast worden om vervolgens weer te zeggen dag suggesties welkom zijn (om deze vervolgens te negeren). Maak een keuze aub, ipv roepen dat je de rest niet negeert terwijl je hun statements verwerpt.
      1 maand geleden
  • L
    Lina
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    dit was echt gokken met antwoorden wat was dit
    1 maand geleden
    • H
      hugo
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Lina Echt mafkezen die van cito
      1 maand geleden
  • M
    Mimi
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Bronnen waren lastig te interpreteren (vooral laatste vraag en de bron met klimaatgrafieken) nut van het kaartkatern was zeer gelimiteerd, vragen waren veel lastiger dan voorgaande jaren. Ik ben prima in AK (ik sta gemiddeld een 7) maar vond dit echt niet te doen. Dit is voor mij zelfs het lastigste examen geweest tot nu toe
    1 maand geleden
    • J
      Jort
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Mimi Dit was, vond ik, veruit het lastigste examen van dit jaar.
      1 maand geleden
    • M
      Mirelle
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Mimi Ik vond dit ook!!! Heb hier waarschijnlijk het slechtste cijfer voor gehaald van alle examens, terwijl ik een 7 sta voor ak!! Het was echt gokken wat ze van je wilden horen.. Echt moeilijk
      1 maand geleden
  • M
    MP
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Ik heb 7 examens geoefend, dit kwam niet eens in de buurt zo lastig.
    1 maand geleden
  • M
    Marie
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Je had bij sommige vragen best wel wat algemene kennis nodig, zoals over die demografie van India en China en kenmerken van G7 landen. Daarnaast vond ik de kaart bij de laatste opgave best onduidelijk. Heel veel kleuren maar geen overzicht
    1 maand geleden
    • B
      Banaan
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Marie letterlijk, ik ken niet de demografie van China en India zomaar uit mijn hoofd...
      1 maand geleden
  • G
    GL
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Ik heb van meerdere mensen gehoord (zelfs een docent) dat er vragen in het examen zaten waarvan de stof pas in de syllabus van 2026 staat. Ik heb dit ff gecheckt en dat is ook echt zo, bijvoorbeeld over de vraag van China als (opkomende) wereldmacht. Als ik fout zit corrigeer me dan alsjeblieft, maar dat kan toch niet zomaar? Hoe kan je in een examen van 2025 vragen stellen waarvan de benodigde stof om die vraag te kunnen maken in de syllabus van het jaar erna staat? Ook had je ongelooflijk veel vragen waar je meer algemene kennis nodig voor had dan de daadwerkelijke geografische kennis/vaardigheden die getoetst horen te worden.
    Ik ben niet slecht in AK, maar dit examen was niet te doen.
    Grappenmakers zijn jullie, CITO. Lijkt wel alsof jullie plezier halen uit examenkandidaten zo veel mogelijk te benadelen.
    Laat me weten of jullie het ook zo hebben ervaren
    1 maand geleden
    • M
      mar
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @GL stuur naar LAKS plz
      1 maand geleden
    • G
      GL
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @mar Ik heb al 2 klachten ingediend, 1 over de moeilijkheid en 1 over dat verhaal van de syllabus 2026. Hoop dat meer mensen dit doen.
      1 maand geleden
    • A
      Anoniem
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @GL Die over China is niet echt juist, in de Geo over Globalisering H1.5 gaat het over China, zowel economisch, als politiek (belt en road project). Alleen het demografische was niet duidelijk terug te vinden, maar volgens mij is dat al wel jaren duidelijk dat de bevolking van China sterk vergrijst.
      1 maand geleden
  • L
    Levi
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Ik snap de positieve reacties niet helemaal, echt een hoop nasty vragen en dat "begin je antwoord met..." verwarde me alleen maar. Is dat dan een stap die al gegeven is? Wat moet je daar nog aan toevoegen voor een hele eerste stap? Maar met een N-term van 1 kom ik prima uit. We gaan het zien
    1 maand geleden
    • M
      mar
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Levi jaaaa letterlijk ik snapte dat ook zo niet… Is t idd dan de eerste stap die al gegeven is of moet je die nog zelf bedenken 😞
      1 maand geleden
  • S
    S.
    6e klas vwo
    1 maand geleden
    Ik vond dit examen echt niet te doen. Het ging bijna alleen maar over geografie. De domeinen waren dan wel 'verdeeld', maar binnen het domein ging het alleen maar over geografie. Letterlijk alleen het eerste deel ging over sociaal, economisch of politiek. Lekker dan, 23 van de 67 punten sociaal/economisch/politiek en 44/67 over geografie. Dat is écht geen normale verdeling! Absoluut dramatisch. Ik hoop op een hoge n-term, want was echt niet representatief aan waarom we 6 jaar Aardrijkskunde hebben gehad. Ik zat ook echt op het verkeerde spoor gedurende het examen, na nakijken ging het nog slechter dan ik dacht.
    1 maand geleden
    • L
      Luuk
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Anoniem dat is toch alsnog geen gelijke verdeling
      1 maand geleden
    • A
      Anoniem
      6e klas vwo
      1 maand geleden
      @Luuk inderdaad het is zelfs EEN hele punt meer dan geografisch.

      Je kon 67 punten halen. Vlgm is 67/2=33,5. Dus dat is zeker wel een gelijke verhouding.
      1 maand geleden
    • S
      S.
      6e klas vwo
      1 maand geleden
      @Anoniem ik weet niet zo goed waar je 34 punten vandaan haalt maar goed, denk is aan hoeveel dimensies je hebt? 7 ofzo? (Sociaal, economisch, demografisch, politiek, geografisch, cultureel, historisch) en dan gaat de helft over één dimensie, lijkt me nou ook niet helemaal een goede verdeling
      1 maand geleden
  • R
    Rik
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    serieuze vraag wist iemand wat de oplossing was waar ze het over hadden in de laatste vraag?????
    1 maand geleden
    • T
      Thijmen
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Rik Ik dacht dat het dat waterreservoir voor piekafvoer was, je kan trouwens ook gewoon op Examenblad het correctievoorschrift vinden
      1 maand geleden
    • R
      Rik
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Thijmen ja ik had het meer over of iemand het wist tijdens het examen he
      1 maand geleden
  • H
    Hassan
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Vraag 32 was echt heel onduidelijk. Er was helemaal geen oplossing die je daar kon aflezen. In zijn geheel was het sowieso al een erg vaag examen.
    1 maand geleden
  • S
    Strijder
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Maar effe serieus wat was dit? Mag minimaal N term van 2 zijn, want ik keek net in het correctievoorschrift en heb HELE andere antwoorden.
    1 maand geleden
    • L
      Liz
      6e klas vwo
      1 maand geleden
      @Strijder Same, Ik dacht dat ak mijn gemiddelde zou reden maar het heeft het compleet tegenovergestelde gedaan
      1 maand geleden
    • M
      Mirelle
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Liz precies hetzelfde!!! Ik dacht dat het m’n compensatiepunt ging worden, nou het is mooi m’n laagste cijfer geworden wtf
      1 maand geleden
  • I
    Iris
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Ik vond dit meer lijken op een geschiedenis examen dan een aardrijkskunde examen. Ik vond het allesbehalve interessante onderwerpen. Wat ik wel fijn vond was dat er bij "leg uit in x aantal stappen" verteld werd waar je mee moest beginnen, zodat je niet helemaal in het diepe gegooid werd.
    1 maand geleden
  • A
    anoniem
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Examen was kwa inhoud nou niet één waar ik super blij van werd. Vond de opgaves best wel saai en had soms echt geen idee van wat ze nou van mij vroegen..... Vond vooral opdracht 20 echt lastig en heb die ook niet ingevuld. Ben benieuwd naar wat de n-term wordt
    1 maand geleden
    • A
      Anne
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @anoniem ik hoop minstens 1,4!!!
      1 maand geleden
  • J
    Judith
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Sorry maar wat was die vraag over ijsbergen die toenamen, hoezo is het antwoord dat ze afbreken.. hoe is dat het toenemen ervan
    1 maand geleden
    • A
      anoniem
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @EBA ja, he, dacht ik ook!
      1 maand geleden
    • J
      Judith
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @anoniem nee maar oprecht.. dat is niet het toenemen dat is gewoon het door de midden hakken ervan.. alsof je van 1 papiertje 2 maakt door het door de midden te scheuren
      1 maand geleden
    • R
      Rico
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Judith die ijsbergen werden gevormd door het afbreken van stukken ijs van een gletsjer. als de temperatuur omhoog gaat zullen er meer stukken ijs van de gletsjer afbreken en zullen er dus meer ijsbergen in de zee zijn
      1 maand geleden

En hoe ging het bij jou?

0 / 5000 tekens

Afbeelding toevoegen
Of kies voor een Account aanmaken
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

Alles over de examens in je timeline?