De meeste eindexamenkandidaten genieten van een welverdiende zomervakantie, maar sommigen zijn nog aan het strijden in de gymzaal. Het tweede tijdvak loopt op z'n eind, waarvan dinsdag 1 juli de uitslag bekend wordt gemaakt.
Hoe zijn de herkansingen tot nu toe verlopen? Of hoe gaat het leren?
Reacties van scholieren
"Ik ben aan het leren voor mijn herkansing Engels van maandag. Het idee dat ik nog een kans heb om te slagen is fijn, maar ook heel stressvol, omdat je nu weer opnieuw gebeld wordt en weer opnieuw die spanning hebt. Het leren zelf gaat wel makkelijker, omdat ik super veel motivatie heb omdat ik natuurlijk echt wil slagen. Ik heb er veel vertrouwen in!"
- Sanne (17), havo"Ik ga volgende week dinsdag biologie herkansen, dus ik zou nu hard aan het leren moeten zijn. Ik ben echter geslaagd. Mijn cijfer voor biologie, daar was ik nog niet tevreden mee. Maar mijn hele motivatie en discipline zijn weg omdat je zo uit het ritme van constant leren bent geraakt. Het gaat dus niet zo soepel tot nu.
Ik had een 5,7 en wilde een 5,9 halen, zodat ik een mooie 6 zou staan. Volgens mij scheelde het echt één punt op het CE, dus ik was behoorlijk geïrriteerd. Bij het eerste tijdvak was ik ook kapot door alle moeheid van de toetsen ervoor. Dus hopelijk, als ik er nu met wat minder stress in ga, dat mijn resultaten wat beter zullen zijn. Voor alle oefenexamens haal ik steeds minimaal een 6,4, dus ik denk dat het wel moet lukken."
"Ik heb vanmiddag om half twee mijn herkansing biologie. Ik heb een 3,8 gehaald en moet 0,9 omhoog, naar een 4,7. Ik snap de stof gelukkig al een stuk beter dan eerst, maar vind het nog steeds moeilijk en spannend. Ik ben de enige van de school die biologie gaat herkansen, dus ik zit daar ook in m'n eentje... Gelukkig heb ik een hele lieve biologiedocent die mij graag helpt en hij heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Dus ik ben heel benieuwd."
- Kim (16), mavo"Ik heb besloten alleen natuurkunde te herkansen. Ik was al geslaagd, maar natuurkunde was mijn allereerste examen, en door de stress had ik dat examen veel slechter gemaakt dan ik wat ik waarschijnlijk eigenlijk kan...
Ik had daarom met mijn docent de afspraak om het als volgt te doen, iets wat je van je natuurkundeleraar niet vaak zal horen: niet leren, helemaal niks, en tien minuutjes voor het examen even door de binas bladeren. Dit met de gedachte dat qua inhoud deze toets mij misschien beter zou liggen dan het vorige examen; ik kan dan zowel een 4 halen als een 7 of hoger, het maakt toch niet uit, want ik ben al geslaagd!
Ik ging gewoon heel ontspannen die toets in. Mocht ik de toets zien en denken 'dit wordt 'm niet', dan maak ik gewoon één of andere tekening, tot ik na de honderd minuten het lokaal mag verlaten. Zo had ik het bedacht.
Maar van die tekening kwam het niet, want het examen ging hartstikke goed! Deze opgaven waren precies de onderwerpen waar ik zo goed in ben, en waarvan ik baalde dat ze niet in het eerste tijdvak niet voorbij kwamen. Het zou me niet verbazen als mijn cijfer tegen een acht zit! Ben erg blij dat ik het alsnog een kans heb gegeven."
Reacties Reacties
58💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜
Lees onze volledige Communityregels
Ik
Jon
We zouden het tweede tijdvak graag net zo groots uitlichten als het eerste. Maar eerlijk is eerlijk: het kost veel redactionele tijd om artikelen te maken met reacties van kandidaten, docenten en het LAKS. En we hebben ook genoeg lezers nodig om het financieel rond te krijgen. In het tweede tijdvak doen veel minder mensen examen, dus dat maakt het een stuk lastiger.
Maar laat vooral weten hoe het ging! We vinden het mooi om te zien dat dit artikel wordt gebruikt om ervaringen te delen. Precies daarvoor hebben we de comments dit jaar toegevoegd: zodat álle kandidaten een podium krijgen 🎤
Tja
Ik
Dani
Piet Kanis
Erika
Thijmen
Tjeerd Kilowattuur
Romy
anoniem
Anoniem
Floortje
Anoniem7
Kees
Floor
Floor
saar
Gezakt
saar
saar
Ik
lara
Ik
lara
Anoniem
NK
Ik
Jon
Lang antwoord:
Volgens het document van het College voor Toetsen en Examens wordt er na het eerste tijdvak een voorlopige n-term vastgesteld voor het tweede tijdvak. Die wordt als ondergrens gebruikt voor de definitieve n-term in het tweede tijdvak.
Op Examenblad.nl vind je een voorbeeld:
“Desondanks is de technische n-term 1,3 omdat de voorlopige n-term de ondergrens van vast te stellen n-termen is.”
Zelfs als blijkt dat het examen in het tweede tijdvak makkelijker was dan dat van tijdvak 1, en een lagere n-term logisch zou zijn op basis van de berekeningen, blijft de voorlopige n-term staan als minimale waarde.
Dus: als een examen makkelijker blijkt dan gedacht, krijgen kandidaten daar geen nadeel van. Maar als het moeilijker blijkt, dan mag de n-term wél omhoog.
Bron: https://www.examenblad.nl/system/files/2025-05/toelichting-op-de-normering.pdf
Ik
Jon
https://www.scholieren.com/eindexamens2025/cijfer
sara
Bal
sara
Harold
Als docent schrok van het verschil.
Harold
Eline
Jan
pieter
lara
Ik
Bruhr
Ik
Tho
Cody