Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo denken bruggers over het eindexamen

Door Wu-Ji

Eindexamens. Op school zijn de eindexamenkandidaten, van wie ik er één ben, er druk mee bezig geweest. Ondertussen zijn er ook naïeve brugklassers die rustig hun leventje hebben geleid en helemaal niks weten over de SE-weken of het PTA. Hoe kijken zij tegen de eindexamens aan? Ik ging op onderzoek uit.

Sean (13): 'Elke toets duurt toch één uur?'

Sean zit in een gymnasiumbrugklas en vindt tot nu toe dat alles op z'n rolletjes gaat op de middelbare school. Over de eindexamens schetst hij een heel algemeen beeld: "Het zijn toetsen die je maakt als je van school afgaat." Qua tijdsduur van de examens zit hij er net naast: "Elke toets duurt toch één uur?", vraagt hij aarzelend aan mij. Ik leg hem globaal uit wat de eindexamens zijn. Bijvoorbeeld dat elk examen twee tot drie uur duurt en dat de eindexamens voor 50 procent meetellen voor je diploma. Wanneer hij dat laatste hoort, is hij een beetje verbaasd: "Wanneer je je eindexamens slecht maakt, verpest je het schoolcijfer dat je hebt behaald met het harde werk tijdens je schoolcarrière!"

Sean denkt dat hij de eindexamens in één keer gaat halen: "Ik heb alle voorbereidingen al gehad tijdens de lessen, denk ik." Wanneer hij zelf eindexamens gaat doen, verwacht hij met een zeven te slagen, gebaseerd op zijn huidige cijfers: "De meeste vakken gaan me denk ik goed af, alleen Nederlands en biologie zijn misschien moeilijker. Nu is Nederlands al heel moeilijk, dus waarschijnlijk wordt het later nog moeilijker." Wanneer ik hem vraag naar wat het makkelijkste examen wordt, komt meteen Latijn bij hem op: "Latijn lukt nu al en mijn cijfers bij Latijn gaan ook best goed. Daarom verwacht ik dat later ook zo op het eindexamen", vertelt Sean zelfverzekerd.

Thomas (12): 'Als ik zo door blijf groeien, gaat het me wel lukken'

Thomas doet vwo tijdens zijn eerste jaar op de middelbare. Als brugklasser heeft hij een best accuraat beeld over de eindexamens: "Het zijn examens waarmee je van de middelbare school afgaat. Je maakt deze toetsen tijdens het laatste jaar op de middelbare school in mei of juni." Ik vertel hem alles over de eindexamens, wat gemengde gevoelens bij hem teweeg brengt: "Drie uur vind ik best wel lang voor een examen. Daardoor klinkt het niet zo leuk."

Thomas heeft er alle vertrouwen in dat hij de examens goed maakt: "Ik sta er nu best wel goed voor. Als ik zo door blijf groeien, gaat het me wel lukken", vertelt hij vol zelfvertrouwen. Hij voorspelt een 7,7 gemiddeld te halen voor het eindexamen, aangezien sommige vakken meevallen en anderen juist tegenvallen: "Biologie. Daar ben ik gewoon niet goed in. Het vak zelf vind ik sowieso niet leuk." Wanneer ik Thomas vertel dat hij later vakken mag laten vallen, is hij erg opgelucht.

Chris (12): "Crazy, dat is echt veel langer dan mijn toetsweek"

Chris zit in een havo-brugklas. Over de eindexamens schetst hij een vaag beeld: "De examens duren een week lang en het zijn toetsen die bepalen van welk niveau je een diploma krijgt, bijvoorbeeld havo of vwo." Ik vertel Chris meer over de eindexamens. Bijvoorbeeld dat je niveau niet kan veranderen door een eindexamen en dat ze twee tot drie weken duren. "Crazy, dat is echt veel langer dan mijn toetsweek", reageert hij verbaasd.

Hoewel de eindexamens nog ver uit het zicht zijn voor Chris, verwacht hij wel de toetsen over een paar jaar prima te maken: "Docenten gaan ons er goed op voorbereiden, dus het komt denk ik wel goed." Gebaseerd op de cijfers die hij nu haalt, is hij ervan overtuigd om met een zes te slagen: "Dat is wat ik normaal haal. Niet veel hoger dan een zes en ook niet veel lager dan een zes. Daarom denk ik dat ik dat ook zal halen voor de eindexamens."

Chris voorspelt dat Engels het makkelijkste examen wordt: "Op de basisschool leerde ik al veel Engels, dus op het eindexamen kan ik denk ik een mooi cijfer daarvoor halen", vertelt hij vol vertrouwen. De moeilijkste examens zijn volgens Chris wiskunde en Nederlands: "Bij wiskunde moet je dan alle hoofdstukken kennen en dat is moeilijk. Bij Nederlands is werkwoordspelling lastig. Daar maak ik fouten mee."

Gepubliceerd op 30 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}