Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zoekgeraakte examens: 'het wordt nu ons probleem, terwijl het niet onze schuld is'

Het is DE nachtmerrie van elke vakantievierende eindexamenkandidaat: ben je eindelijk klaar met je examens, zorgeloos aan het genieten van je vrijheid, raken er examens zoek in de post. Helaas is dit gebeurd met de examens van een aantal scholen. "Je vraagt je af: hoe kan dit zo slordig gaan?" reageert een gedupeerde leerling. 

Update: in de eerste berichten ging het om 12 scholen. Inmiddels hebben negen scholen te horen gekregen dat de examens alsnog zijn opgedoken. Van drie scholen zijn de examens nog altijd vermist.

Leerlingen van de getroffen scholen zijn geïnformeerd. Heb je niks gehoord van je school, dan zit je safe. 

Her-examen

Leerlingen die wel slachtoffer zijn geworden van dit post-fiasco hebben vandaag informatie van hun school ontvangen over wat er nu gaat gebeuren. Examens die zijn zoekgeraakt moeten mogelijk opnieuw worden gemaakt. Leerlingen waarvan examens vertraagd zijn, krijgen morgen nog niet de uitslag. 

Havo-examenkandidaat Mare (17) is een van de pechvogels. Zij kreeg gisteren bericht van haar school, Unic in Utrecht, dat haar examen Engels zoek is. Het gaat op haar school om zo'n veertig leerlingen van wie het examen foetsie is. Op de bijeenkomst werd gezegd dat het examen waarschijnlijk opnieuw gemaakt moet worden. "Ze gaan er niet vanuit dat de examens nog worden gevonden", aldus Mare. "Ze zijn bijna twee weken geleden opgestuurd en nog steeds niet gevonden."

Extra stress

"Het levert extra stress op", vertelt Mare gefrustreerd. "Engels was best goed gegaan; ik had hoger dan een 7 volgens het nakijkblad. Als ik nu een lager cijfer haal, is de kans groter dat ik niet slaag."

De scholier snapt niet dat er zo onzorgvuldig met de examens is omgegaan. "Je zou zeggen dat het versturen van die examens net zo strak geregeld is als het maken van het examen zelf. Ik hoorde ook dat dit al vaker is voorgekomen. Je vraagt je dan echt af hoe het weer mis kan gaan."

Gespannen sfeer

De scholier had nog een examen te gaan in het tweede tijdvak. "Ik moet dinsdag geschiedenis maken, maar ik ging ervan uit dat ik daarna helemaal klaar zou zijn. Het inhaalexamen van Engels is pas de 25e. Dat duurt nog superlang."

Volgens Mare was de sfeer op school gespannen en geïrriteerd. "Heel veel leerlingen zijn boos. Het wordt nu ons probleem, terwijl het niet onze schuld is. Het is ook voorbijgekomen onder leerlingen om in protest te gaan. Maar we hoorden ook dat als we niet komen opdagen voor de herkansing, ons diploma misschien ongeldig wordt verklaard. Dus dan hebben we alsnog alleen onszelf ermee."

De woordvoerder van scholengroep Nuovo, waar UniC onder valt, vertelt aan de NOS:  "Dit is een dramatisch verhaal. De leerlingen zijn nogal van streek en dat is heel goed te begrijpen. We zitten natuurlijk sowieso in een moeilijke tijd met corona. Dit komt er dan ook nog eens bij voor deze leerlingen."

'Leerlingen mogen niet de dupe zijn'

Minister Slob van Onderwijs zei gisteravond dat examens zonder tweede correctie opnieuw gemaakt moeten worden. School UniC is het hier niet mee eens en ook het LAKS vindt dit geen goed idee. Voorzitter Nienke Luijckx: "Examenkandidaten hebben een buitengewoon moeilijk examenjaar achter de rug. Volledig buiten hun macht om zijn er nu grote fouten gemaakt."

De scholierenbond pleit ervoor leerlingen niet de dupe te laten worden van deze fout. "We hebben leerlingen examens laten maken na een moeilijke tijd en er bereiken ons al signalen van scholen die leerlingen vragen sowieso een herexamen te maken. Deze extra belasting en kostbare tijdsinvestering buiten hun schuld kunnen zij er niet bij hebben. Hen simpelweg vragen het examen volledig opnieuw te doen kan niet de oplossing zijn", aldus Luijckx.

Ook Mare vindt dat er extra rekening gehouden zou mogen worden met de situatie van eindexamenleerlingen. "Dat de examens doorgingen was al balen na zo'n pittig jaar, dus dit hakt er extra in. Dus dat zouden ze wel mee mogen nemen, vind ik.:

Het CvTE noemt de situatie 'verschrikkelijk'. Informatie over de problemen ligt volgens de organisatie bij het ministerie van Onderwijs. 

Later meer.

Gepubliceerd op 9 juni 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?