Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Geslaagd in alle vier profielen

Door Lily

Richt, het vierprofielenmeisje."Ik wilde wat aan mijn algemene ontwikkeling doen," dacht Richt. En waar ieder ander zeventienjarig meisje dan misschien eens door de Metro bladert, besloot Richt examen te doen in alle vier de profielen.

Richt is geen gemiddeld zeventienjarig meisje.

Zij deed examen aan het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden. Waar wij zeuren over die vreselijk zware examens en alle stress die daar bij komt kijken, deed Richt dubbel zoveel en slaagde met een prachtrapport.

Zoals je wel vaker ziet bij mensen die een topprestatie hebben geleverd: ze zijn er zelf vreselijk bescheiden over. Irritant bijna, want ik deed er 7 jaar over om mijn havo-diploma te halen. Gewoon in één profiel, trouwens.

Kon geen keuze maken

"Om eerlijk te zijn wist ik in de derde gewoon niet zo goed welke vakken ik wilde kiezen,"? begint ze bescheiden.

"Ook wilde ik wat aan mijn algemene ontwikkeling doen, dus heb ik ervoor gekozen veel verschillende vakken te nemen. Aanvankelijk dacht ik maar twee profielen te hebben, maar toen ik beter keek bleken het er vier te zijn.?"

Van de buitenkant overduidelijk een studiebol die stond te springen om langer dan de rest op school door te brengen. Richt: "?Ik wilde wel graag die vakken, maar wist niet zo goed wat ik ervan kon verwachten. Ik heb gewoon altijd in mijn achterhoofd gehouden dat ik eventueel een vak kon laten vallen. Maar dat heb ik nooit gedaan.?"

Negen zevens en één acht

Het zou minder indrukwekkend zijn als haar rapport nu uiteindelijk vol drieën stond, maar dat is niet het geval. "?Ik ben geslaagd en blij met mijn cijferlijst. Het bestaat uit negen zevens en één acht. Gelukkig ging ik ook redelijk goed het examen in, op mijn rapport stond ik voor alles ongeveer een acht. Bij mijn examens heb ik dat dus min of meer in stand gehouden. Mijn laagste cijfer was een 5.7, maar ik eindigde gemiddeld toch nog op een zeven.?"

Vrije tijd?

Dan deed ze vast niks anders meer dan studeren. "?Soms moest ik ?s avonds wat langer doorgaan, maar in principe heb ik altijd ook de dingen kunnen doen die ik leuk vind. Niemand nam het me kwalijk als ik soms minder tijd had, ze steunden me.?"

"?De tijd die ik aan de lessen en huiswerk moest besteden viel naar mijn idee wel mee, het waren vooral de praktische opdrachten in de vijfde die me zwaar vielen. Ik had er namelijk veel meer dan de meeste scholieren.?"

Wil ze hiermee misschien zeggen dat de examens haar makkelijk afgingen? ?"Ik vond de examens over het algemeen wel makkelijker dan de rest van het schooljaar."

"Tien examens verdeeld over twee en een halve week is toch iets heel anders dan elf toetsen in vijf dagen gepropt, zoals bij normale toetsweken.?

Eindresultaat

Nu het allemaal achter de rug is, moet ze haast wel een rood hoofd hebben en buiten adem zijn. Als het einde van een soort profielenmarathon. "?Als ik er zo op terugkijk, had ik het zo weer gedaan. Ik heb nergens spijt van, hoewel het best intensief was."

"Aan mijn algemene ontwikkeling heb ik zeker gewerkt. Laatst waren de verkiezingen en ik vind het toch belangrijk dat je daar dan over mee kunt praten. Volgend jaar ga ik scheikunde studeren, maar ik ben blij dat ik ook veel van andere vakken weet.?

Zou Richt mensen aanraden dit pad ook te bewandelen? "?Als je dat wil en de motivatie hebt, moet je het gewoon proberen. Je kunt altijd nog een vak laten vallen.? Of niet."

Succes met scheikunde Richt, dat komt helemaal goed.

Gepubliceerd op 24 juni 2010


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?