Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

8 x de opmerkelijkste examengebeurtenissen

Door Samar

Daar zit je dan: tijd voor weer een examen. Het moment waar het allemaal om draait. Het allesbepalende moment. Een terugblik op bijna alles wat je hebt geleerd op de middelbare school. Hét moment. En dan vliegt er opeens een vogel binnen. Nou, oké… Raar. Ook hangt er plotseling een paardenposter voor je…?

Dit zijn een paar rare gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de eindexamens, en vervolgens als klacht zijn ingediend bij het LAKS.

1. Vogel?

Concentreren gaat vaak iets moeilijker als het warm is in het lokaal. Dat was tijdens een examen in Leiden het geval. Een examensurveillant dacht met een slimme oplossing te komen: het raam opendoen. Blijkbaar waren sommige duiven het zat om buiten te vliegen en grepen zij de kans om naar binnen te gaan. Tijdens een normale les zou dat wel leuk geweest zijn, maar bij het eindexamen? Dat weet ik zo net nog niet.


2. Paard?

Dingen meenemen die jou gelukkiger maken of je meer moed geven, is meestal toegestaan. En met meestal bedoel ik dus geen spiekbriefje, dat maakt iedereen wel gelukkig denk ik. Iedere school mag zelf bepalen of je geluksbrengers mee mag nemen of niet. Een scholier hield blijkbaar zo erg van paarden dat ze besloot om een paardenposter op te hangen. Een andere leerling hield er niet echt van. Nog een reden voor een klacht dus.


3. Slaaptekort

Tijdens het maken van een examen kan het voelen dat de tijd snel voorbij gaat, of kom je soms zelfs in tijdnood te zitten. Maar als examensurveillant zit je daar een beetje te niksen. Dan moet je gewoon even om je heen kijken, voor een best lange tijd. Een van de surveillanten viel zelfs in slaap. Heel begrijpelijk, vind ik. Als ik daar zat, zou het mij vast ook zijn overkomen…

4. Vast op wc

Dit gebeurde niet tijdens de examens, maar nét ervoor: een meisje kwam vast te zitten op de wc. De scholier had om 13.15 uur haar examen Engels, maar zat om 12.30 uur nog opgesloten op de wc. Ze moest er dus snel uit zien te komen. Gelukkig was het wel thuis en hebben haar buren de brandweer geïnformeerd. Uiteindelijk kwam ze toch nog op tijd. Wat een avontuur, zo vlak voor je examen.


5. Spinnen

Een nachtmerrie voor velen: spinnen. Zet jezelf eens in de positie van de scholier bij wie tien (!) spinnen uit de tafel kwamen kruipen. Vreselijk. Concentreren op je examen is dan lastiger dan ooit. Later gaf de school aan dat ze inderdaad last hadden van een spinnenplaag. Een klacht als deze moet je dan wel serieus nemen, vind ik.

6. Door je stoel zakken

Op een school waren sommige stoelen niet van de beste kwaliteit. Een leerling zakte door een van die stoelen. En vervolgens nog vijf scholieren. Tijd voor nieuwe stoelen misschien?


7. Iets té moeilijk?

Dat de examens te lastig zijn, is een van de meest ingediende klachten. Maar dat zelfs je rekenmachine er niks meer van snapt? Dat is iets om even bij stil te staan. Tijdens een havo-examen economie werden er zulke moeilijke berekeningen gemaakt, dat er rekenmachines vastliepen.


8. Over je nek

Stressen gebeurt bij heel veel scholieren tijdens een examen. Bij één leerling was het zelfs zo erg, dat hij over zijn nek ging. Heel erg vervelend voor de scholier, maar ook voor de rest. Een andere scholier beweert dat de leerling over hem heen heeft gekotst. Niet zo prettig. Toch heeft hij het examen af moeten maken. Het zal vast niet heel lekker in die zaal hebben geroken.

Succes

Voor de scholieren die momenteel hun examens maken: veel succes! Nu nog hopen dat jou niets geks overkomt…

Gepubliceerd op 16 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?