Eindexamens 2025

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Vanaf 2015 nieuwe wiskunde-examens

Havisten en vwo'ers volgen vanaf schooljaar 2015/2016 een geheel nieuw wiskundeprogramma en -examen. Daarmee moet de aansluiting tussen middelbare school en hoger onderwijs verbeteren. "Hun banale wiskundekennis is soms ontoereikend."

Deze woensdag worden op het vwo drie soorten wiskunde-examens afgenomen: wiskunde A, B en C. Havoleerlingen (die alleen tussen A en B kunnen kiezen) hebben deze al achter de rug. Wiskunde A richt zich momenteel veel op statistiek en kansberekening, wiskunde B is theoretischere wiskunde en wiskunde C is een 'uitgeklede' versie van wiskunde A.

Betere aansluiting

Volgens Henk Broer, hoogleraar wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, zijn nieuwe wiskundeprogramma's 'hoognodig'. Broer is betrokken bij de commissie Toekomst Wiskunde Onderwijs, de organisatie die de ontwikkeling sinds 2004 coördineert.

"Al jaren merken we een achteruitgang in kennis van de eerstejaarsstudenten die hier binnenkomen. Ze kunnen van alles en nog wat op de grafische rekenmachine, maar hun banale wiskundekennis is soms ontoereikend. Door de jaren heen is dat steeds erger geworden", vertelt Broer, die al sinds 1991 les geeft op de universiteit.

Een klein aantal scholen loopt voorop en is in schooljaar 2009/2010 begonnen met het 'testen' van het nieuwe lesprogramma. Woensdag maken in heel Nederland 248 vwo'ers het pilotexamen van het nieuwe vak wiskunde A, gaan 186 vwo'ers met het vernieuwde wiskunde B aan de slag en buigen 37 leerlingen zich over het pilotexamen wiskunde C.

Meer statistiek en analytische meetkunde

Wiskunde A en C zullen minder kansberekening gaan bevatten en juist meer statistiek. Leerlingen moeten grote hoeveelheden data gaan analyseren, wat ook op hogescholen en universiteiten veel gedaan wordt. Wiskunde C wordt niet langer het 'eenvoudige' deel van wiskunde A, maar zal zich speciaal richten op leerlingen die het profiel Cultuur en Maatschappij hebben gekozen.

Bij wiskunde B komt meer aandacht voor analytische meetkunde. De abstracte driehoeken zullen deels verdwijnen en er komt meer rekenwerk voor in de plaats.

Verbetering

Het Carmelcollege in Emmen is een van de zestien pilotscholen. Wiskundedocent Marjan Doijer spreekt van een verbetering. "De pilotexamens hebben de reguliere examens voor onze havo- en vwo-leerlingen volledig vervangen. Al sinds de vierde klas volgen ze het vernieuwde lesprogramma", vertelt Doijer.

Doijer krijgt niet de indruk dat haar leerlingen het vak wiskunde veel moeilijker zijn gaan vinden. "Er wordt met name bij wiskunde B wel meer inzicht van de leerlingen gevraagd. De inleidende vraag is bij veel opgaven verdwenen. Dat betekent dat leerlingen zelf moeten verzinnen welke kant de opgave opgaat en dat maakt het lastiger", aldus Doijer.

Aangepaste normering

Leerlingen zullen nooit de dupe worden van eventuele kinderziektes in een pilotexamen, benadrukt Doijer. "Wij als docenten bespreken uitvoerig met het College voor Examens hoe de leerlingen hebben gepresteerd. De normering wordt zo aangepast dat de leerlingen niet de dupe zijn van het feit dat zij een pilot maken."

Overigens krijgen havisten en vwo'ers het vanaf volgend jaar al zwaarder. Dan wordt er een verplichte toets ingevoerd die onder meer moet bepalen of scholieren ook zonder rekenmachine uit de voeten kunnen. De eerste twee jaar heeft de uitkomst van deze rekentoets nog geen invloed op het resultaat van het eindexamen, maar vanaf schooljaar 2015/2016 zakken scholieren bij een onvoldoende op deze test.

Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, tips en trucs voor extra punten en meer op onze gloednieuwe Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 22 mei 2013


Alles over de examens in je timeline?