Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wat vind jij het meest lastig aan het voorbereiden op het MAW-examen (mavo/havo/vwo)? Laat het weten in deze poll en wij maken hier morgen een speciale uitlegvideo over met docent Volkan Tasdan!

Harry Mulisch

auteur

man

Nederlands

29 juli 1927

30 oktober 2010


Harry Kurt Victor Mulisch (1927-2010) haalde zijn inspiratie voor zijn boeken vooral uit zijn jeugd: als zoon van een Oostenrijks-Hongaarse collaborator en een Duitse Jodin groeide hij op tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zijn werken zijn soms magisch-mythologisch, iets wat totaal niet nederlands is. In 2007 werd een hoogtepunt bereikt toen zijn boek De ontdekking van de hemel uitgeroepen werd tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. Mulisch kreeg vaak kritiek, niet alleen op zijn futuristisch geschreven boeken die vaak over de toekomst, het verleden of het spirituele/goddelijke gingen, maar ook op zijn arrogante houding en het feit dat hij steun verleende aan een Cubaanse dictator. Hij trouwde tweemaal en kreeg twee dochters en een zoon. Interessant is dat hij de meest vertaalde schrijver is in de Nederlandse literatuur: zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald, waaronder Hebreeuws, Chinees en IJslands. Twee van zijn boeken werden in het Engels verfilmd en De aanslag won zelfs een Golden Globe en een Oscar.

Spreekbeurt Nederlands
Harry Mulisch
5.31572
Werkstuk Nederlands
Harry Mulisch
5.62591
Biografie Nederlands
Harry Mulisch
5.9626
Biografie Nederlands
Harry Mulisch
6.62204