Wat hierna?

Ik verheug me al vanaf de eerste klas op het moment dat nu snel dichterbij komt, het moment dat ik mijn diploma ontvang. Dat moment zal het einde betekenen van mijn middelbare schoolcarrière en het begin van de grote wereld. Maar wat ga ik hierna doen?

Ik word dokter
Er zijn mensen die al vanaf hun geboorte wisten wat ze gingen doen, mensen die toen ze vijf waren al zeiden: "ik word later dokter". Ook ik zei dit, maar een week later kon ik net zo goed lerares worden. Was ik een dag naar het ziekenhuis geweest dan werd ik dokter, deed onze juffrouw allemaal leuke dingen in de klas dan werd ik juffrouw en maakte de dierenarts mijn hondje beter dan werd ik dierenarts. Het minste of geringste kon mijn mening beïnvloeden en dat is op de dag van vandaag nog niet veranderd.

Testjes?
De miljoenen testjes die je kunt doen om te kijken welke opleiding je wilt doen hebben nog maar weinig geholpen. Suggesties als 'de opleiding meubelbewerking' of de 'dansacademie' (sinds wanneer kan ik dansen?) lagen toch niet helemaal in de lijn der verwachting. Maar aangezien ik binnen enkele maanden toch ergens ingeschreven zal moeten staan ben ik hard op zoek. Het bezoeken van open dagen is op dit moment bezigheid nummer 1 en met het lezen van allerlei studietijdschriften breng ik mijn vrije tijd door.

Maar wat als ik nou niets vind? Wat als de studie journalistiek mij toch niet zo leuk lijkt als dat ik verwacht had? Wat als je met fotografie helemaal niets kunt verdienen? Wat als ik niet artistiek genoeg ben aangelegd voor de kustacademie? Wat dan?

Laat ik daar maar niet over nadenken...

Gepubliceerd op 10 november 2008