WIN EEN STUDIEBEURS T.W.V. €1.500 MET JE PWS!

Stuur voor 1 februari je profielwerkstuk in naar de Junior Fellowship wedstrijd van het Rijksmuseum. 

 


Meer info

Vijf mannen in Romeo over Julia

Door KimR

Vijf mannen en een toneel. Vijf mannen, die Shakespeare’s Romeo en Julia opnieuw doen leven. In alle theaters speelt nu het toneelstuk Romeo over Julia, het verhaal over de onmogelijke liefde tussen twee jonge mensen uit families die elkaar al eeuwenlang haten.

Romeo, oh Romeo!
Toevallig moest ik voor CKV naar een voorstelling en kon ik kiezen om naar deze toe te gaan. Omdat ik toch wel heel benieuwd was hoe vijf mannen alle rollen wilden gaan spelen, ben ik gaan kijken. Toen ik de zaal in liep stond er op het podium nog een kleiner podium. Het leuke was dat je ze ook ‘achter de schermen’ zag, dus naast het podium. Het lijkt alsof je kijkt naar de generale repetitie van het toneelstuk.

Van generale repetitie tot dramakomedie
Het wisselt zich in hoog tempo af tussen stukken dat ze acteren, de stukken waarin je ook door het verhaal heen gaat, en stukken dat ze discussiëren hoe ze het moeten aanpakken, waarmee je weer terug bij ‘de generale repetitie’ bent. Een hoop hilariteit als een paar van de jongens verkleed als Julia en haar moeder het podium op komen, en hun dialoog met een hoog stemmetje doen. Het begin zit vol flauwe grappen en onverwachtse onderbrekingen, en hoe verder het verhaal komt hoe meer ze het verhaal aan een stuk gaan spelen. Een paar keer merkte ik dat je echt in het verhaal meegesleept werd, terwijl achter het podium-op-een-podium een van de mannen schaamteloos in hun ondergoed op zoek was naar zijn pruik en jurk voor de volgende scène.

De acteurs
Op de planken staan Tim Murck, Jorrit Ruijs, Kevin Hassing, Johnny de Mol en Teun Kuilboer allemaal hun mannetje (en soms vrouwtje). Het zijn acteurs die al meerdere successen gekend hebben en weer hebben ze het onder leiding van Rick Engelkes gemaakt op het toneel. Beau van Erven Dorens zou eerst de rol van Teun Kuilboer krijgen, maar deze stopte er na een dag repeteren plotseling mee. Een Julia die toch behoorlijk mannelijk overkomt zit haar tanden te flossen op het balkon, terwijl een hopeloze Romeo onderaan schreeuwt hoe prachtig ze wel niet is, de zoenscènes tussen Romeo en (mannelijke!) Julia, tot het dramatisch einde waarbij Romeo zichzelf in de grafkelder bij Julia vergiftigt. Het is een bizar maar bijzonder, humoristisch, en af en toe zelfs zielig stuk met veel onverwachtse wendingen. Als je de kans hebt om er heen te gaan, zeker doen. (En niet te vergeten, hij mag voor ckv!)

Romeo over Julia draait tot eind februari in alle theaters.

youtube:eH3iEl0h92c

Gepubliceerd op 12 december 2008