Tentoonstelling: Baghdad Calling

Deze fototentoonstelling opent onze ogen, als dat nog niet was gebeurd. Niet iedereen heeft een onbezorgd leventje zoals wij. Wij maken ons druk over kleding, muziek, liefde, school. Maar voor de mensen in Baghdad is ‘blijven leven’ prioriteit nummer één.

‘In Najat kan ik niet naar school. De terroristen ontvoeren er meisjes. Op mijn school gebeurde dat met twee meisjes. Ze waren tien en elf jaar.’

Indrukwekkend

Tentoonstelling
Dit soort verhalen van vluchtelingen worden verteld op de tentoonstelling Baghdad Calling in het Nederlands fotomuseum. Fotojournalist Geert van Kesteren laat ook met zijn foto’s zien hoe Iraakse vluchtelingen leven in Jordanië, Syrië en Turkije. Professionele foto’s hangen aan de muren: foto’s waarop we zien dat deze vluchtelingen net zoals wij gewoon mensen zijn. Er wordt gegeten, gespeeld, geslapen en gewinkeld op de foto’s.

Burgerfoto's
Daarnaast zijn er foto’s die Irakezen zelf hebben gemaakt. Ontploffende granaten, familiefeesten, bebloede straten, spelende kinderen en verwoestingen. Het wisselt elkaar allemaal af. Foto's uit het leven van mensen die hun leven niet zeker zijn.

Een eye-opener.

De tentoonstelling is te zien vanaf tot 15 juni te zien in het Nederlands Fotomuseum is Rotterdam.

Gepubliceerd op 11 mei 2008