Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Luistertoets of luisterblues?

Als voorproefje op het Centraal Eindexamen mogen honderden eindexamenleerlingen deze week alvast wennen aan serieuze antwoordbladen, massale proefwerken in de aula en officiële Cito-normeringen. Op verreweg de meeste scholen worden deze en volgende week de afsluitende kijk- en luistertoetsen voor Engels, Frans, Duits en eventueel Spaans afgenomen.

Spannend of supereasy? Lees verder!

Engels
Hoewel scholen zelf mogen beslissen wanneer welke luistertoetsen gegeven worden, adviseerde de Cito-groep om de vwo’ers ’s maandags Engels te laten luisteren, terwijl de havisten en vmbo-leerlingen Frans konden doen. Engels bleek vooral op het vwo heel erg mee te vallen.

Jamie (17) vertelt: “Ik vond de toets best simpel. Het audio- en videodeel waren eigenlijk even makkelijk. Bij het videodeel heb ik de eigenlijk alleen maar geluisterd en niet eens naar het beeld gekeken!” De meeste leerlingen vonden vooral de talkshow over globalisering en amerikanisatie erg saai en slaapverwekkend…

Duits
Dinsdag mochten de vwo’ers aan Duits beginnen: voor veel leerlingen was dit moeilijker dan Engels. Ook Thomas (17) was niet echt blij: “Ik ben sowieso niet zo'n fan van dit soort toetsen. Het zit vaak tussen gokken en goed opletten in. Het is dus niet zo dat je geen idee hebt waar je mee bezig bent, maar het blijft wel erg intuïtief. Maar het ging wel redelijk, denk ik!”

En nu?
Nog niet alle luistertoetsen gehad? Blijf rustig, concentreer je en probeer een ritme te vinden waarin je de vraag goed gelezen hebt voordat het volgende fragment begint. En natuurlijk van tevoren nog even goed oefenen! De cijfers worden niet vóór eind februari bekendgemaakt, maar de adviesnormering van de vorige jaren vind je in elk geval op deze site.

Gepubliceerd op 30 januari 2008
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!