Luiheid loont

Wanneer je op school geen sodemieter uitvoert en alleen maar passief op de bank hangt, krijg je de wind van voren van de leraren en je ouders. Dan krijg je te horen dat je een ongelooflijke lambal bent en dat je nergens terecht komt. En als je goed je best doet, krijg je kreten als ‘ga zo door’ en ‘jij komt er wel’ te horen. In New York hebben ze nu iets anders bedacht om scholieren te motiveren.

Experiment
In de achterstandswijken krijgen ze, als ze goed presteren op school, een telefoon. Aan het experiment doen zeven scholen mee en de eerste 2500 mobieltjes zijn al uitgedeeld. Met goed gedrag, niet spijbelen en je huiswerk maken kun je extra belminuten verdienen.

Sms'en
Maar ik weet niet hoor: mijn school altijd onder mijn mobieltje. Het is zo verleidelijk om tijdens het leren eventjes iemand een sms'je te sturen dat je je dood verveelt en dat geschiedenis je de keel uit komt. Terwijl ik leer, neem ik deel aan de meest idiote sms-sessies waar geen einde aan lijkt te komen. En die leerlingen zullen niet veel anders zijn, gok ik zo.

Effect?
Ik snap wel dat de autoriteiten in New York deze scholieren willen motiveren, want voor een telefoon neem iedereen wel de moeite zich te verdiepen in exponentiële formules, WOII, Franse vocabulaire en boekverslagen.
Maar hoe de gemeente daarna denkt het luie gedrag van leerlingen op te lossen, vraag ik mij af. Ik denk dat er dan minstens een I-pod voor nodig is om hen van de bank af te krijgen voor een tentamenweekje. En daarna? Ach, dan gaan ze voor een cabrio.

Gepubliceerd op 19 maart 2008