JUNO - zwangerschap met humor

Wat doe je als je 16 bent en je je samen met je beste vriend verveelt? Het antwoord voor Juno, de hoofdpersoon van de gelijknamige film, is simpel: seks. Helaas heeft die ene keer al gelijk grote gevolgen. Ze wordt zwanger en na een hilarisch bezoekje aan een abortuskliniek, besluit ze toch om de baby maar te laten waar hij zit, en na de geboorte weg te geven aan adoptieouders.

Hoewel dit klinkt als één van die dramaseries waar onze moeders van houden, is JUNO dat absoluut niet. De filmmakers zijn erin geslaagd om er een subtiele, grappige film van te maken. Juno blijft haar eigen sarcastische zelf tijdens haar zwangerschap, en het is grappig om te zien hoe ze door High School loopt met een buik die uitpuilt en ze haar eetbuien moet stillen met cafetariavoedsel. Verder zijn de reacties en de karakters van de mensen om haar heen nog het grappigst.

Lees verder wat Kimberley van deze film vindt en win een JUNO verrassingspakket!

Nerdy vader
Allereerst is daar de vader van de baby, Paulie Bleeker. Als Juno haar ouders vertelt dat het kind van hem is, maakt haar eigen vader terecht de opmerking dat hij “niet wist dat Bleeker het in zich had.” Paulie is een nogal lief, nerd-achtig typetje en verslaafd aan tic-tacs. Juno wil hem zo min mogelijk betrekken in het hele zwangerschapsgebeuren, ook omdat zijn moeder haar nu al haat en niet mag weten dat Paulie de schuldige is van haar dikke buik.

Neurotische adoptieouders
En dan zijn er nog de adoptieouders. Bij de eerste blik zien ze eruit als perfecte ouders, die alleen niet goed weten hoe ze met de 16-jarige Juno om moeten gaan en vooral heel bang lijken dat Juno aan het eind toch haar baby niet wil afstaan. Maar dit verandert langzaam als je ze buiten de scènes met Juno ziet: Vanessa Loring blijkt obsessief bezig te zijn met kinderen, terwijl Mark, haar echtgenoot, er steeds meer tegenop ziet.

Topfilm!
Ik kan makkelijk het hele verhaal vertellen, maar dat zou echt zonde zijn. Hoe grappig de situaties soms ook zijn, het blijft een ontroerend verhaal dat je tot nadenken zet. Niet voor niets is de film 4 keer voor een Oscar genomineerd. Juno gaat haar problemen niet uit de weg en vecht tegen de vooroordelen van tienerzwangerschappen.

Dus wat doe je als je een tiener bent en je je op een middag verveelt met je vrienden? Naar de bios gaan, JUNO kijken.

Doe nu mee aan de prijsvraag en een verrassingspakket van JUNO!

Gepubliceerd op 3 februari 2008