Interview: Krullenbol Jim goes Nederlandstalig

Door

Sinds zijn finaleplaats in Idols 1 timmert Jim behoorlijk aan de weg: in ruim vier jaar heeft de Egmonder al een CV vol concerten, gouden platen, tv-klussen en dans- en theateroptredens opgebouwd. Het schuchtere jongetje met babyface dat op z’n allereerste auditie Stevie Wonder’s ‘Isn’t she lovely’ zong, is inmiddels uitgegroeid tot een boomlange, knappe krullenbol die onlangs zijn eerste Nederlandstalige album uitbracht: Vrij. Kleine jongetjes worden groot…

Op nieuwjaarsdag 2006 zong Jim samen met Paul de Leeuw het duet ‘Voorbij’. Hiermee was zijn Nederlandstalige zangcarrière nog niet afgelopen: na een heleboel positieve reacties in ontvangst genomen te hebben, nam hij in april ’06 de soundtrack ‘Dapper en Sterk’ voor de film Asterix en de Vikingen op. Tja, en de keus om zijn nieuwe album dan ook Nederlandstalig te maken, was snel gemaakt.
“Nederlandstalig zingen is niet per se leuker, maar het schrijven is wel makkelijker. In het Nederlands kun je letterlijk schrijven wat je bedoelt en je boodschap zo veel duidelijker overbrengen. Maar ja, de tekst moet nog wel rijmen!”, vertelt Jim. Met alle voorbereidingen meegerekend is hij een jaar lang met zijn vierde album geweest: sinds januari 2007 is hij daadwerkelijk gaan schrijven en de studio ingedoken. “Als het moet, kan ik binnen een dag een liedje schrijven, maar ik kan ook een half liedje een maand laten liggen voordat ik het weer eens oppak en afmaak,” legt hij uit.

Daarnaast is het veelbesproken orkestbakongeluk Jim ook niet in de koude kleren gaan zitten: door een onbekend probleem reden Jim en zijn tegenspeelster Bettina Holwerda tijdens de musical Grease met een auto de orkestbak in. Het resultaat? Voor Jim een hersenschudding, een gebroken schouder en anderhalve maand thuiszitten. Balen voor de vertolker van patser Danny Zuko.

Gelukkig speelt Jim volgend jaar in zijn tweede musicalproductie van Albert Verlinde; Fame. Jim mocht ook de presentatie van de castingshow “De Weg Naar Fame” op zich nemen.
“Die presentatieklus herinner ik me als heel leuk, maar wel erg vermoeiend. Ik heb er zoveel van geleerd en zoveel leuke mensen leren kennen, maar het was wel een project wat energie vrat. De laatste opnames waren trouwens maar een paar uur vóór het orkestbakongeluk in februari!”.

Zou Jim nog kunnen kiezen tussen een baan bij de tv, in het theater of in de concertzaal?
“Tja, dan zou ik toch echt voor de concerten kiezen, maar toch ben ik bijna gezegend met het feit dat ik die keuze niet hoef te maken. Ik vind het juist ontzettend leuk om zoveel verschillende dingen te doen: Dancing With The Stars was bijvoorbeeld hartstikke gaaf, maar wel iets éénmaligs. Wat me nog meer leuk lijkt? Hm, een reisprogramma maken ofzo...”.

Ter promotie van Vrij houdt Jim nog enkele signeersessies in platenzaken; hectische dagen waarop niet alleen dertienjarige prepubermeisjes maar ook volwassen mannen en vrouwen dringen voor een cd en een handtekening van het idool. De bedoeling dat elke fan z’n plaat in de winkel koopt, lijkt echter niet tot iedereen door te dringen.
“Het is wel eens voorgekomen dat een meisje met een illegaal gedownload cd’tje aan kwam zetten. In eerste instantie werd ze weggehaald door de beveiliging, maar later vond ik het toch wel een beetje lullig. Misschien had ze helemaal geen geld voor een cd, maar nam ze wél de moeite om helemaal naar die winkel te komen!” Of hij zelf ook illegaal downloadt? “Tja, af en toe wel, als ik één liedje van een zanger wil hebben en überhaupt geen idee heb of daar wel een album van bestaat. Maar verder ben ik echt een toegevoegde waarde voor de muziekbusiness, ik koop vaak tientallen cd’s tegelijk!”.

Jim weet niet of hij zonder Idols ook aan de Nederlandse top was gekomen.
“Ik denk dat ik te onzeker zou zijn om jarenlang keihard te zwoegen voor mijn succes. Maar ja, ik moet nu nog steeds elke dag hard werken voor alle waardering! En misschien lijkt het me wel leuk om het op een dag in Amerika te proberen: dat echte ploeteren komt dan nog wel...”.

Ploeteren of niet: Jim gaat nog twee weken van zon, zee en strand genieten voordat hij in september aan zijn tour door de Nederlandse theaters begint. Een tijd van gillende meisjes, strings op het podium en strengbewapende security, want Jim is terug van nooit weggeweest. Nu maar hopen dat hij niets aan zijn mooie krullencoupe verandert, zucht...

Doe mee aan de Jim prijsvraag en win zijn nieuwste cd "Vrij"!

Gepubliceerd op 22 juli 2007
ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!