Vmbo’ers gezocht die een mbo studie willen gaan doen. Krijg €5,- voor je mening!
Geef jouw mening over het onderwijs in het grote jaarlijkse Scholierenonderzoek van Markteffect. Krijg 5 euro na invullen van de hele vragenlijst én maak kans op o.a. JBL headphones en Bol.com bonnen. 

 

Naar de vragenlijst

'In de brugklas vond ik jongens al leuker'

Laurens* is 17 jaar, zit in het 5VWO van een christelijke school en hij is homoseksueel. “Eigenlijk is het helemaal niet zo bijzonder. Ik had in de brugklas al door dat ik jongens leuker vond dan meisjes. Dat sloop er geleidelijk in.”

Slechts een enkeling maakt er wél een punt van.“Er is een godsdienstleraar die me pertinent probeert te ontlopen. Ik vind het dan juist leuk om zoveel mogelijk in zijn weg te komen. En een erg religieus klasgenootje van me zegt dat ik twee keer naar de hel ga: één keer omdat ik niet geloof en een tweede keer omdat ik homo ben. Maar verder merk ik er niets van hoor.”

*Laurens heet eigenlijk geen Laurens.

Coming out
”Aan het einde van de vierde klas had ik op school mijn coming out. Ik had aan een lesbische vriendin verteld dat ik jongens leuk vond. Toen ik eenmaal verteld had dat ik een vriend had, wist opeens iedereen het.”
Zijn er ook andere homoseksuelen op school? “Ik ken een groepje van vijf jongens en meiden die gay zijn, maar ik vermoed het van een aantal anderen. Die hebben de klassieke ‘Hiiii’ als groet, wapperende polsjes, veel vrouwelijke vriendinnen en doen aan stijldansen.”

Plagen
Of er sindsdien dingen veranderd zijn op school? “Ik heb nog nooit op een schoolfeest een jongen geprobeerd te versieren. Er zitten geen leuke homojongens bij mij op school.”
Even een wat serieuzere vraag: wordt hij wel eens gepest? “Nooit. Alleen wel eens geplaagd. Dan reageer ik zo laconiek mogelijk. Ik ga volgende week op studiereis naar Tsjechië en er was een jongen uit mijn klas die zei dat hij een kurk in zijn reet zou stoppen als hij bij mij in de tent moest. Ik vertel hem dat dan dat hij dat vóóral moet doen als hij dat lekker vindt.”

Gepubliceerd op