Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Documentaire: Andy Warhol

Documentaire: Andy Warhol

Door

Dat kunstenaar, cineast en publicist Andy Warhol (echte naam: Ondrej Varchola) een bijzonder man was, wisten we al. Hij is vooral bekend van zijn zeefdrukken van Marilyn Monroe en Elvis: sterren die hij destijds nooit ontmoet heeft, maar zeer bewonderde. De art documentary ‘Andy Warhol’ door Kim Evans is een documentaire uit 1987, nu uitgebracht op dvd. Het zijn beelden van Andy Warhol door de jaren heen, informatie over het werk van Warhol, afgewisseld door interviews met bekenden van hem. Lees verder.

Er worden stukjes vertoond van interviews die ooit gedaan zijn met Warhol, en dat was een punt waarop ik Warhol nog niet kende: hij is een vervelende man om te interviewen! Hij beantwoordde alle vragen met ‘yes’ of ‘no’, en als er een open vraag werd gesteld zei hij ‘I don’t know’ of liet hij zijn woordvoerder antwoorden. Hij was een verlegen man, maar je zag hem genieten van de irritaties die hij bij de interviewer opwekte. Eén open vraag wilde hij wel beantwoorden, waarom zijn films vanuit één standpunt werden gefilmd. Geen artistiek verantwoord antwoord: het was veel makkelijker dan vanuit meerdere standpunten filmen. Zucht.

Ik ben nog altijd op zoek naar dvd’s met de films van Andy Warhol, maar deze documentaire is zeker ook plezierig voor de Warhol-liefhebber. Het bovenstaande filmpje is een voorbeeld van een soepel lopend interview met de kunstenaar.

Gepubliceerd op 1 mei 2008
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu