De wedstrijd die er niet was

Is het een meeuw? Nee! Is het dan misschien een vliegtuig? Echt niet! Asjemenou, 't is een KITE!
Kitesurfen. Een sport die erg populair aan het worden is. En terecht, want het is écht gaaf! Het is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich laat voorttrekken door een kite (vlieger).
Afgelopen weekend vond het NK kitesurfen plaats in Schevingen. Scholieren.com stuurde Lisanne om eens te kijken hoe goed de Nederlandse kitesurfers zijn.

Het was een drukte van jewelste op het strand. Keiharde muziek en allemaal stoere mannen en vrouwen die de weergoden smeekten om een flinke wind, waardoor de wedstrijd alsnog door kon gaan. 'De wedstrijd is nog steeds niet begonnen, het moet nog gaan waaien. Nu waait het nog windkracht drie, en het moet windkracht vier worden (twaalf knopen)' zegt Bram Bast (18), een van de kanshebbers op de titel. Helaas: het werd geen windkracht 4 en dus ging het NK dit jaar niet door.

Als het wel had gewaaid, hadden de kiters prachtige sprongen laten zien. Meters boven het water. Het begrip 'angst' kennen ze dan ook geen van allen. Bram: 'Je moet ook niet aan denken wat er kan gebeuren. Je moet gewoon nooit alleen het water op gaan.' Sander Lenten: ' Kitesurfen is niet eng. Met schaken kan je ook van je stoel vallen en verkeerd terecht komen. Op zee moet je gewoon weten waar je mee bezig bent'.

Sander staat momenteel vierde van de wereld met het kitesurfen. 'Ik verdien mijn geld met het kiten, dit is wat ik elke dag doe. Als het waait, train ik. Een sportschool op het water! En door het kiten kan ik veel van de wereld zien. Als hier de ijspegels aan de daken hangen sta ik lekker op m'n board in 'n ander land.'

Hoe je nou een kitesurfer wordt, is simpel. Gewoon beginnen. Sander: 'Vroeger begonnen we met kleine vliegertjes, die steeds groter en groter werden. Toen we een keer een opblaasbare kite zagen dachten we echt 'zo zo, jezus, wow, dat is echt cool!'. Bram: 'Ik ben begonnen met kitesurfen toen ik in Bonaire was. Ik dacht: 'Nah, da's echt vet!' Je moet er overigens wel aanleg voor hebben, maar heel erg moeilijk is het niet'.

Toen ik kiter Niek Lansing vroeg of ik eventjes aan z'n kite mocht hangen, antwoordde hij 'liever niet'. Maar uiteindelijk heb ik wel m'n zin gekregen, en ik kreeg er nog een gratis lesje bij! Niek kite sinds 2001. 'Het is alleen wel #%@%$)& dat ik drie uur moet reizen om op zee te kunnen kiten. Maar het is heerlijk om dan met de golven te spelen op je board. Het mooie aan het kiten is ook dat er heel veel mogelijkheden zijn in de lucht. Er zijn heel veel verschillende soorten moves.'

Na zo'n dagje heb je coupe windkracht tien, een zandbak in je schoenen, de zoutgeur in je haar en zeiknatte kleding. Maar dan kun je wel concluderen dat kitesurfen een geniale sport is!

Gepubliceerd op 7 november 2007