Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Prinsjesdag

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 827 woorden
  • 27 januari 2003
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Inspiratie nodig voor je profielwerkstuk?

Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

Lees meer!
Uitleg van de begrippen:

Rijksbegroting: De rijksbegroting is het overzicht van de inkomsten en uitgaven die de regering denkt te maken. Als er meevallers zijn (er hoeft minder besteed te worden dan er voor uitgetrokken is of er wordt meer ontvangen dan begroot is) dan is het in de begroting vastgelegd waar dat geld dat dan vrij is naar toe gaat.
Miljoenennota: De miljoenennota is een toelichting op de rijksbegroting. De miljoenennota wordt nu ook wel de miljardennota genoemd omdat de geldbedragen nu al zo hoog zijn dat je bijna niet meer in miljoenen kan praten. Een voorbeeld: 36.2 miljard omzetbelasting, 8.2 miljard aan accijnzen, en 24.8 miljard uitgetrokken voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Prinsjesdag: Prinsjesdag is de ‘volkse’ benaming van de dag waarop de jaarlijkse verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Deze wordt geopend door de regerende vorst(in) met de troonrede. Hierin word bekend gemaakt hoe de regering zijn geld zal gebruiken, waar ze meer aan uitgeven en waar ze op bezuinigen. Prinsjesdag wordt sinds 1887 gehouden in de Ridderzaal in Den Haag, op de derde dinsdag van september. De naam Prinsjesdag als aanduiding wordt als eerste rond de1930 gebruikt. De koning(in) komt dan met haar kinderen (ouder dan 18 jaar) en dit jaar met Maxima in de gouden koets naar de Ridderzaal in Den Haag. Daar leest ze de door de regering gemaakte troonrede voor.
Inkomsten en uitgaven
Inkomsten:
Omzet belasting 36,2 miljard.
Loon- en inkomstenbelasting 27,5 miljard.
Vennootschapsbelasting 18,1 miljard.
Omzetbelasting: omzetbelasting is belasting die geheven wordt bij mensen die een bedrijf hebben. Alles waar ze dan winst op maken moeten ze belasting over betalen. Ook wel BTW (Belasting Toegevoegde Waarden) genoemd.
Loon- en inkomstenbelasting: loon- en inkomstenbelasting is belasting die geheven wordt over het geld wat je verdiend met werken. Mensen die een hoger inkomen hebben dan een ander betalen ook meer loon- en inkomstenbelasting.
Vennootschapsbelasting: vennootschapsbelasting is een soort loon- en inkomstenbelasting voor bedrijven. Dit is wel een vast percentage van de winst.

Uitgaven:
Onderwijs, Cultuur, wetenschappen 24,8 miljard.
Sociale Zaken en Werkgelegenheid 20,6 miljard.
Volksgezondheid, Welzijn en Sport 9,5 miljard.
Onderwijs, Cultuur, Wetenschappen: dit is subsidie (financiële steun) voor scholen om leraren aan te trekken. Voor theaters om te kunnen blijven bestaan. En dan de wetenschap, fundamenteel onderzoek dat niet door bedrijven wordt betaald, maar door de overheid.
Sociale Zaken en Werkgelegenheid: van sociale zaken krijgen mensen een uitkering, denk hier bij aan de WAO. Dit ministerie betaalt ook werkgelegenheidsprojecten, bijvoorbeeld de melkertbanen. Dit kabinet gaat hier op bezuinigen.
Volksgezondheid, Welzijn en Sport: onder volksgezondheid hoort de GGD en de ziekenhuizen, welzijn staat voor de bejaarde tehuizen en kinderopvang. Dan hebben we nog het onderdeel sport, bij sport horen alle clubs en andere sport faciliteiten. Dit allemaal wordt gesubsidieerd voor 9,5 miljard euro.

De hoofdpunten van de miljoenennota:

- Werkloosheid: Loopt volgend jaar met bijna 100.000 personen op tot 395.000. Voor het eerst steeg dit jaar de werkeloosheid, met 50.000 personen tot 300.000
- Financieringstekort: keert terug. Dit en volgend jaar worden afgesloten met een tekort van 0,5 procent. In 2005 is weer een overschot voorzien, van 0,1 procent. In 2006 stijgt het tot 0,6 procent.
- Economische groei: bedraagt volgend jaar 1,5 procent, tegen 0,5 procent dit jaar. Daarmee zit Nederland onder het gemiddelde van Europa.
- Bezuinigingen: op de uitgaven van de overheid bedragen volgend jaar 3,55 miljard euro. Daar naast wordt 4,43 miljard extra aan belasting geheven.
- Spaarloon: wordt afgeschaft. Hiervoor in de plaats komt een minder riante verlofspaarregeling, de verlofknip.
- Aantal asielzoekers: wordt met ingang van 2003 teruggebracht tot 18.000 nieuwkomers per jaar. Dit jaar bedraagt hun aantal nog naar schatting 22.000.
- Illegaal: verblijf in Nederland wordt strafbaar. Er komt meer vreemdelingentoezicht.
- Criminaliteit: moet dalen door de politie komend jaar 20.000 zaken extra te laten afhandelen, met het accent op ‘veelplegers’. De overheid sluit presentatiecontracten af met de politie.
Dit komt uit het NRC van dinsdag 17 September 2002

De economische samenhang:

Doordat er een hogere werkloosheid is, moet het rijk meer geld betalen aan de mensen die niet werken. Hierdoor loopt het financieringstekort op. Daardoor daalt de economische groei van Nederland en dan moet het rijk gaan bezuinigen.
Een van de bezuinigings maatregelen is de afschaffing van het spaarloon. Het aantal asielzoekers word terug gebracht. Zodat er minder geld nodig is voor de eerste opvang, ook word voor illegalen het verblijf in Nederland strafbaar. Zo denken ze dat de criminaliteit af neemt en dus er minder geld naar de politie moet.

Eigen mening van Prinsjesdag

Jeffrey: ik vind prinsjesdag wel belangrijk, omdat je bijna alles krijgt te horen wat ze met Nederland gaan doen en ze maken alvast verwachtingen voor de volgende jaren. Of het waar is wat ze zeggen weet ik niet zeker maar het zal vast wel zo uitkomen.
Jeroen: ik vind prinsjesdag belangrijk, omdat er de nieuwe plannen worden voorgelegt aan het volk. En dus weetje waar de politici zich het komende jaar op gaan richten.
Job: ik vind prinsjesdag belangrijk, omdat er wordt verteld wat de plannen voor Nederland zijn, dus ook voor mij.

Prins Constantijn Prins Johan Frisco Prins Willem-Alexander
(11-10-69) (25-09-68) (27-04-67)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.