Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De haven van Rotterdam

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 881 woorden
  • 19 mei 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Februari ’11.

In dit deel gaan we de haven van Gent vergelijken met de Rotterdamse haven.

De haven van Rotterdam draagt een grote bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een handels knooppunt van Europa. Rotterdam wordt ook wel een wereld haven genoemd. Hier komen schepen, zelfs de mammoettankers met containers vol goederen voor Europa aan. Een overslag van verschillende goederen vindt hier plaats. Rotterdam bedient vanaf deze plek zo’n 500 miljoen consumenten binnen heel Europa. De goederen die per schip aan komen worden vervoerd naar de plaats van bestemming.

De Haven van Gent ligt aan het kanaal Gent-Terneuzen. De schepen moeten voordat ze de haven van Gent willen bereiken langs verschillende sluizen. Deze sluizen liggen vooral in de buurt van Terneuzen. 2 sluizen hiervan zijn zeer grote. We hebben er 1 in Evergem en 1 in Merelbeke. Deze laatste sluis wordt beschouwd als de grootste sluis van België.


De haven van Rotterdam ligt aan een van de drukst bevaren zeeën. De Rotterdamse haven is toegankelijk voor de grootste en meest diepstekende schepen. Dit komt door de ligging aan de Eurogeul. De Eurogeul maakt het mogelijk dat de grootste mammoet tankers de haven kunnen bereiken. De Eurogeul heeft een lengte van 57 Kilometer en een diepte van 23 meter. De laatste 14 kilometer van de eurogeul heet de Maasgeul.

Hier zien we dus al een duidelijk verschil. De Rotterdamse haven is direct gelegen aan de zee. Deze haven is 24 uur per dag bereikbaar voor vaarverkeer. De haven van Gent is wat minder toegankelijk doordat het alleen bereikbaar is via een kanaal. Voor sommige schepen is dit niet te doen. Voor hele grote schepen is het namelijk niet mogelijk om zomaar door alle sluizen te gaan.

Nu hebben we dus al een verschil ontdekt met betrekking tot de ligging. Hieruit blijkt dat voor grote schepen Rotterdam veel gunstiger ligt.

Nu gaan we verder met het volgende punt de achterland verbindingen. Eerst zullen we dit aandachtspunt inleiden.

Goederen met een achterlandbestemming kunnen worden getransporteerd via de binnenwateren, het spoor, de weg, pijpleiding of over zee. Voor de grote ladingstromen in bulk zijn de grote rivieren ideaal. Maar de binnenvaart vervoert een aanzienlijk aantal containers. Steeds meer containers vinden hun weg naar het achterland via het spoor. De pijpleidingen worden ingezet voor de bulkchemie, maar ook voor ruwe olie en olieproducten. Het vervoer over de weg is zeer divers: halfproducten, containers, voedsel.

Als je in dit geval de 2 betreffende haven vergelijkt, blijkt eigenlijk dat ze op dit punt vrijwel gelijk opgaan. Ze zijn beide goed bereikbaar via het spoor. En de infrastructuur komt ook ten goede. Beide havens werken nauw samen met luchthavens. Rotterdam met airport Schiphol. En de haven van Gent, die samenwerkt met de luchthavens van Zaventem, Charleroi, Deurne of Oostende. Vanuit deze luchthavens kan men de haven van Gent gemakkelijk bereiken via het uitgebreide verkeersnetwerk.

Maar hier zien we ook dat Rotterdam toch wat verder is in de ontwikkeling. Dit komt namelijk door het grote pijpleidingennetwerk.

Nu hebben we de 2 verschillende haven vergeleken op een aantal punten. Hieruit blijkt dat Rotterdam toch wat groter is dan Gent. Het heeft een betere ligging en het heeft een ruime pijpleidingnetwerk.

Nu gaan we als laatste eens kijken naar de werkgelegenheid die de havens bieden.

De haven van Gent bied voor vele een goede baan. Maar Rotterdam heeft een veel groter bereik, hierdoor zijn meer mensen nodig. Daarom gaan we zodadelijk eens verder op dit aandachtspunt in. Maar eerst laten we zien wat er allemaal gebeurt op een haven.

De activiteiten in een haven zijn zeer uiteenlopend. Je hebt het laden en lossen van de schepen. Maar dit is niet het enige wat gedaan wordt.


Zo heb je in Gent bedrijven zoals Sidmar en Volvo. Hier worden de geloste goederen verwerkt of worden er producten afgewerkt. In de haven is ook de rijschool voor vrachtwagens van het koninklijk atheneum gevestigd. Op hun terrein in de haven kam men oefenen in grote mate.

In Rotterdam werken en ruim 450 000 mensen met volle overgaven en passie in de haven. Zo´n 70 000 mensen verrichten werk dat direct te maken heeft met de haven. Hier wordt mee bedoeld, iedereen die betrokken is bij de opslag en overslag van goederen. Hier gaat het om een uitgestrekt aantal administratieve, technische en logistieke beroepen en functies op verschillende niveaus. Voor iedereen wat wils in de haven van Rotterdam. Daarnaast heb je nog 380 000 mensen in de omgeving van Rotterdam maar nog ver daarbuiten die hun baan te danken hebben aan de haven.

Dit alles komt overeen met 6% van de totale werkgelegenheid in Nederland.


Conclusie.

Nu hebben we de 2 havens vergeleken. En zijn wel degelijk een aantal verschillen opgetreden. Om te beginnen de ligging. Rotterdam ligt eigenlijk veel gunstiger door zijn centrale ligging aan de Noordzee. Terwijl Gent moeilijker bereikbaar is vooral voor groter schepen. Als je kijkt naar het achterland verbindingen gaat het wel gelijk op. Ze zijn beide goed bereikbaar via het spoor. En de infrastructuur komt ook ten goede. Maar hier zien we ook dat Rotterdam toch wat verder is. Dit komt namelijk door het grote pijpleidingennetwerk. Dan kijkend naar de werkgelegenheid in de havens. De haven van Gent beid voor vele een goede baan. Maar Rotterdam heeft een veel groter bereik, hierdoor zijn meer mensen nodig. Dus ook hierbij wint Rotterdam van de Belgische haven Gent.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.