Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Drugs

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 6169 woorden
  • 16 februari 2011
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
33 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

1. DRUGS


Wat zijn drugs? blz .3,4

Soorten drugs blz. 5,6

Cocaïne blz. 7,8

LSD blz. 9,10

Hasj en weed blz. 11,12

Speed blz. 13,14

Heroïne blz. 15,16

Paddo’s blz. 17,18

XTC blz. 19,20

Wat zijn de risico’s? blz. 21

Wat doet de overheid? blz. 22

Hoe verslavend zijn drugs? blz. 23


2. INTERVIEW


met een ex-drugsgebruiker blz. 24,25


3. HULPVERLENING


informatie “ Novadic - Kentron” blz. 26


4. MEDIA VERSLAG


Krantenartikel “coffeeshop komt amper aan wiet” blz. 27

Coffeeshops weg bij scholen blz. 28

Bewuster blowen blz. 29

Tv verslag blz. 30


5. BOEKEN


Junkies blz. 31

Junkie mama blz. 32

Afblijven blz. 33


6. STELLING


hoe, wat en waarom niet!? blz. 34

bronvermeldingen blz. 35






Drugs zijn stoffen die je kunt roken, opeten, snuiven, drinken of inspuiten, als je het gebruikt dan verandert het je stemming. Bijvoorbeeld al je vrolijk bent word je nog vrolijker maar als je chagrijnig bent word je nog chagrijniger. Drugs zijn stoffen die het denken, voelen en waarnemen beïnvloeden, er zijn honderden soorten drugs, de meest gebruikte drugs zijn: tabak, hasj, XTC, heroïne, cocaïne en alcohol.


Wanneer er wordt gekeken naar de werking, dan is een middel een drug wanneer het de hersenen prikkelt en er daardoor geestelijke en lichamelijke effecten optreden. De effecten kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijnsveranderend.

Bij deze middelen krijgt de gebruiker het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. Voorbeelden van stimulerende middelen zijn cocaïne, amfetamine (‘speed’) maar ook tabak en koffie.

Hierbij komt de gebruiker in een slaperige roes. Door de kalmerende en ontspannende werking worden de scherpe kanten van het leven afgeslepen. Voorbeelden van verdovende middelen zijn heroïne en andere opiaten, maar ook alcohol en slaapmiddelen.

De gebruiker van deze middelen gaat de wereld (heel) anders zien en beleven. Voorbeelden van bewustzijnsveranderende middelen zijn LSD, hasj, weed, paddo’s en andere tripmiddelen. Het onderscheid naar werking is niet altijd scherp te maken. Sommige middelen hebben een ‘gemengd’ effect. XTC is bijvoorbeeld oppeppend, maar verandert ook de waarneming en hasj en weed kunnen - afhankelijk van de dosis en de situatie - behalve bewustzijnsveranderend ook versuffend werken.

Als je drugs gebruikt kan er dit gebeuren:

Slaperigheid, versterking van de stemming (angst en panike), een vrijer associatie vermogen, verhoogde gevoeligheid voor waarneming door je zintuigen en een verandering van de beleving van ruimte en tijd. Een verhoogde fantasie, zin hebben in eten (vreetkick), de slappe lach (lachkick), het zwaar aanvoelen van de spieren, een versnelde hartslag (soms hartkloppingen) en een stoornis in het korte termijn geheugen en lineair denken.



VERSLAVING

Geestelijke verslaving:

Als je het idee hebt dat je niets meer kan doen zonder het middel, dat je dan helemaal niets meer kan presteren. Of deze verslaving optreedt, ligt aan de soort drugs die je gebruikt, en aan de gebruiker en hoe hij zich voelt, op de momenten wanneer hij drugs gebruikt. Bij het gebruik van hasj en weed vraagt je lichaam niet om meer hasj en weed maar gebruikers zeggen wel dat het snel went om steeds wat weed of hasj te pakken. Dat noemen we geestelijke verslaving.


Lichamelijke verslaving:

Als je regelmatig drugs gebruikt en je lichaam gaat protesteren als je met het gebruik stopt, ben je lichamelijk verslaafd. We noemen de verschijnselen die je krijgt als je stopt met gebruiken, ook wel ontwenningsverschijnselen. Een ander lichamelijk verschijnsel is tolerantie, dit betekent dat je bij regelmatig gebruik steeds meer nodig hebt, om hetzelfde effect te voelen.

















Je hebt 2 groepen van drugs

Softdrug en Harddrugs


Softdrugs: Softdrugs horen in het rijtje genotsmiddelen, net zoals alcohol, koffie (met cafeïne) en sigaretten. Ze zijn slecht voor je lichaam, maar veel mensen gebruiken ze toch. Je kunt er verslaafd aan raken, maar ze zijn niet zo erg als harddrugs, als je echt wilt kun je er mee stoppen hoewel sommige mensen dat erg moeilijk vinden. Het gebruik van alcohol en tabak is in Nederland toegestaan, maar mag alleen verkocht worden aan personen van 16 jaar en ouder, bovendien wordt het gebruik hiervan door de overheid ontmoedigd. Het gebruik van softdrugs (hasj en weed) is wettelijk officieel verboden maar wordt “gedoogd”, dat wil zeggen dat er niet tegen wordt opgetreden zolang het gebruik hiervan geen overlast veroorzaakt. De verkoop van hasj en weed mag officieel alleen via zogenaamde “coffeeshops” plaatsvinden die hiervoor vergunning hebben en die onder toezicht staan van die overheid, maar er wordt ook veel via het illegale circuit verkocht en sommige mensen maken zelf hun hasj en weed door zelf hennepplanten te telen.



alcohol cafeïne tabak hasj&wiet





Harddrugs:

Harddrugs zijn heel erg slecht voor je. Als je er verslaafd aan raakt kun je er bijna niet meer mee stoppen, je moet dan geholpen worden om af te kicken, meestal moet je hiervoor worden opgenomen in een afkickcentrum of kliniek, en zelfs dan lukt het velen nog niet om er blijvend van af te komen, en gaan ze weer opnieuw gebruiken. Harddrugs zijn heel erg duur, mensen die het niet kunnen betalen belanden vaak in de criminaliteit of prostitutie om op die manier snel en gemakkelijk aan geld te komen dat ze dagelijks nodig hebben om voldoende harddrugs te kunnen kopen, hierdoor veroorzaken ze veel ellende en overlast aan anderen en voor zichzelf. Het is verboden om harddrugs bij je te hebben, als je gepakt word ben je strafbaar met name het “dealen” in harddrugs wordt aangepakt.



cocaïne heroïne XTC



paddo’s LSD speed





Ook wel anders genoemd:

Coke, snow, wit, basuco (Zuid-Amerika: cocapasta), crack, sosa, gekookte coke, bori, nak

Cocaine is een drug in de vorm van een wit, kristalachtig poeder. Het wordt gehaald uit de bladeren van de cocaplant, die in Zuid-Amerika groeit. De Latijnse naam voor die plant is Erythroxylon Coca.

In de omgang worden veel andere namen voor cocaïne gebruikt. De populairste luidt kortweg 'coke'.

De concentratie van de werkzame stof in de cocabladeren varieert van 0,5 tot 1%. De cocaïne kan op een vrij eenvoudige manier aan de bladeren worden onttrokken, totdat vrijwel zuiver cocaïnepoeder verkregen is.

Uiterlijk

Wit poeder, harde witte of bruingele brokken (crack, basecoke).

Basecoke wordt verkocht in (plastic) bolletjes, waarin gemiddeld 0,2 gram zit. Snuifcoke zit vooral in tot envelop gevouwen papiertjes (snowseal).

De stemmingsverbetering is tijdelijk. Als de coke uitgewerkt raakt, wordt je vermoeid en somberder. Dit heeft meestal tot gevolg dat je dan weer opnieuw wilt gebruiken.


Bij het roken van crack treden de effecten in verhevigde mate op, maar zijn ze veel sneller verdwenen. De werking van crack begint zeer snel en komt heel heftig aan. Deze ‘flash’ (sterke beginfase) duurt 20 seconden. Na enkele minuten slaat dit om (crash). Je krijgt onplezierige gevoelens, raakt opgefokt, angstig en lusteloos. Je wilt dan gelijk weer gebruiken om je weer lekker te voelen.



Cocaïne met andere drugs

Het doet de dempende werking van bijvoorbeeld alcohol teniet. Door het gebruik van cocaïne kan iemand die behoorlijk onder invloed is van alcohol het gevoel krijgen weer helemaal fris te zijn. Dit is echter niet zo. De kater is doorgaans na afloop des te groter. Extra risico is hierbij een verhoogde kans op leverschade. Cocaïne versterkt de negatieve bijwerkingen van medicijnen tegen psychose, terwijl de drugs zelf psychose kan oproepen. Het is belangrijk dat iemand dan naast de psychofarmaca ook de juiste medicijnen tegen de bijwerkingen krijgt.

Werkingsduur

Snuiven: de werking begint binnen enkele minuten en duurt maximaal een uur.

Roken: de werking begint na een aantal seconden en duurt 5-15 minuten.

Spuiten: de werking begint na enige seconden en kan een half uur tot een uur aanhouden.

Door de korte werkingsduur van coke is de kans op geestelijke afhankelijkheid (verslaving) groot. Men gebruikt meestal meerdere keren op een avond.

Aantoonbaarheid

Cocaïne is in je urine tot maximaal 72 uur aantoonbaar.

Cocaïne is in je bloed tot maximaal 72 uur aantoonbaar.


Verslavend?

Lichamelijk niet, geestelijke wel.

Steeds meer nodig voor zelfde effect?

Nee.

Effecten korte termijn:

Stimulerend, onderdrukking van vermoeidheid en honger.

Gevolgen lange termijn:

Gewichtsverlies, slapeloosheid, angst, waanvoorstellingen, geprikkeldheid, achterdocht, agressiviteit, depressie na stoppen van intensief gebruik, uitputting van het lichaam.

Belangrijk:

Rookbare vorm van cocaïne heet 'crack', 'basecoke' of 'gekookte coke'.





Ook wel anders genoemd:

Acid, namen die naar de afbeeldingen op de papertrips verwijzen, microdots

LSD is een heftig hallucinogene drug. LSD begint meestal na 20-60 minuten te werken, maar soms kan het wel 2 uur duren voordat men het effect voelt. De eerste effecten van LSD houden 6-8 uur aan. Voor veel mensen is er daarna nog een periode van 2-6 uur waarin men zich nog niet zichzelf voelt, maar in deze periode is men niet meer aan het trippen.

Je kunt LSD slikken (pilletje) of laten smelten op je tong (vloeipapiertje).

Uiterlijk

Voornamelijk kleurig bedrukte vloeipapiertjes, bedruppeld met LSD (papertrips). Ook wel als zeer kleine pilletjes ter grootte van vuursteentjes (microdots) en als kleine gelatinevierkantjes.

LSD met andere drugs

LSD is een heftig hallucinogene drug. Er is niets bekend over interacties met andere drugs, maar het is verstandiger om het niet met andere drugs te gebruiken (vooral niet met andere hallucinogenen).

Werkingsduur

LSD begint meestal na 20-60 minuten te werken, maar soms kan het wel 2 uur duren voordat men het effect voelt. De eerste effecten van LSD houden 6-8 uur aan. Voor veel mensen is er daarna nog een periode van 2-6 uur waarin men zich nog niet zichzelf voelt, maar in deze periode is men niet meer aan het trippen.

Aantoonbaarheid

LSD is afhankelijk van de dosering tot 48 uur na gebruik aantoonbaar in je urine. Het is niet mogelijk om iets over de aantoonbaarheid te zeggen in het bloed omdat in het laboratorium daar aparte analyses voor uitgevoerd moeten worden en de uitkomsten afhankelijk zijn van specifieke kenmerken van de gebruiker.


Verslavend?

Lichamelijk niet maar geestelijk wel.

Steeds meer nodig voor zelfde effect?

Ja

Effecten korte termijn:

geeft (iets) meer energie en verwijde pupillen en snel veranderende emoties.

Gevolgen lange termijn:

visuele hallucinaties, een veranderde waarneming (bijvoorbeeld van muziek), een gevoel van inzicht alsmede een veranderde gedachtengang, verwardheid of paranoia en sterk veranderende gevoelens (angst, geluk, blijheid, boosheid, irritatie).

Belangrijk:

Er is niets bekend over interacties met andere drugs, maar het is verstandiger om het niet met andere drugs te gebruiken (vooral niet met andere hallucinogenen)

















Ook wel anders genoemd:

Hasj, wiet, nederwiet, marihuana, skunk, stuff.

Daarnaast heb je vele namen voor verschillende soorten die vaak verwijzen naar het land van herkomst (bijvoorbeeld Maroc, Nepal, Thai).

Zijn afkomstig van een plant met de Latijnse naam Cannabis Sativa, kortweg cannabis. In het Nederlands noemen we die plant hennep. Als je de vrouwelijke bloemtoppen ervan droogt en verkruimelt, krijg je marihuana. Marihuana is groen-bruin van kleur en wordt meestal ‘weed’ of ‘wiet’ genoemd.

Als je de hars van de plant tot blokken of plakjes perst, krijg je hasj. De kleur daarvan varieert van lichtbruin tot zwart. Via een speciale bewerking kan een sterk geconcentreerde stof uit de plant worden gemaakt: hasjolie.

Weed, hasj en hasjolie verspreiden een heel karakteristieke geur. Wie die eens heeft geroken, herkent hem in het vervolg onmiddellijk.


Uiterlijk

Marihuana zijn op kruiden lijkende bloemtoppen en variëren in de kleuren van groen tot groen-bruin.

Cannabis met andere drugs

De combinatie met alcohol kan leiden tot misselijkheid en flauwvallen. Deze twee middelen versterken elkaars werking.





Werkingsduur

Wanneer je cannabis rookt begint de werking na ongeveer een halve minuut. Het maximale effect komt na zo’n 20-30 minuten en blijft zo’n 2-3 uur aanhouden.

Als je cannabis eet (in bijvoorbeeld cake) begint de werking na ½ uur tot 2 uur en kan 5-12 uur aanhouden.

Aantoonbaarheid

THC wordt opgeslagen in lichaamsvetten. De aantoonbaarheid is afhankelijk van hoeveel en hoe vaak je hebt gebruikt. Bij zwaar gebruik is THC in de urine nog zo’n 42 dagen zichtbaar. In je bloed is cannabis nog zo’n twee weken zichtbaar.


Verslavend?

Bij intensief gebruik kan lichamelijke afhankelijkheid optreden. Geestelijke afhankelijkheid komt voor.

Steeds meer nodig voor zelfde effect?

Nee, maar gewenning neemt toe!

Effecten korte termijn:

Ontspannend, versterkt gevoelens, vermindering concentratie- en reactievermogen, verandering zintuiglijke waarneming. Bij hogere dosering angst, paniek en soms bewustzijnsverlies.

Gevolgen lange termijn:

Schade aan ademhalingsorganen, kanker (bij roken).

Belangrijk:

Bij combinatie met alcohol worden effecten van alcohol versterkt. Kans op een te hoge dosering bij het eten van 'space-cake'














Ook wel anders genoemd:

Tablet, poeder, pep

'Speed' en 'pep' zijn straatnamen voor 'amfetaminen'. Amfetaminen zijn chemische stoffen die stimulerend werken op het centrale zenuwstelsel. Het zijn drugs. Er zijn verschillende soorten amfetaminen. De belangrijkste zijn (dex)amfetamine en methamfetamine.

Ze verschillen van elkaar in sterkte en werkingsduur.

Speed is verkrijgbaar als tablet of poeder. Meestal wordt speed geslikt maar het kan ook gespoten of gesnoven worden. Speed wordt voordat het op de markt komt vermengd met andere stoffen waardoor je niet weet wat je precies gebruikt. Speed wordt voornamelijk gebruikt in het uitgaanscircuit maar ook als bijmiddel voor heroïneverslaafden.


Er zijn nog een aantal risico's verbonden aan speedgebruik. Bij langdurig speed gebruik kunnen er lichamelijke gevolgen optreden, zoals hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen. Ook is er het risico van "oververhitting" bij gebruik in het uitgaansleven. Langdurig gebruik kan leiden tot volledige uitputting, omdat speed vermoeidheid onderdrukt. Hierdoor krijgt de gebruiker een verminderde weerstand, gecombineerd met een tekort aan voedingsstoffen, waardoor nagels gaan afbrokkelen en tanden los gaan zitten en uitvallen. Verder bestaat er nog de kans dat gebruikers dwangmatige bewegingen krijgen. Echte zware gebruikers kunnen het gevoel krijgen dat er beestjes op, in of onder de huid kruipen.

Uiterlijk

Poeder, tabletten, capsules, pasta (natte vorm van poeder)

Amfetamine kan in poedervorm diverse kleuren hebben (o.a.wit, roze en geel)

Methylamfetamine is een wit poeder

Speed met andere drugs

Amfetamine gaat de verdovende werking van alcohol tegen. Dronkenschap wordt niet gevoeld maar is wel aanwezig. Door deze combinatie komt de kater de volgende ochtend een stuk harder aan. Niet gebruiken in combinatie met antidepressiva en anti-psychotica.

Werkingsduur

De duur van het effect van speed kan variëren tussen 8 en 20 uur afhankelijk van gewenning

Aantoonbaarheid

Amfetamine is in je urine 2-4 dagen aantoonbaar.

Amfetamine is in je bloed tot maximaal 72 uur aantoonbaar


Verslavend?

Lichamelijk gering. Geestelijke afhankelijkheid kan snel optreden en groot zijn.

Steeds meer nodig voor zelfde effect?

Ja.

Effecten korte termijn:

Concentratie neemt toe, vermoeidheid en slaap worden onderdrukt, eetlust verdwijnt, zelfoverschatting neemt toe.

Gevolgen lange termijn:

Rusteloosheid, geprikkeldheid, gewichtsverlies, angst, achterdocht, wanen, agressiviteit, uitputting van het lichaam.

Belangrijk:

Gevaarlijk voor mensen met hart- en vaatziekten.






Ook wel anders genoemd:

Smack, horse, brown sugar, bruin

Het behoort tot de opiaten: stoffen die uit de papaver worden gehaald. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium.uit die ruwe opium kan morfine worden gehaald. En uit die morfine kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt.

In het laboratorium kan zuivere heroïne worden gemaakt. Maar in de praktijk is heroïne nooit in die sterkte te koop. Want als het uiteindelijk de gebruiker bereikt, is het door de opeenvolgende handelaren vermengd met allerlei andere stoffen. Zoals cafeïne, paracetamol, suikers, zetmelen of stophoest. Ook vermenging met gevaarlijke stoffen komt voor. Het varieert in uiterlijk van grof wit poeder tot geelbruine brokjes. Heroïne wordt ook wel 'bruin' of 'smack' genoemd.

Uiterlijk

Er zijn diverse soorten heroïne: wit, (licht)roze, lichtbruin en bruin poeder. In Nederland is bijna alleen de bruine variant te koop

De belangrijkste werking is de demping van negatieve prikkels zoals pijn en verdriet. Dit kan leiden tot emotionele onverschilligheid en kan gepaard gaan met de remming van de seksuele functie.

Heroïne met andere drugs

Combinatie met andere dempende middelen is gevaarlijk. De ademhalingsremmende werking van opiaten wordt bijvoorbeeld versterkt door het gebruik van alcohol. Een combinatie met MAO-remmers kan tot een te hoge bloeddruk leiden. Mocht je niet weten of je deze medicijnen gebruikt, neem dan contact op met je huisarts of Parnassia Preventie.


Werkingsduur

Heroïne werkt 3-6 uur. In vergelijking met andere opiaten werkt heroïne snel, maar kort.

Na hoeveel tijd na inname je heroïne gaat voelen is afhankelijk van de gebruiksmethode. Bij roken is dat vrijwel meteen, bij spuiten duurt het ongeveer 10 seconden voor je wat voelt.

Aantoonbaarheid

Heroïne is in je urine tot maximaal 72 uur aantoonbaar.

Heroïne is in je bloed tot maximaal 72 uur aantoonbaar.


Verslavend?

Treedt in het algemeen zeer snel op en is dan groot, zowel lichamelijk als geestelijk.

Steeds meer nodig voor zelfde effect?

Ja.

Effecten korte termijn:

Vermindering van pijn en angstgevoelens, kortdurende euforie, emotionele vervlakking, verstopping. Werkingsduur verschilt per soort opiaat.

Gevolgen lange termijn:

Onverschilligheid.

Belangrijk:

Risico van ondervoeding en verwaarlozing, waardoor grotere kans op infecties. Bij spuiten extra risico op een overdosis en/of infectie(s) (HIV (aids), hepatitis, etc.).













Ook wel anders genoemd:

Paddo’s, Psylo’s, Kaalkopjes, Mexicaanse, Hawaiaanse

Paddo's is de populaire verzamelnaam voor soorten paddestoelen die de werking van het bewustzijn beïnvloeden. Ze kunnen hallucinaties veroorzaken: de gebruiker ziet en ervaart dan dingen die er niet zijn. Ze worden daarom tot de hallucinogenen ofwel 'tripmiddelen' gerekend.

In de natuur komen meer tripmiddelen voor, zoals sommige cactussoorten en kruiden. Bij elkaar worden al deze middelen ook wel 'ecodrugs' genoemd.


Uiterlijk

In zuivere vorm zijn psilocybine en psilocine een wit poeder. De paddestoelen waarin deze stof zit worden vers verkocht


Paddo’s met andere drugs

Er is weinig bekend over de combinatie van paddo’s met andere drugs. Het is verstandiger om paddo’s niet te combineren met andere tripmiddelen en zeker niet met hasj en/of wiet.



Werkingsduur

Paddo’s beginnen pas na enige tijd te werken, 30-60 minuten afhankelijk van hoe je de paddo’s inneemt. Het maximale effect zal in de eerste 2 uur plaatsvinden en het effect blijft 3 tot 7 uur voelbaar.

Aantoonbaarheid

Er is niets bekend over de aantoonbaarheid van paddo’s in je bloed en urine.


Verslavend?

Lichamelijk niet, geestelijk zelden

Steeds meer nodig voor zelfde effect?

Ja

Effecten korte termijn:

Versterking van bestaande gevoelens, visuele hallucinaties, vervorming en soms complete verandering van de beleving van tijd en ruimte.

Gevolgen lange termijn:

Psychische stoornissen bij personen die daarvoor gevoelig zijn (angst, psychoses)

Belangrijk:

Gevaar door onjuiste beoordeling van omgeving. Door te sterke trip kan paniek ontstaan: 'flippen'.














Ook wel anders genoemd:

Ecstacy, Adam

In het Engels uitgesproken geven de letters de woordklank 'ecstasy', wat extase betekent. XTC is in de vorm van pillen, capsules en poeders te koop. Pillen hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding. Vaak hebben de pillen een naam die verband houdt met de vorm of de afbeelding die erop staat: bijvoorbeeld 'kroontje', 'euro' en 'smiley'.

De werkzame stof die in XTC zit, heet MDMA (3,4 methyleendioxymethamfetamine). MDMA heeft een dubbel effect.

Enerzijds is het een stimulerend middel met een oppeppende werking. Anderzijds is er een bewustzijnsveranderend effect: de waarneming wordt intenser en het gevoel van verbondenheid met anderen neemt toe.

Met de vraag 'Wat zit in XTC?' is meteen één van de problemen rond XTC aangeroerd: soms worden pillen als 'XTC' verkocht, terwijl ze het in werkelijkheid niet zijn. Dan zit er geen MDMA in, maar iets wat er op lijkt of totaal andere stoffen. Stoffen die heel anders en onvoorspelbaar kunnen werken.

Of helemaal niet.

Uiterlijk

Tabletten (pillen) in allerlei vormen en kleuren, vaak voorzien van een merktekentje (logo)

Poeder en capsules

XTC met andere drugs

Is gevaarlijk om XTC te gebruiken in combinatie met alcohol en/of opwekkende middelen. Gebruik XTC niet in combinatie met anti-depressiva en in combinatie met Ritonavir (HIV-remmer).

Werkingsduur

Het eerste effect is meestal voelbaar na 20-60 minuten (maar kan soms pas na 2 uur opkomen). Na 4-6 uur neemt de werking weer af.

Aantoonbaarheid

XTC is in je urine tot maximaal 72 uur na gebruik nog aantoonbaar.


Verslavend?

Lichamelijk niet, Geestelijke afhankelijkheid komt voor.

Steeds meer nodig voor zelfde effect?

Deels (voor het bewustzijnsveranderend effect).

Effecten korte termijn:

Oppeppend/bewustzijnsveranderend. Omgeving wordt anders waargenomen; versterking van gevoelens van intimiteit met anderen.

Gevolgen lange termijn:

Vermoedelijke veroorzaakt XTC veranderingen in de hersenen; het geheugen kan worden aangetast, de drug kan invloed hebben op de concentratie en de stemming

Belangrijk:

Bij het gebruik van hoge doseringen overheerst het 'speed'-effect; XTC is gevaarlijk bij hart- en vaatziekten, suikerziekte en epilepsie.









Risico’s op korte termijn

Het effect van een drug hangt voor een belangrijk deel af van de conditie en de stemming van de gebruiker op het moment dat hij het middel neemt. Veel drugs versterken die stemming, en daarbij kunnen de effecten soms anders uitpakken dan de gebruiker had verwacht. Angst kan omslaan in paniek. Ook lichamelijk kan een drug ‘verkeerd vallen’. Dat kan zich uiten in misselijkheid of braken.

Het gebruik van drugs is extra gevaarlijk voor mensen die geestelijk kwetsbaar zijn, voor mensen met hart- en vaatziekten, mensen met geestelijke gezondheidsproblemen en voor zwangere vrouwen. Vrouwen die hun kind borstvoeding geven, moeten weten dat de werkzame stoffen van de drugs via de melk doorgegeven kunnen worden.

Een risico van bepaalde drugs is overdosering: het innemen van een dodelijke hoeveelheid.

Sommige drugsgebruikers nemen bewust een te hoge dosis. Wat vaker voorkomt is dat iemand iets anders inneemt dan hij verwacht. Het komt voor dat een pil of poeder niet bevat wat de verkoper beweert. Voor illegale drugs bestaan immers geen kwaliteitscontroles. Veel gebruikers nemen verschillende drugs door of naast elkaar. De effecten van combinaties zijn onvoorspelbaar en kunnen ook dodelijk zijn.

Drugs beïnvloeden het concentratievermogen van de gebruiker. In het verkeer en op het werk vergroot drugsgebruik de kans op ongelukken. Drugsgebruik in het verkeer is strafbaar. Ook prestaties op school kunnen onder het gebruik van drugs lijden. Door drugs in te spuiten met gebruikte injectiespuiten, kunnen infectieziekten als HIV (aids) en hepatitis verspreid worden.


Risico’s op langere termijn

Bij langdurig gebruik van drugs is vaak sprake van ‘moeten’ gebruiken, ofwel van verslaving (lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid). Bij verslaving is op lange termijn de kans op lichamelijke en geestelijke schade groot. Lichamelijk kunnen er voor een gebruiker vervelende klachten optreden. Door overbelasting functioneren bepaalde organen bijvoorbeeld minder goed.

Geestelijk kan bij langdurig gebruik een soort van ‘oververhitting’ plaatsvinden. Gebruikers kunnen hun gedachten dan alleen nog maar richten op drugs en draaien als het ware door.

De manier van leven van de verslaafde kan ervoor zorgen dat de lichamelijke en geestelijke schade beperkt blijft of niet. Wanneer alleen het middel nog van belang is en gezond eten en drinken en het onderhouden van sociale contacten niet meer, kan de gebruiker lichamelijk en geestelijk snel aftakelen.


Productie, handel en bezit van alle middelen zijn in Nederland verboden. Politie en justitie pakken grootschalige productie en (grensoverschrijdende) handel streng aan. Daarbij gelden voor middelen op lijst I van de Opiumwet (harddrugs) zwaardere straffen dan voor die op lijst II (softdrugs en slaap- en kalmeringsmiddelen). Het politiebeleid richt zich vooral op de productie en handel van drugs. Aan opsporing van bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik geeft de politie geen voorrang, zelfs al gaat het om middelen van lijst I. De achterliggende gedachte is dat streng optreden tegen drugsverslaafden de problematiek eerder vergroot dan verkleint.

Een belangrijke doelstelling in het Nederlandse drugsbeleid is daarnaast het voorkomen van (problematisch) gebruik. Om dit doel te bereiken ondersteunt de overheid voorlichtings - en preventie-activiteiten. Ten aanzien van de bestaande gebruikers is het beleid gericht op beperking van gezondheidsrisico’s. Voor afkicken biedt de verslavingszorg mogelijkheden. In gevallen waarin een drugsvrij bestaan op korte termijn niet haalbaar is, wordt gestreefd naar een verbetering van de levensomstandigheden van de gebruiker. Bij heroïnegebruikers gebeurt dit bijvoorbeeld door een ‘onderhoudsdosis’ methadon (of een ander middel) te verstrekken en te zorgen voor schone spuiten. De overheid probeert ook de maatschappelijke overlast door probleemgebruikers terug te brengen. Daarbij is nadruk komen te liggen op 'drang': verslaafden die geregeld met de politie in aanraking komen, kunnen kiezen tussen 'straf of behandeling'. Sinds 1 april 2001 zijn er ook mogelijkheden voor 'dwang': verslaafden waarbij drang niet helpt, worden in de gevangenis gedwongen af te kicken. Of deze aanpak werkt, moet de komende jaren blijken.










Hoe gemakkelijk iemand ‘aan de drugs raakt’, hangt af van verschillende factoren. Veel mensen die voor het eerst drugs gebruiken doen dat om te experimenteren, uit nieuwsgierigheid of omdat ze op zoek zijn naar een bepaald gevoel. Of iemand na die eerste keer doorgaat met gebruiken is onder meer afhankelijk van de werking van de drug en de mate waarin iemand gevoelig is voor de effecten. Ook de beweegredenen om de drug te nemen spelen een rol: iemand die gebruikt omdat hij zich rot voelt, loopt een groter risico op problematisch gebruik dan iemand die gebruikt terwijl hij lekker in zijn vel zit.

Geen enkele drug leidt bij eenmalig gebruik tot verslaving. Het is dus ook niet zo dat iemand een persoon moedwillig verslaafd kan maken, door bijvoorbeeld ‘iets’ in zijn of haar drankje te doen.

Hoewel er veel mensen zijn die dat geloven, zullen dealers nooit op die manier proberen klanten te winnen. Het werkt niet en bovendien zouden ze hun kostbare handelswaar nooit op die manier gratis uitdelen.

Het is moeilijk iets te zeggen over het risico van afhankelijkheid van de verschillende drugs. De ene gebruiker kan snel geestelijk afhankelijk zijn van hasj, terwijl de ander daar nooit last van krijgt. Die ander kan op zijn beurt weer snel aan een ander middel verslingerd raken. Toch leidt de ene drug tot minder verslavingsproblematiek dan de andere. Zo is heroïne sterk verslavend. Cocaïne en amfetamine zijn dat minder en XTC, hasj en weed nog minder.

Het is ook niet zo dat gebruik van softdrugs automatisch overgaat in gebruik van harddrugs. De wereld van de softdrugs is in Nederland goed gescheiden van de wereld van de harddrugs. In coffeeshops mogen geen harddrugs verkocht worden en de politie controleert hier streng op. Er zijn echter ook andere verkoopkanalen voor softdrugs en die vallen soms samen met die voor harddrugs; een enkele hasjdealer heeft ook wel eens cocaïne, speed of XTC in de aanbieding. De wereld van de harddrugs kan wel dichterbij komen als iemand op een ‘harde’ (overmatige) manier softdrugs gebruikt.

In de informatie over de afzonderlijke middelen staat ondermeer het risico van afhankelijkheid van de verschillende middelen beschreven.


Met een ex-drugsgebruiker


1. Wanneer ben je met drugsgebruik begonnen?



2. Wat voor soort drugs gebruikte je dan?



3. Waarom ben je er mee begonnen?



4. Hoe vaak kocht je drugs?



5. Waar kocht jij je drugs?

.


6. Gebruikte je steeds meer of sterkere drugs na enige tijd?



7. Ben je ooit in de problemen gekomen door drugs? Ook financieel?

.


8. Hoe kwam je aan het geld om drugs te kopen?

.


9. Ben je ermee gestopt?

.


10. Heb je hulp gehad met het stoppen?



11. Heb je er lichamelijke of geestelijke klachten aan over gehouden?



12. Heb je zelf nog wat te zeggen?

.










In Nederland is de hulpverlening aan druggebruikers behoorlijk goed geregeld, er zijn verschillende instanties en klinieken die zich bezig houden met hulp bij afkicken en informatie verstrekking over drugs en andere verslavingsvormen.

Voor regio Zuid-Oost Brabant is dit “Novadic-Kentron”


Novadic is per 1 januari 2004 gefuseerd met Kentron

www.novadic-kentron.nl





Verslavingszorg bieden, dicht bij huis

Samen zoek naar het beste antwoord

Op ieders persoonlijke vraag

Mensen behandelen en begeleiden

Preventie en voorlichting geven

Persoonlijk en professioneel

Dat is wat Novadic dagelijks doet













Bewuster blowen

6-11-2006

Campagne om jongeren te wijzen op gevaren cannabis


Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de aftrap verricht voor de nieuwe landelijke drugsvoorlichtingscampagne ’Je bent niet gek als je niet blowt’. Die is bedoeld om jongeren tussen 14 en 18 jaar te wijzen op de gevaren van blowen.

AMSTERDAM - Hoogervorst gaf het startsein door zijn eigen foto op de website www.drugsinfo.nl te plaatsen. Een maand lang kunnen jongeren op de internetpagina foto's of filmpjes plaatsen, met een toelichting waarom ze wel of niet blowen. Ook rijdt er vier weken lang een speciale 'drugsinfobus' door het land om jongeren te informeren. De campagne van het Trimbos-instituut wordt op 29 november afgesloten op muziekzender TMF. Het programma Reaction zal die middag tussen 16.30 uur en 17.30 uur geheel worden gewijd aan het thema 'blowen'.

Het doel van de campagne is om de jeugd te prikkelen op zoek te gaan naar meer informatie over cannabis, gebruikers te wijzen op de risico's van blowen en om in te haken op misverstanden rond het roken van een joint. "Ik heb het in mijn studietijd ook wel eens gedaan'', bekende minister Hoogervorst gisteren op zijn website. "Met deze campagne hopen we te bereiken dat heel veel jongeren er helemaal niet aan beginnen.''

"Cannabis is nog steeds de meest gebruikte drug onder jongeren'', meldde woordvoerder Harald Wychgel van het Trimbos-instituut gisteren. "Hoewel we in principe aan de kennisvermeerdering over het onderwerp niet meer zoveel hoeven te doen, blijft het belangrijk de jeugd te wijzen op de risico's van cannabisgebruik.''

Een op de vijf jongeren tussen 12 en 18 jaar heeft wel eens cannabis of hasj gerookt. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Trimbos-instituut, die uit 2004 stammen. Sinds 1984 verricht het instituut elke vier jaar onderzoek naar alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Uit de resultaten kwam twee jaar geleden ook naar voren dat blowen helemaal niet zo gewoon is als jongeren vaak denken. De jeugd zelf meent dat vier van de vijf leeftijdsgenoten regelmatig vuur in een jointje jaagt. Het is slechts één van de misverstanden die onder jongeren bestaan over blowen.

Volgens Wychgel is het aantal jongeren dat blowt - één op de vijf - al sinds 1996 "stabiel''. "Maar dat betekent niet dat we dit onderwerp nu moeten laten versloffen. We willen niet dat het van de agenda verdwijnt. Het blijft zaak om jongeren over de risico's van cannabisgebruik op de hoogte te houden.''

Uit gegevens van de Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut blijkt dat de meeste vragen van jongeren over blowen gaan.

Wychgel: "Meestal willen ze weten hoe verslavend het nou is. De laatste maanden worden er ook veel vragen gesteld over de relatie tussen cannabis en een psychische stoornis.''

Bron: www.spitsnet.nl, 6 november 2006


Coffeeshops weg bij scholen


Coffeeshops in Rotterdam moeten weg uit de buurt van scholen. Die oproep doet Peter van Heemst, lijsttrekker voor de Rotterdamse PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij loopt hiermee vooruit op een manifest van veertig professionals uit onderwijs en hulpverlening dat de Rotterdamse wethouder van onderwijs en integratie Leonard Geluk (CDA) maandag aan minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) aanbiedt. Dit zogenoemde Manifest van Rotterdam, gesteund door 37 schoolbesturen, spreekt zich uit tegen coffeeshops in de buurt van scholen en verdere legalisering van cannabis. In het manifest wordt een harde aanpak van wietteelt en meer hulpverlening en betere voorlichting aan jongeren bepleit.


Van Heemst wil een offensief inzetten tegen softdruggebruik. "Ik zie en hoor dat softdrugs steeds grotere schade aanrichten onder jongeren. Het schoolverzuim neemt toe en de concentratie tijdens lessen neemt af." De gemeente moet volgens Van Heemst actiever zijn bij het verplaatsen van coffeeshops uit woonwijken naar winkelstraten of andere plekken uit de buurt van scholen. Verder wil hij de productie van softdrugs legaliseren, bijvoorbeeld via een vergunningenstelsel. Thuisteelt moet volgens Van Heemst actief worden opgespoord en snel ontmanteld. "Die zijn een bron van overlast en vaak in handen van criminelen." De thuisteelt gaat volgens Van Heemst ook vaak gepaard met uitkeringsfraude.


Voor het Rotterdamse CDA is het sluiten van coffeeshops in de buurt van scholen een van de belangrijkste wensen voor een veiliger en leefbaarder Rotterdam. Geluk diende enkele jaren geleden als CDA-fractievoorzitter een motie in om het aantal coffeeshops in de omgeving van scholen te verminderen. "We mogen niet accepteren dat een grote groep jongeren mede door veelvuldig gebruik van softdrugs hun opleiding niet afmaken", zei hij toen.


Geluk’s woordvoerder Michael Sijbom noemt het ’flauw’ dat Van Heemst aan de vooravond van de presentatie van het manifest met zijn standpunt naar buiten komt. "Dit is Haagse timing, dat zijn we niet gewend in Rotterdam. Van Heemst reageerde voorheen met hoongelach op onze plannen."


verschenen in Trouw van maandag 13 februari 2006


Korte samenvatting:

Van Heemst wil dat coffeeshops in de buurt van de scholen worden gesloten zodat kinderen niet te makkelijk in aanmerking komen met softdrugs.


Drugstests bij Wouwse Tol A58

WOUW - De politie heeft donderdagavond bij parkeerplaats de Wouwse Tol langs de snelweg A58 voor het eerst nieuwe drugstests uitgevoerd. Naast een reguliere alcoholcontrole werd automobilisten gevraagd vrijwillig en zonder wettelijke gevolgen deel te nemen aan een zogenoemde speekselanalyse.

De politie is bezig om de testapparatuur, die de aanwezigheid van drugs kan aantonen, te testen. Dat gebeurde donderdagavond ook op de snelweg A2 bij Best en de snelweg A50 bij Arnhem.

De politie heeft speciaal voor grensregio's gekozen vanwege het vele drugstoerisme. In totaal werkten in Nederland 140 agenten mee aan de controles.

Bij de drugstest moet de automobilist een staafje in zijn mond houden dat zich volzuigt met speeksel. Dat staafje gaat in een apparaatje dat vervolgens na een paar minuten aangeeft, welke drugs er in het speeksel aanwezig zijn.

De politie test de apparatuur, omdat nog niet duidelijk is welke methode het beste werkt. De drugstests werden slechts in een aantal gevallen uitgevoerd. Het gros van de automobilisten hoefde alleen maar te blazen.

Vrijdag 15 december 2006 om 10:21









Junkies

Uitgever: Gottmer

Auteur: Melvin Burgess


Samenvatting:

Gemma en Teer, twee veertienjarige jongeren lopen van huis en maken in de stad Bristol kennis met Lily en Rob. Al snel raken ze verslaafd aan de heroïne en komen ze terecht in het criminele circuit. De meisjes gaan prostitueren, de jongens stelen om hun heroïnebehoefte te kunnen voorzien. Als de meisjes kort na elkaar zwanger raken, proberen ze met elkaar af te kicken. Dat mislukt. Pas als de jongens echt geen kant meer op kunnen, proberen ze hulp te zoeken. Maar de heroïne blijft trekken.



Junkie mama

Uitgever: Ploegsma

Auteur: Lonneke van Asseldonk


Samenvatting:

Junkie mama gaat over een meisje Sanne. Ze woont in een pleegezin al vanaf haar geboorte. Dat kwam omdat haar echte moeder verslaaft was aan drugs en dus niet voor haar kon zorgen. Sanne is nu 13 jaar en haar ouders hebben het haar pas verteld dat haar echte moeder drugsverslaafde was. Ze wist wel dat haar pleegouders niet haar echte ouders waren. Op het moment dat haar pleegouders haar vertellen dat haar moeder drugsverslaafd is, wil ze op zoek naar haar moeder. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Overal waar ze zwervers en junks op straat ziet lopen denk ze zal het mijn moeder zijn? Dan een week later heeft ze een schoolfeest en ontmoet ze Johannes, het klikt goed met Johannes en Sanne verteld het verhaal over haar moeder. Dan verteld Johannes haar dat hij in het smulhuis werkt. Het smulhuis is een opvanghuis voor junks die kunnen daar gratis eten halen. En s’nachts overnachten. Hij vraagt of Sanne een keer mee zou willen, omdat misschien mensen daar Sanne’s moeder wel kenden, dus Sanne besluit mee te gaan. Johannes had met Merel een vriendin van Sanne gezocht naar informatie. En toen kwamen ze erachter dat Sanne haar moeder een half jaar nadat Sanne was geboren was overleden. Johannes had Sanne meegenomen naar het graf en daar stond op: Anne Emily de Leeuw liefhebbende moeder van Sanne.


Afblijven

Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Jaar van uitgave: 1998

Het verhaal gaat over Melissa die gevraagd word voor een clip om in te dansen, maar om haar verlegenheid te verbergen slikt ze XTC. Haar vrienden proberen haar er van af te helpen. Op een dag is ze weggelopen, en belt ze op dat ze nooit meer komt, omdat ze volgens haar toch iedereen ongelukkig maakte. Doordat ze die pillen slikte. Haar vrienden beginnen een zoek actie. Ze komen er achter dat ze naar een disco gaat, en zij gaan er ook heen! Melissa is daar binnen en haar vrienden willen ook naar binnen. Maar ze zijn volgens de portier te jong. dan stellen een paar grote jongens voor dat als ze XTC naar binnen smokkelen ze ongemerkt naar binnen worden gesmokkeld. Dat doen Fleur en Jordi niet. Binnen slikt Melissa op de wc veel pillen, en ze valt flauw in de wc. Dan komt er een ambulance. Opeens ziet Jordi haar liggen op de brancaar met een spierwit hoofd. Hij gilt het uit. Hij mag mee met de ambulance en Fleur wordt thuis gebracht. In het ziekenhuis blijkt dat Melissa beter zal worden. Er is veel blijdschap!! Als ze uit het ziekenhuis komt is er nog een keer een misverstand. Want Melissa is opeens weer weg en niemand weet waar ze is. Later komt ze terug en blijkt dat ze een briefje had neer gelegd van waar ze heen was. Terwijl iedereen dacht dat ze weer wat ging gebruiken. Afijn die middag, merken ze dat ze verliefd op elkaar zijn, en het eindigt met een zoen.









drugs zijn erg gevaarlijk en daarom zijn ook de meeste drugs verboden.


Omdat je er vaak steeds meer van nodig hebt en er dus verslaafd aan raakt.

Het kan schadelijk zijn voor het lichaam, bijvoorbeeld: longaandoeningen, hersenbeschadiging, hartaandoeningen, nier- en leverschade, infecties etc.

Door langdurig drugs te gebruiken kan je lichaam zoveel schade oplopen dat je er uiteindelijk aan overlijdt, of je gebruikt steeds meer en loopt het risico dat je een overdosis neemt.

Je kan angstaanvallen en waanvoorstellingen krijgen waardoor je geestelijk erg in de war kunt raken en niet meer goed kunt functioneren.

Doordat je steeds meer drugs gaat gebruiken kom je financieel in de problemen waardoor je uiteindelijk in de criminaliteit of prostitutie beland om toch maar steeds aan voldoende geld te komen voor drugs.

Het kortstondige “plezier” dat je beleefd bij het gebruik van drugs weegt bij lange na niet op tegen de nadelen en risico’s !





www.drugsweb.nl

www.drugsinfo.nl

www.ilimburg.nl

www.omroepbrabant.nl

www.novadic.nl





• Internet


• Boeken


• Persoonlijk interview


• Brochure


• Kranten




REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.