Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Instructie: Hoe maak je kaas?

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 478 woorden
  • 7 februari 2011
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
56 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoe maak je kaas?


Benodigdheden:

• 200 ml melk

• 4 ml karnemelk of 8 druppels citroenzuur

• 4 druppels Fromase stremsel

• mesje

• kaasdoek (een oude theedoek is ook goed)

• huishoudfolie

• 2 bekers of kommetjes die in elkaar passen

• Thermometer (een lichaamsthermometer is goed)


Stap 1


Zet alles klaar



Zet alle benodigdheden klaar zodat je meteen aan de slag kunt gaan en dat je niet in een tijdrace komt omdat je nog niets had klaargezet.


Stap 2


Strem de melk



Zet de melk in de bak heet water en wacht zo’n vijf minuten. Ga na of de melk nu zo’n 35 graden is. Gebruik daarvoor een thermometer. De melk mag niet te warm zijn bij het verwerken, zeker niet warmer dan zo’n 37 graden. Voeg als het op temperatuur is 4 ml karnemelk of 8 druppels citroensap toe. Hiermee verzuur je de melk. Voeg daarna twee druppels stremsel toe. Roer goed door en laat het daarna rusten. Fromase is een vegetarisch stremsel. De stof in de fromase zorgt er voor dat de fromase niet meer oplost en gaat klonteren.



Stap 3


Snijd de wrongel



Na een half uur is de melk dik geworden en lijkt die op yoghurt. Het vaste deel heet wrongel. Snijd dit in kleine stukjes, bijvoorbeeld met twee gekruiste messen of met een speciale wrongelsnijder.

Giet dan een derde van de vloeistof af.

Voeg water van 70-80 graden toe tot het geheel 32 graden is. Roer weer of snijd met de messen.

Wacht dan een kwartiertje na het snijden. Dit proces kun je nog een tweede keer doen met meer heet water zodat het geheel 36 graden wordt. Laat het mengsel daarna weer rusten.

Scheid de vloeistof van de wrongel door het in een schone theedoek te scheppen en voorzichtig

uit te persen.

Wil je er kruiden aan toevoegen? Dat kan dan alleen nu.



Stap 4


Doe de kaas in een vorm of pers



De hele jonge kaas moet nu in vorm worden geperst. Als je geen echte kaaspers hebt doe je de wrongel in één van de twee bekers of bakjes. Zet de andere erbovenop en druk goed aan. Zorg wel dat het vocht wat nog in dekaas zit weg kan.


Stap 5


Pekel de kaas



Je hebt nu verse kaas die je kan eten. Het smaakt alleen nog nergens naar omdat er geen zout in zit. In de kaasmakerij gaan de kazen nu enkele weken in een zoutbad. Je kunt dit nadoen door zoveel mogelijk zout op te lossen in water en daar je kaas in te leggen. De kaas moet één of meerdere dagen in het pekelbad (andere naam voor zoutbad) blijven. Hoelang hangt af van de grootte van je kaas


Stap 6


Laat de kaas rijpen



Na het pekelbad worden de kazen gedroogd en beschilderd met een plastic afdeklaag (de korst). De afdeklaag houdt schimmel tegen en sluit de kaas af van de lucht. Daarna kunnen de kazen maanden rijpen. Hoe langer, hoe belegener de kaas. Zo niet, eet je kaas dan binnen korte tijd op.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.