Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Hiding Place (1975)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 5e klas havo | 532 woorden
  • 29 november 2001
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
59 keer beoordeeld


Recensie "De schuilplaats".
Corrie ten Boom

door Anthonie Poppe

Korte Samenvatting
Het horlogewinkeltje van familie Ten Boom wordt gebruikt voor een schuilplaats voor de joden. Door verraad worden de twee zussen en vader Ten Boom aangehouden. De twee zussen gaan naar het vernietigingskamp in Ravensbrück. Je word geconfronteerd met de gevoelens van de twee zussen in het wrede vernietigingskamp.

Hoofdthema

Het hoofdthema in deze film is beproeving. De beproeving om God en mens toch lief te hebben ondanks hun omstandigheden. De regisseur is aardig geslaagd in de uitwerking van het hoofdthema. Hij laat de bijv. eerst de bizarre omstandigheden zien en daarna de gevoelens van de twee zussen Corrie en Betsie. Ook vertellen Corrie en Betsie veel over hun geloof en de liefde aan andere vrouwen in het concentratie kamp. Ze worstelen er ook mee.


Realistisch

De film is erg realistisch (gespeeld) en geloofwaardig. Je leeft je er ook echt helemaal in. Bijv. bij haar ontslag, is er erg realistisch gespeeld in gelaatstrekken en houdingen. De film verplaatst je ook in een heel andere tijd. De gebouwen en het kamp zijn echt zoals het was in die tijd. De spelers spelen hun rollen goed omdat
ze zich ook aanpasten aan die tijd en die gewoontes. Ook komen gevoelens goed tot uitdrukking bij de spelers. De grime en kleding paste ook weer mooi in die tijd en gaf een nog realistischer beeld. In het kamp werden vodden gedragen. Dit past weer bij het beeld wat de
acteur wil duidelijk maken: Armoede, ellende en honger. Op sommige punten is de film wat te "soft".
In het echt ging bijv. de selectie er wat ruwer aan toe en werden er soms zomaar mensen neergeschoten. Maar in deze film zijn deze zaken juist weggelaten om meer aandacht te besteden aan gevoelens. Vergelijk hierbij de film "Schindlers list". In deze film gaat het er veel harder aan toe.

Licht

Het licht speelt ook een belangrijke rol in deze film. Op spannende momenten worden alleen de gezichten verlicht in de schuilplaats of in het kamp. Of door een bepaald standpunt van het licht komen schaduwen die de moeheid nog meer benadrukken. Er is dus over het algemeen een goed gebruik van het licht. Speciale geluidseffecten in deze film zijn veel sirenes op spannende momenten. Ik vind dat ze op het goede moment het/de goede geluid(s)(effecten) laten horen. Dat geeft de spanning.

Kikkerperspectief

Een goed kikkerperspectief is het moment als Corrie ten Boom met een bijl een bewaker verwond. Je ziet ze, van onderaf, slaan, wat angstaanjagend is, omdat je de bijl op je af ziet komen.

Totaalshot

Als Corrie het kamp verlaat zie je een goed totaalshot.
Je ziet Corrie nadenkend lopen, en je ziet de omgeving goed. Een het dat dichtgaat, met daarachter het wrede kamp. Een emotioneel moment.

Close-shot
Om te laten zien dat Corrie heel erg moe is laten ze je Corries ogen zien. Zwarte randen en wallen. Dit vind ik een goede close-shot, in Corries ogen zie je de ellende van het kamp.


Ethisch oordeel

In heel deze speelfilm zie je Gods leidende hand. Het is ook een film die de tien geboden niet overtreedt. Vooral als blijkt dat het ontslag van Corrie een administratiefout is word duidelijk dat Gods liefde blijft.

REACTIES

M.

M.

Ik zoek een boek met titel "Vader Ten Boom" dat over het leven van de vader van Corrie ten Boom gaat. Weet u misschien waar ik dit boek kunnen kopen? Het is uitverkocht.

U bij voorbaat voor uw moeite dankend,

Kirsty

20 jaar geleden

K.

K.

Super! God liefde blijft

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hiding Place (1975)"