Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bouwkunst, grieks, latijns

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 601 woorden
  • 30 maart 2009
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
18 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Werkstuk Tekenen.

Griekse bouwkunst

Welk soort gebouwen waren er in deze periode?
De Griekse bouwperiode was tussen de 8e eeuw v. Chr. En de 3e eeuw v. Chr.
De Griekse bouwstijl kende drie verschillende stijlen: de Dorische bouwstijl, de Ionische bouwstijl en de Korinthische bouwstijl. Deze drie stijlen verschilden in kenmerken maar verschilden ook doordat ze allemaal in een andere tijd waren ontstaan. Toen de Griekse bouwkunst oorspronkelijk is ontstaan kende men enkel de Dorische bouwstijl later kreeg je ook de Ionische bouwstijl, de Korinthische bouwstijl is pas rond de tijd van de Romeinen ontstaan.

Met welk materiaal werd gebouwd?
In het begin van de Griekse bouwperiode werd er leem en baksteen gebruikt voor de muren terwijl er voor de zuilen en dakbalken hout werd gebruikt. Later werd het hout geleidelijk aan vervangen door steen en werd het leem en baksteen tevens vervangen door kostbaarder steensoorten als marmer en kalksteen. Omdat de Griekse bouwmeesters hielden van gladde oppervlakken werd het kalksteen voorzien van een pleisterlaag, dit was bij marmer niet nodig omdat marmer van zichzelf al heel glad is.


Wat waren de belangrijkste kenmerken van de bouwstijl, en wat waren de vernieuwingen?
De belangrijkste kenmerken van de Dorische bouwstijl waren de zware bouwvormen en kleine overspanningen, de bouwmeesters wisten toen namelijk nog niet of de steenconstructie sterk genoeg zou zijn. De Dorische bouwstijl had lange, vrij brede zuilen met een platte onderkant; dit wordt het kapiteel genoemd.
De Ionische stijl was eleganter en weelderiger dan de Dorische stijl. Ook had de Ionische stijl andere zuilen. Want waar de Dorische zuilen nog vrij breed waren, waren de Ionische zuilen tamelijk smal, ook hadden de Ionische zuilen geen platte kapitelen maar kapitelen met een mooie krul, die men een volute noemt.
De Korinthische stijl lijkt veel op de Ionische stijl maar was slanker en nog weelderiger. Ook was het kapiteel nu kelkvormig en nog mooier versierd, namelijk met twee rijen acanthusbladeren. Deze bladeren in Korinthische stijl waren vooral in de Romeinse tijd er populair.

Noem de naam van een bekend bouwwerk uit deze periode.
Een bekend bouwwerk uit deze periode is het Parthenon op de Akropolis in Athene. Dit bouwwerk is gebouwd in de Dorische bouwstijl.


Romeinse bouwkunst

Welk soort gebouwen waren er in deze periode?
De Romeinen kenden verschillende soorten bouwstijlen. Net zoals bij de Grieken kenden zij ook de Ionische bouwstijl en de Korintische bouwstijl. De Composiet orde is een combinatie van die twee bouwstijlen. Verder kennen ze Dorische bouwstijl(die de Grieken ook kenden) en de Toscaanse orde.

Met welk materiaal werd gebouwd?
De Romeinen waren met het materiaal in vergelijking met de Grieken vernieuwers. Baksteen en beton waren het meest bruikbaar bij de Romeinen. Verder gebruikten ze ook steenvoegen, cement en gehouwen bergsteen.

Wat waren de belangrijkste kenmerken van de bouwstijl?
De kenmerken van de Composiet orde is dat het mooi versierd is met groeven in de pilaren.

De Dorische bouwstijl is bij de Romeinen hetzelfde als bij de Grieken. Het heeft zware bouwvormen en kleine overspanningen, de bouwmeesters wisten toen namelijk nog niet of de steenconstructie sterk genoeg zou zijn. Het had lange, vrij brede zuilen met een platte onderkant; dit wordt het kapiteel genoemd.
De Toscaanse orde is vrij eenvoudig, vrijwel de eenvoudigste van allemaal. De kenmerken zijn de vlakke muren, de gladde zuilen, kroonlijsten en eenvoudige kapitalen.

Wat waren de vernieuwingen?
Typisch Romeinse vernieuwingen zijn de geplaveide straten, karrensporen en oversteekplaatsen.

Noem de naam van een bekend bouwwerk uit deze periode.
De tempel van Romulus is een Romeinse tempel dat staat op het Forum Romanum in Rome. De tempel wordt ook wel de tempel van Divus Romulus genoemd.

REACTIES

S.

S.

wauw erg goed gemaakt! het is echt precies hetzelfde als wat ik ook moet maken! (:

12 jaar geleden

A.

A.

precies wat ik nodig had de drie verschillende bouwstijlen maareh..... het is geen toscaanse orde maar torscaanse orde

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.