Smart 1

Beoordeling 1.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 543 woorden
  • 18 februari 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 1.4
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
SMART-1: Maanmissie in het belang van Europa

Korte inleiding
SMART-1 is het eerste Europese ruimtetoestel dat op weg is naar de Maan, deze heeft zonnecellen op de grote uitvouwbare panelen.
SMART-1 is een prototype voor toekomstige ruimtevluchten. Het is een kleine (350 kg), weinig kostende missie, die het belang van het gebruik van lichtgewicht-technologieën onderstreept. Het toestel werkt op zonne-energie en het is een ionenraket.
Ion o elektrisch geladen deeltje

Io’nenraket door uitstoting van ionen in beweging gezette raket

SMART-1 is de eerste van een serie ‘Small Missions for Advanced Research in Technology’. De SMART-missies zijn bedoeld om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken die kunnen leiden tot minder kosten op ruimte missies. Op die manier kan relatief meer geld worden besteed aan het wetenschappelijk ruimteonderzoek. Met de SMART-missies wil de Europese ruimtevaartindustrie vooraan blijven lopen wat betreft technologische kennis en hoopt daarmee haar concurrentiepositie te versterken.

Reis- verslag
In totaal heeft SMART-1 332 rondjes om de Aarde gedraaid. De ionenmotor is op weg naar de Maan 289 keer ontstoken en in totaal ongeveer 3700 uur in bedrijf geweest. Daarbij is slechts 59 kilo xenongas (edelgas) verbruikt (van de 82 kilo). Al met al heeft de motor buitengewoon goed gepresteerd, waardoor die twee maanden eerder dan gepland bij de Maan aankwam. Dankzij de extra beschikbare brandstof was het mogelijk de hoogte van de definitieve baan rond de Maan aanzienlijk lager bij te stellen.
De kortere afstand tot het maanoppervlak was een opsteker voor de wetenschappelijke waarnemingen die in januari waren genomen. De extra brandstof wordt ook gebruikt om SMART-1 na afloop van de werkzaamheden in een stabiele baan rond de Maan te brengen. Ik kon niet vinden waar de SMART-1 zich op dit moment bevind. Als de missie verlengt werd dan zou die op de maan landen in juni 2005

Op zoek naar water op de maan
SMART-1 is veel meer dan een technologische demonstratievlucht alleen. Aan boord bevinden zich wetenschappelijke instrumenten waarmee de maan minstens zes maanden met grotere nauwkeurigheid dan ooit in kaart zal worden gebracht. Ook hier komt nieuwe technologie om de hoek kijken: nieuwe technieken voor het maken van opnamen, beelden genomen vanuit verschillende hoeken en waarnemingen in het infrarood en röntgenstraling. Met SMART-1 wordt ook gezocht naar minerale in de maanbodem en het voorkomen van waterijs in permanent beschaduwde kraters.
SMART-1 is niet rechtstreeks gegaan, maar in een energiezuinige, spiraalvormige baan naar de maan. Deze reis duurt 15 tot 17 maande.

Mijn menig over het nut van deze missie en ruimtevaart in het algemeen
Ik vind de SMART-1 een goede stap voor de Europese ruimtevaart zodat wij onze concurrentiepositie kunnen verbeteren op dat gebied. Aan de andere kant vind ik dat de ruimtevaart puur geld verspilling is en dat ze eerst aan belangrijkere dingen moeten denken,want ik zelf zie niet in dat wij er iets mee opschieten dat als ze ontdekken dat er water op de maan is. En er wordt wel gezegd dat het in de verre,verre toekomst nog nodig zal zijn, als we naar een andere planeet moeten verhuizen???, maar als ze nou eens al dat geld wat er in wordt gestoken omdat te onderzoeken aan het milieu besteden, dan hoeft dit helemaal niet. Maar aangezien mij kennis over het heelal minimaal is, zal ik voor de rest wel mijn mond houden.

Bronnen:
www.ESA.com
Woordenboek

www.scholieren.com

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.