Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De pil

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 787 woorden
  • 12 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Wat is de pil?
De pil is 1 van de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen in de wereld, het is een klein, meestal wit, pilletje die je moet doorslikken. Het pilletje bevat hormonen die opgenomen worden in het bloed. De pil die je het meest in Nederland kan krijgen bestaat uit een combinatie van 2 soorten hormonen, elke soort pil heeft zijn eigen combinatie. Er wordt vaak gesproken over een verschil tussen eerste, tweede en derde generatie pillen. Het verschil is het soort progestageen dat in de pil gebruikt wordt:
De hormonen in de pil zijn Oestrogeen en progestageen. Oestrogeen wordt ook wel het “Vrouwelijke hormoon” genoemd. Het hormoon wordt bij vrouwen o.a. afgescheiden door de eierstokken.

Progestageen is vooral bij de pil om de menstruatie cyclus in de war te brengen, ook helpt het tegen acne en over beharing. De pil krijg je meestal voorgeschreven door de huisarts, en het wordt meestal vergoed door je ziekenfonds, de prijs van de pil per 12 weken is vanaf €17 tot €35 euro.

2. Hoe gebruik je het
De pil moet je dagelijks innemen, 3 weken lang en dan wanneer de strip op is moet je 7 dagen lang stoppen met de pil in te nemen, dat noem je de stopweek, in die week wordt je dan ongesteld.
Als je voor het eerst begint met de pil moet je wachten tot de eerste dag van je menstruatie en dan de eerste pil innemen en dan de strip weer afwerken. Op de strip staan 21 dagen, zodat je goed in de gaten kan houden wanneer je de pil moet nemen en je kan gelijk zien als je de pil vergeten bent in te nemen, ben je hem vergeten dan moet je hem binnen 36 uur innemen. De drie strips zijn verpakt in een doosje.

3. Werking van de pil
De pil werkt op drie manieren:
1. Zij maakt het slijm bij de baarmoedermond dikker, waardoor zaadcellen moeilijker uit de vagina in de baarmoeder kunnen zwemmen.
Dat zie je bij punt 1

2. De pil onderdrukt de maandelijkse eisprong. Omdat er geen eitje vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.
Dat zie je bij punt 2

3. Zij verandert de baarmoederwand, waardoor een bevrucht eitje zich niet kan nestelen.
Dat zie je bij punt 3

4. Voordelen en nadelen van de pil
Voordelen van de pil:
En pil heeft vele voordelen, waardoor de pil een erg gewild voorbehoedsmiddel is. Hieronder staan de voordelen:
- Bijzonder betrouwbaar voorbehoedsmiddel als je er zorgvuldig mee omgaat.

- Regelmatige cyclus
- Menstruatiepijn kan verminderen/ verdwijnen
- Minder premenstruele klachten
- Minder kans op bloedarmoede
- Iets kleinere kans op kanker van de eierstokken en de baarmoeder.
- Beschermt mogelijk tegen afwijkingen van eierstokken en borsten.

Nadelen van de pil:
Aan alles zitten nadelen, zo dus ook aan de pil, hieronder staan een paar genoemd:
- Je moet er elke dag aan denken. Als je hem vergeet in te nemen, dan neemt de betrouwbaarheid af.
- Er bestaat voor vrouwen die de pil slikken een iets verhoogde kans op trombose.
- Er kunnen bijwerkingen zijn, zoals hoofdpijn, migraine, gespannen borsten, een zwangerschapsmasker (pigmentvlekken op het gezicht), acne, vet haar, overmatige beharing, gewichtstoename, misselijkheid, oogklachten of het wegblijven van de menstruatie. Bijwerkingen kunnen verdwijnen door over te stappen op een ander merk pil.

Wat maakt de pil onbetrouwbaar?
Bij goed gebruik is de pil 99,5 tot 99,9 % betrouwbaar. Maar in de praktijk wordt per jaar ongeveer 3% van de vrouwen die de pil slikt toch zwanger. Dit ligt niet aan de pil maar door de vrouwen die fouten maken bij het gebruiken ervan.


De betrouwbaarheid neemt sterk af als je:

-Eén of meer pillen vergeet;, tussen twee pillen mag nooit meer dan 36 uur zitten
-De stopweek langer maakt dan 7 dagen
-Diarree hebt. Slik gewoon de pil door, maar gebruik condooms tot en met 7 dagen na dat de diaree weg is.
-Binnen 3-4 uur na gebruik van de pil moet overgeven. Neem dan een nieuwe pil uit een reservestrip
-Bepaalde geneesmiddelen slikt, zoals antibiotica.

Waarom ga je aan de pil?
Naast het feit dat je niet zwanger kan worden als je aan de pil bent zijn er nog meer voordelen, vaak gaan meiden aan de pil om hun menstruatie regelmatig te maken of de pijn bij ongesteld zijn verminderen
Ook gaan meisjes aan de pil omdat de pil kan helpen tegen puistjes.
Vrouwen en meisjes die veel last hebben van acne of last hebben van overmatige lichaamsbeharing, bijvoorbeeld op kin en bovenlip gebruiken een speciaal soort pil. Deze pillen bevatten bepaald soort progestageen die zware acne verhelpen en over beharing. De bekendste pil in Nederland die dit heeft is de Diane-35 pil. Dit is een anticonceptiepil die acne sterk kan doen verminderen of verdwijnen en die ook de haargroei tegengaat. Met Diane-35 kun je dus je puistjes of lichte over beharing kwijtraken en tegelijkertijd beschermd zijn tegen zwangerschap.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.